Polifenol Membantu Pesakit Kanser ? Saban hari semakin ramai yang menderita sakit kanser. Paling menakutkan apabila sel sel kanser sukar dikesan dari peringkat awal. Bila sudah tahu kanser sudah di tahap ke 3,4 . Kanser yang biasa di Malaysia ialah:

  • Di kalangan lelaki- Kanser paru-paru tinggi di kalangan lelaki yang merokok diikuti kanser hidung (nasopharyngeal cancer) dan kanser usus/colorectal.
  • Di kalangan wanita- Kanser payudara adalah tinggi diikuti dengan kanser pangkal rahim.
  • Kanser usus – kadar insiden meningkat pada kedua-dua jantina.

Pemakanan yang seimbang dan nutrient yang mencukupi adalah penting untuk setiap individu. Keperluan pemakanan bagi pesakit kanser akan meningkat semasa sakit dan sewaktu menerima rawatan.

Pesakit kanser memerlukan pemakanan tinggi kalori dan protein bagi memastikan tahap kesihatan mereka berada pada tahap yang optimum bagi menghadapi proses rawatan kanser yang diberikan. Ia adalah kerana pesakit kanser mudah menjadi lemah dan tidak bertenaga akibat penyakit kanser juga semasa menjalani rawatan.

Ia di akibatkan oleh kerana kesan sampingan rawatan dan pesakit juga mudah terdedah kepada risiko jangkitan kuman.

sumber

Diet Makan Mee Segera Setiap Hari, Pelajar Mati Kerana Kanser Perut

Pelajar 18 tahun meninggal dunia akibat kanser perut dipercayai kerana makan mi segera setiap malam.boleh je nak makan tapi kalau seminggu tak sentuh nasi asyik makan Mee segera je….itu mmg Cari penyakit… Orang lain nak lari dari penyakit anda nak Cari penyakit . Kematian seorang pelajar universiti yang rajin dan cemerlang kerana kanser perut, telah menggemparkan Taiwan.

Pelajar lelaki berusia 18 tahun tersebut terkenal dengan sikapnya yang rajin dan bekerja keras dalam pelajaran sehingga beliau sentiasa berjaga malam untuk belajar dan menyiapkan kerja kursus. Sikap ini telah dibawa sejak daripada bangku sekolah, di mana beliau telah muncul sebagai salah seorang pelajar cemerlang di sekolahnya.

Malangnya selain rajin belajar, pelajar berkenaan juga mempunyai tabiat makan yang tidak sihat iaitu beliau mengamalkan makan mee segera setiap malam. Menurut akhbar Taiwan, SeeHua News, semasa beliau menjejakkan kaki ke universiti, beliau telah beberapa tahun mengamalkan makan mee segera setiap hari.

Hasil kegigihan belajar, beliau telah berjaya menempatkan dirinya di universiti pilihannya – tetapi tidak lama kemudian beliau mula berasa tidak sihat dan sentiasa berasa mual, kembung dan sakit perut.

Mendapati keadaan kesihatannya semakin teruk, ahli keluarga beliau telah membawanya ke hospital. Keputusannya, beliau telah didiagnosis menghidap penyakit kanser perut tahap empat dan mempunyai peluang yang tipis untuk hidup. Selepas setahun bergelut dengan penyakit kanser perut, pelajar cemerlang tersebut meninggal dunia.

Kredit: News Strait Times

Bagaimana Polifenol Membantu Pesakit Kanser Dalam Memastikan Cukup Nutrisi 

Kajian Ke Atas Resveratrol

Kajian mengenai resveratrol telah diterbitkan di dalam lebih 2000 jurnal dan kajian penerbitan antaranya oleh University Harvard, National Institute of Aging, National Cancer Institute dan National Cancer Institute of Science, termasuk beberapa kajian di antaranya:

Merencatkan gen kanser

Sebagai antioksidan yang kuat, resveratrol berupaya meneutralkan radikal bebas daripada terus merosakkan sel dan seterusnya ia merencatkan gen kanser.

Keupayaan menterbalikkan kesilapan DNA

Bersesuaian dengan fungsinya yang membantu memperbaiki DNA, resveratrol mampu mengurangkan kesilapan DNA sebanyak 60%. Ini merupakan pencapaian besar bagaimana resveratrol dapat memperlahankan proses penuaan.

Keupayaan sebagai anti kanser

Kajian ke atas resveratrol daripada Annals of the New York Academy of Sciences pada tahun 2011, menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti-kanser. Kajian yang dilakukan telah membuktikan resveratrol mempunyai peranan dalam mengawal sel kanser, sama ada mencegah pembentukan sel atau membantu dalam proses rawatan. Kebolehannya menghentikan sel kanser berkait rapat dengan fungsinya yang membunuh sel kanser tapi memelihara sel yang normal.

Terdapat Laporan daripada Biologi Kanser & Terapi pada tahun 2007, resveratol berkeupayaan bertindak menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (proses dimana sel-sel normal menjadi sel-sel kanser).

Pada tahun 2008 pula di dalam jurnal Karsinogenesis, menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan kanser prostat. Ini kemungkinan disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen.

Terdapat beberapa kajian yang dijalankan ke atas fungsi resveratrol dan beberapa jenis kanser. Perlu dinyatakan di sini, kajian makmal bukanlah dibuat sehari dua atau dalam tempoh beberapa minggu, malah sebenarnya ia mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan hasil kajian.

Vivix Kanser Kolon polifenol pulihkan

Kanser usus

Kajian ke atas kanser usus dengan membandingkan kumpulan yang dikawal berbanding kumpulan yang diberikan pelbagai dos resveratrol yang pelbagai. Dos setinggi 100 nanogram/ml berkeupayaan merencatkan pertumbuhan sel kanser secara signifikan berbanding kumpulan kawalan dan dos yang lebih rendah.

polifenol kanser payudara

Kanser payudara

Kajian ke atas penghidap kanser payudara menunjukkan resveratrol merencat pertumbuhan sel secara signifikan dan menggalakkan kerencatan dan kematian sel dalam kanser payudara yang telah merebak.

lung cancer

Kanser peparu

Kajian ke atas kanser paru-paru menunjukkan resveratrol dalam dos yang lebih tinggi (10mg/kg) mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel kanser ke organ lain dan mengelakkan pertumbuhan salur darah baru kepada sel kanser.

kanser prostat

Kanser Prostat

Kajian ke atas kanser prostat menunjukkan resveratrol telah merencatkan pertumbuhan sel kanser prostat berdasarkan gambarajah histologi.

resveratrol

Mekanisme Polifenol Resveratrol

Menurut kajian yang dibuat oleh Universiti Perubatan Rush, kandungan resveratrol yang tinggi membantu mengelakkan kerosakan tisu. Ini mungkin disebabkan tisu yang semakin baik dan sistem penahan sakit badan dapat berfungsi dengan lebih baik.

Ramuan polifenol terbaik telah terbukti memberi kesan positif terhadap empat mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisma utama penuaan selular:

  1. Kerosakan DNA – memelihara dan memulihara kerosakan DNA
  2. Pengawal Genetik (Fitrah) – memberi impak positif tehadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular
  3. Penurunan Tenaga Selular – Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilkan tenaga (spark plug) – Ramuan Vivix merangsang biogenesis mitochondrin
  4. Penimbunan Protein AGE (Advanced glycation end products) – Sebatian 10 kali lebih berkuasa berbanding resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.
  5. Resveratrol merupakan salah satu kandungan yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan. Termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi. 

Usahakan Polifenol Membantu Pesakit Kanser

Kepada anda yang sedang menjalani rawatan kanser, merupakan pesakit kanser, bekas pesakit kanser (cancer survivor), mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom kanser. Atau yang berisiko tinggi untuk mendapat kanser seperti mempunyai ibu bapa. Sejarah ahli keluarga yang pernah menghidapi kanser (setiap orang berisiko untuk dapat kanser)

Saya mencadangkan anda mendapatkan polifenol untuk meningkatkan tahap kesihatan anda. Sebaik-baiknya adalah mencegah penyakit itu sebelum ia datang. Kita hanya berusaha merawat, Allah juga yang mengurniakan kesembuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *