joe labu gemuk dah kurus

Kesan Berat Badan Berlebihan. Apakah berat badan berlebihan dan obesiti? Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berat badan berlebihan dan obesiti adalah pengumpulan lemak yang tidak normal dan berlebihan pada satu bahagian atau seluruh badan, menyebabkan banyak bahaya kesihatan. Obesiti adalah penyakit kronik yang disebabkan oleh lemak badan yang berlebihan.

Berat badan berlebihan dan obesiti dikelaskan mengikut indeks jisim badan (BMI).

Indeks jisim badan dikira berdasarkan ketinggian dan berat badan.Menurut klasifikasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia, orang dewasa, tidak termasuk wanita hamil, jika BMI antara 25 dan 29.9 dianggap berat badan berlebihan, dan orang dewasa dengan BMI >= 30 dianggap obes. Tanda yang paling ketara bagi berat badan berlebihan dan obesiti ialah peningkatan berat badan dan jisim lemak di bahagian tertentu badan seperti perut, peha, pinggang, malah payudara.

Akibat berat badan berlebihan dan obesiti?

Kesan psikologi penampilan saiz besar. Berat badan berlebihan atau obes menyebabkan badan menjadi terlalu besar, sehingga menimbulkan perasaan rendah diri dan tekanan bagi mereka yang berlebihan berat badan atau obes. Orang yang berlebihan berat badan dan obes sering kehilangan keyakinan dalam komunikasi, takut untuk berkomunikasi, muncul di hadapan orang yang mengalami tekanan psikologi, kurang fleksibel dalam kehidupan, dan lain-lain, yang mengurangkan kecekapan kerja.

  • Osteoartritis
  • Penyakit berkaitan jantung
  • Penyakit saluran penghadaman
  • Kencing manis
  • Kemerosotan ingatan
  • Penyakit pernafasan
  • Gangguan endokrin akibat berat badan berlebihan dan obesiti

Obesiti dan risiko kanser

Orang yang berlebihan berat badan dan obes semuanya mempunyai kolesterol darah tinggi dan insulin darah tinggi, yang meningkatkan kolesterol dalam sel imun, mengurangkan keupayaan sistem imun untuk membunuh sel-sel kanser dalam badan. Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara obesiti dan kanser seperti kanser esofagus, kanser rektum, kanser payudara, kanser rahim, kanser hepatobiliari dan kanser prostat.

Saya sebenarnya tak suka sebut teh kurus untuk Cinch tea

Sebab teh kurus ni selalunya teh yg buat kita berak2 sampai kurus. Tapi Cinch tea ni bkn teh berak2. Sebaliknya ia adalah teh yg reset balik selera makan kita. Cthnya saya suka makan mknn manis.
Jadi saya ambil Cinch tea untuk buat lidah saya rasa sedikit tawar. Jadi saya tak rasa nak mkn benda manis.
Dulu saya pernah baca, Hugh Jackman akan gosok gigi selepas makan, supata dia takde selera nak makan lagi. Sebab rasa selepas berus gigi tukan sedikit tawar lidah kita.

Sama dgn Cinch tea.

Yang kedua, saya kerja dari rumah. So bila tgh buat kerja, saya cenderung nak mengunyah. Jadi untuk elak saya mengunyah, saya akan bancuh Cinch tea.
So saya akan leka buat kerja sambil minum Cinch tea panas, slow slow.
Saya tak minum air yg ada gula langsung. Saya hanya minum air kosong, lemon n pudina infused water. Atau Cinch tea.
Yang ketiga, Cinch tea ni boost metabolism. Org yg byk duduk mcm Cip ni, metabolism tak tinggi. Jadi sambil duduk2 minum Cinch tea, metabolism naik sket dan bakar lemak dalam badan sebab saya tgh intermittent fasting. Jadi takde gula dalam darah saya. Badan saya akan bakar lemak.

Cun sangat saya minum Cinch tea masa tgh fasting. Teh ni buat bdn saya bakar lemak lebih tinggi dari kebiasaan.
Yang ke4, teh ni buat saya bertenaga. Bila saya IF dlm tempoh yg panjang, dengan saya makan sikit saja masa time makan td, saya mesti akan lembik atau lapar. Tapi sebab saya minum Cinch tea, saya tak rasa lembik. Saya rasa mcm biasa. Mcm saya dh makan. Sebab tu saya boleh buat intermittent fasting selama sebulan tanpa satu hari pun saya miss.

Intermittent fasting saya sangat hardcore.
Paling pendek adalah 18 jam dan paling panjang adalah 23 jam.
Sebulan.

Sebab tu saya byk bergantung pada Cinch tea.
Kalau anda minum Cinch tea tapi tak jaga makan, mmg tak kurus. Sb ini bukan ubat kurus. Shaklee tak jual ubat kurus.
Guna Cinch tea utk beri sokongan pada program yang anda pilih.

kredit : master hasifah

TIPS DIET DENGAN SHAKLEE

Pagi2 kalau x nak makan berat2 sebab takut berat Naik Boleh ambil Esp
Memang korang akan kenyang sampai ke tengahari..
Lepas makan tengahari pulak korang ambil Omega untuk bakar lemak2 berlebihan setelah ambil makanan berat
Malam..lepas makan malam korang makan pulak Herb lax untuk Bantu proses pembuangan toksin2 dengan lancar nanti

KEBAIKAN LECITHIN SHAKLEE, Bukan saja untuk kurus

Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.
Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol.
Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu. kesan berat badan berlebihan.

1. Lecithin boleh membantu sesiapa yang ingin menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan.
2. Lecithin sesuai untuk Pelajar-untuk kecerdasan otak dan menguatkan memori.
3. Lecithin boleh membantu sesiapa yang ingin kurangkan stress dan susah untuk memberi tumpuan.
4. Lecithin membantu kepada anda yang sering terlupa.
5. Lecithin sesuai untuk warga tua.
6. Anda yang ingin mengekalkan kesihatan otak secara berterusan.
7. Anda ingin mengawal paras kolesterol.
8. Lecithin sesuai dan boleh diamalkan oleh para ibu yg menyusukan bayi.
9. Lecithin boleh menurunkan berat badan si ibu yang menyususkan.
10. Anda yang ingin mengekalkan kesihatan. Lecithin boleh membantu mengelak obesiti.

BMI NORMAL PERUT BUNCIT

Hahaha akulah tuh, nak adjust benda ni ambil masa, ok tadi baru belajar pasal diet untuk golongan skinny fat nih. 3 faktor yang ambo belajar ialah

1. Kurang protein berkualiti – protein ni kena cukup, baru perut boleh cantik.
2. Makanan Tinggi Glisemik Index – kita ingat makan karbo perut naik, tapi sebenarnya, makan low carb yang tinggi GI lagi teruk, sebab insulin boleh spike dan menyebabkan lemak berkumpul.
3. Kurang testosterone – hahaha ni sesuai lah siapa yanh dah kahwin memanjang. Salah satu cara ialah tingkatkan Zinc dalam diet.

Faktor lain banyak, dari segi senaman tuh banyaklah, antaranya kena buat angkat berat.
Nak shortcut ni ambo ambil Cinch Shake. Protein memang kualiti , memang low gi, dan cukup multivitamin termasuk zinc.

Testimoni ? sebelum ni body fat tingggi, tapi lepas konsisten, body fat dah mula menurun, walaupun berat naik. Tadi pakai tshirt zumba, eh dah mula longgar. Seluar jeans ketat kat paha pun dah longgar. Itu bermakna dah ada inch loss.

Seronok jugak reading berat rendah. tapi nak pergi raya, depa tengok anda kurus je, takde nak tanya berat berapa.
Jauh lagi perjalanan nak bodyfat rendah, kena istiqamah. kesan berat badan berlebihan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *