Betul ke Runner Cepat Tua ? Jom baca perbincangan Antara Puan Zal dan Bro Hafis

Puan Zal

aritu adikku tegur psl sorang coach yg berlari ni
(nama rahsia)

dia kata

laaa dia ni
kwn sekelas ms matrik

sebaya ok
tp nmpk tua
sbb kurus cengkung
org yg berlari ni lg byk stress & rosak2 sel dia
depa lari ultra
50km
mmg mkn betul2 mkn
ada yg xpandang pun keperluan suplemen
cukup je aktif berlari tu
ada ramai dh yg meninggal walaupun aktif
sbb jantung.

arwah prof kt fakulti sy ada sorang.
kurus je orgnya
tp aktif berlari

mcm silent killer gitu
mgkin sbb stress
kopi ni sihat bila minum plain je
tp pun kena limit
kaffein tu

Bro Hafis

Running blh control aging tp dlm masa sama blh cepatkan aging.
Kalau tgk runners nampak tua tu ada few reasons


Banyak mid to long distance runners ni lari under the sun utk tempoh lama. Then siapa lari more than 30 mins secara intensif, dia akan induce autophagy dlm badan. Autophagy ni double edged sword utk kesihatan. Dark side dia akan damage collagen, mcm UV rays dlm matahari.

Dan few other reasons la
Dan ada runners ni tak jaga makan pun, ada false sense, aku dah exercise byk2, kenapa nak jaga makan semua. Minum air manis tak ingat dunia.

Sy dah lama tak buat HM, lepas covid main within 10k n below je. Kalau setakat 10k tak payah pakai gel. Tp dulu masa main HM dengan trail run memang ada ambil

Btw, pisang adalah satu natural food yg bagus utk energy boost

Tips Jogging 10km Sampai Dapat Join Marathon

Tips jogging pagi ni ialah hasil perkongsian Puan RV dalam group sadis. Puan RV memang power dalam bisnes. Jom kita baca tips beliau

Tips Jogging Puan RV

Jog dalam hujan pgni.. Skrg sempat seminggu sekali je jog huhu
belum sarapan lagi. jap2 gi


ikut nafsi malas syok sambung tidur???????? tapi fikir ada masa semonggu sekali je skrg ni, so layanlah jugak huhu. solo run is happening????

sblm ni keje ptg smpt la pagi2 running dl sblm g keje
now keje pagi smpi ptg????. then ptg2 skrg ujan lebat huhu

Target utk buat 10km atau letakkan masa. Selagi ada masa n larat teruskan larian?

hrni mmg target nak 10K tapi pace 8 lbh sebab buat maf run utk jantung. means xnak graf jantung sampai merah

  • ada hari saya buat 10K pecut. especially time training utk event
  • ada hari buat half marathon 21K. tengok kedesuaian masa
  • ada ahri buat pecut pace 6
  • ade hari buat easy run 5/6K

Alhamdulillah Allah bagi sihat. dulu x pernah fikir nak jd runner haha. kalau rentas desa sekolah tu, asiklaaaaaaaa tercorot haha. jalan jeklah. Alhamdulillah now boleh running. syukur sgt2

runner cepat tua

saya sebab asben yang sakit dulu.. die sedar then kita polowwwwww

adben saya dilu 120kg now Alhamdulillah menten bawah 70, fit dah. Alhamdulillah..die pun running skrg. saya folow die lahni????????

tapi die lg padu la huhu. runner cepat tua ?

Kudrat Hindari Kehilangan Otot Sacopernia Cepat Tua ?

KUDRAT – Sapa sini masih guna kudrat buat kerja. agak agak mamat ni masuk gym ke ? makan kira kalori ke ? geng geng angkat sawit nih dasyat tul. Body steady je.

Perasan tak orang dulu dulu body cantik ? antara nya depa dulu kerja banyak guna kudrat. Dari berkebun, basuh baju, dan macam macam lagi.

Kata master aisah, “Betul org dulu jauh lebih kuat dn sihat

Semalam masak sup tom yam sayur tak letak haiwan. Licin

Sbg permulaan

Masak juga telur dadar utk anak anak dan kita mkn sikit kenyang”

Masalah Sacopernia

https://www.sportsorthopaedics.co.za/post/the-silent-epidemic-of-sarcopenia-muscle-failure-with-aging

sarcopenia , ini pun punca akak susah nak turun berat
makin tua muscle loss makin byk
sebab tuh kena sentiasa buat kerja guna kudrat.
Ramai juga push untuk sentiasa buat senaman angkat berat , dari muda sampai ke tua pun.

Rahsia Ayah RV Sentiasa Sihat

ayah saya angkat periuk nasi????????. tp mmg suka ulaman n sayur. die mkn je juga poza semua tu tp boleh nenten je body & masih fot utk drive solo travel tgok anak cucu seluruh negara. Alhamdulillah.. masa zamna muda kerja site kan, lepas pencen niaga nasi, mmg nasih tu bukan leriuk kecil2 , besar ????????

anak saya yg 20kg lbh masih boleh diangkat huhu.admire dgn org dulu2

dan abah agkt berat, bkn dgn dumbell

beliau masukkan simen konkrit tu dlm botol, letak kat batang penyapu kiti kanan

skrg die jog juga kat rumah beli TM sebab katanya anytime bleh buat
kalau nak jog liar die mls nak pakai proper
tp maintainance suplemen pun tgi lah???????? resvivix omega bco oste bagai tu wajib. runner cepat tua.

runner cepat tua

peminat koboi… masih aktif travel.. tiba2 masuk kt group, abah ngan ma nak ke thailand, tgah col passport. jgn balik

 

yg tgah tu mak saya. jgn terkejut die boleh selamba je naik parasailing masa join trip shaklee????????. siap join explorace masa naik cruise????????

hihi saya pulak x reti berenang sbb saya fobia bila kepala masuk air???????? tak tahulah kenapa. anak2 pandai. mak ayah pandai. sendiri berendam bolehla???? nak bubbling dlm air pun x berani

Tips Auntie Cina 60 Tahun

saya ade sorg kakak ni. chineese masuk islam sbb kawin. die antara buddy running saya. usia dah 60 lbh.. mmg die pesan wanita kena ambik more plant protein utk elak muscle loss, kena buat senaman utk naikkan muscle jugak sbb wanita lg senang nak muscle koss huhu

kakak ni umi dah 60 lbh strady je

kopi die mmg minum expresso or black coffee tnpa gula or susu

sonok run dgn die
sbb die bleh konsisten n steady & stkt ni satu2 nya org yg saya seleksa nak buat buddy running die jeklah
kalau die xde saya suka solo
coz kalau sembang pun benda ilmiah, best x rasa tup2 habis 10K

dan die pun jins ade target hrni nak buat brp km n mcm mana
die byn kasi tips n cerita bab anak2 membesar
ya lah dah usia mak2 kita tp msh aktif kan syokla dgr pglmn
die pun boleh buat Half marathon lagi
asben die x running, tp jalan berbelas2 km???? admire sguh
asben die dh pencen. die msh sambung kontrak keje swasta
so sblm running kami akn sepakat la dl nak buat apa???? jadi best lah . ssh nk dpt org sekepala gini hikhik

Ayah Master Hafiz 67 Tahun Masih Sihat

Ayah saya 67 tahun, tiap tahun gi check up dekat IJN, so far alhamdulillah takde kena makan ubat. Lepas pencen buat kerja kg, meracun, potong ramput, membaja, pruning pelepah sawit. Mungkin ada org kata rehatlah dah berusia ni, saya just cakap keep continue je macam biasa.

Pelepah sawit tu blh tahan gak berat dia . runner cepat tua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *