Kurus Dengan Vitamin B ? Antara vitamin Shaklee yang tarawal saya makan ialah Kalsium Magnesium, Instant Protien [ nama lama bagi Energizing Soy Protien ESP], B complex, Lecithin dan Vitalea. Produk ini masih saya amalkan sehingga hari ini. Namun ada sesuatu yang ingin saya share kan, apakah sebenarnya manfaat pengambilan B complex?

Kenapa B-Complex Shaklee ?

B complex Shaklee terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu

  1. Thiamin (B-1),
  2. Riboflavin (B-2),
  3. Niacin (B-3),
  4. Pantothenic acid (B-5),
  5. Pyridoxine (B-6),
  6. Folic acid (B-9)
  7. Cobalamin (B-12)
  8. Biotin.

Setiap kumpulan B ini mempunyai fungsi yang tertentu. Bila diambil lengkap 8 kumpulan ini, akan saling melengkapkan keperluan B dalam tubuh kita.

Minda kita telah diterapkan kononnya B complex adalah punca kegemukkan. Namun setelah saya kenali Shaklee dan amalkan vitamin ini dah masuk 13 tahun, saya dapati ianya tidak seperti yang digembar gemburkan.

Mengapa sebenarnya orang kata vitamin B itu menggemukkan ya?

Saya rasa ini kerana vitamin B akan membuatkan individu itu cepat lapar. Bila cepat lapar kita intend to eat more and more. Maka lama kelamaan akan menyebabkan kegemukkan. Namun mengapa ada sesetengah orang walau kuat makan, tapi dia tak mudah gemuk?

Keadaan ini akan dikaitkan pula dengan kadar metabolisme yang tinggi dalam badan akan membantu mencernakan lemak dan karbohaidrat kepada tenaga dan tidak disimpan di dalam badan.Saya telah amalkan B complex selama hampir 13 tahun, jika benar ia menggemukkan…saya pasti mereka yang dah amalkan 20 tahun pasti mempunyai badan yang sangat besar sehingga tidak mampu menyokong tubuh badan mereka. Namun ada sesuatu yang tidak kita sedari….fungsi setiap vitamin B di dalam vitamin itu tadi….

Saya beri contoh :

1. B12 adalah  faktor dalam metabolisme karbohaidrat

2.B1 penting untuk pecahan karbohaidrat dan membantu menukarkan glukos[ gula ringkas] dan karbohaidrat kepada tenaga.
Kekurangan vitamin B1 untuk akan menyebabkan glukos dan karbohaidrat hanya tersimpan dalam badan. Apabila ia berterusan, ia akan menjadi salah satu punca berat badan bertambah, kegemukkan dan hilang bentuk tubuh badan yang asal.

3.B6 sangat penting dan diperlukan untuk penukaran glikogen[ tenaga yang tersimpan ] kepada glukos[ gula dalam darah].

Maka pada saya secara peribadi vitamin B complex memang membantu dalam pembakaran glukos dan karbohaidrat menjadi tenaga. Pengambilan air sangat penting dalam membantu proses berjalan dengan lebih lancar.

Memang benar kita akan mudah terasa lapar,

namun tak salah jika makan sedikit yang makanan berkhasiat tetapi BUKAN kudapan ringan yang kaya dengan msg, bahan pengawet, perasa dan pewarna tiruan.

Saya sendiri amalkan makan pagi [ jika sibuk sangat baru saya breakfast dengan ESP, MS dan PD], lunch dan dinner. In between meal kalau lapar makan biskut dengan air, makan buah dan paling banyak saya amalkan minum air kosong aje. Pada saya nafsu makan ini hanya boleh dikawal oleh minda yang rasional. Kalau ikutkan nafsu lapar memang takkan buat kerja lain selain makan dan makan sepanjang hari.

Saya memang suka B complex Shaklee kerana saya yakin dengan pengambilan vitamin b ini membantu menukarkan segala [tenaga yang tersimpan @ stored energy ] kepada tenaga sepanjang saya aktif.

Hakikat nya berat badan kita meningkat/ bertambah apabila banyak karbohaidrat , lemak dan gula yang diambil hanya disimpan di dalam badan dan tidak digunakan.

Kurus Dengan Vitamin B ?

Ia berpunca kurangnya B complex dalam badan yang berfungsi sebagai spark plug untuk membakar glukos/ karbohaidrat kepada tenaga.

Bagi saya jika cukup vitamin B complex dalam badan, insyaALLAH penukaran glukos kepada tenaga dapat berjalan dengan lancar dan tidak hanya disimpan di dalam tubuh semata-mata.

Maka jika anda ibu yang menyusu dan risau berat akan naik tidak turun2, amalkan makan vitamin B complex dengan konsisten selain pengambilan Lecithin dan Omega yang memang bagus untuk membakar lemak. cara kurus dengan vitamin b

B complex sangat membantu kepada ibu menyusu aktif sepanjang hari, mood yang baik, dapat mengawal stress dan ia jua perlu dan penting untuk keperluan bayi yang membesar.

vitamin b untuk kurus

KELEBIHAN B COMPLEX SHAKLEE BOLEH KURUS DENGAN VITAMIN B ?

Kita selalu diberitahu vitamin B banyak khasiat dan kelebihannya. Untuk semua golongan tak kira kanak-kanak hinggalah orang yang berusia

Shaklee pun ade vitamin B

Vitamin B Shaklee dipanggil B Complex

Terdapat banyak kelebihan dan manfaat B Complex Shaklee yang membuatkan ianya sangat berbaloi untuk dimiliki.

Apakah yang akan berlaku jika kita kekurangan vitamin B?

Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:

-Lemah sistem saraf

-Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung.

-Pembentukan sel abnormal

-Mengakibatkan anemia

-Masalah depresi (tekanan perasaan)

-Kehilangan daya memori

-Cepat letih

-Sesak nafas

-Insomnia

-Kurang fokus dan konsentrasi

-Mudah tersinggung

Apakah kelebihan vitamin B Complex dari Shaklee?

Terdapat banyak kelebihan yang terdapat di dalam B Complex Shaklee.

Antaranya;

-Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.

-Mengelakkan penyakit beri-beri.

-Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.

-Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.

-Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.

-Mencegah stress.

-Menguatkan antibodi tubuh.

-Amat penting untuk aktiviti sel genetik.

-Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.

-Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.

-Mencegah anemia.

Berkaitan Emosi Kurus Dengan Vitamin C ?

Bcomplex adalah supplement berkaitan dengan saraf. Bcomplex kalau tengah contraction memang bagus ambil untuk kawal emosi. Dan ketika berpantang juga. Apa sahaja yang berkaitan emosi, ambil la bcomplex untuk kawal emosi elak depression 

B complex juga bagus utk kulit sebab dalam B complex ni ada Niacin yang mana membantu mencantikkan dan menyihatkan kulit. Dalam masa sama bcomplex juga bagi tenaga tak mudah letih

Boleh baca SINI untuk ketahui kebaikan dan manfaat B complex.* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. kurus dengan vitamin b

Kredit : anakkuwiraku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *