parotitis beguk
SHAKLEE

Parotitis Beguk ?

Parotitis Beguk ? Pernah tak anda alami bengkak pada pipi? Dalam seminggu jadi okay? Parotitis atau radang pada kelenjar parotid yang terletak berhampiran pipi boleh berlaku oleh beberapa sebab.

Selalu yang saya jumpa ialah akibat jangkitan sama ada virus atau bakteria. Ia juga boleh berlaku akibat dehydration. Selalu apabila pesakit yang sedang sakit, tak makan tak minum atau mereka yang kerja berpanasan, jarang pula minum air, kejadian ini lebih mudah berlaku.

Anda pernah dengar Beguk?

Beguk merupakan parotitis atau keradangan pada kelenjar parotid berlaku disebabkan oleh virus mumps (paramyxovirus). Jangkitan ini menyebabkan keradangan dan sakit pada kelenjar air liur parotid, sehingga menyebabkan pembengkakan berlaku di bahagian rahang wajah. Beguk juga merupakan ‘self-limiting disease’, bermakna ianya sembuh dengan sendiri tanpa memerlukan ubatan

Pastikan anda ambil air mencukupi. Jika ada tanda awal masalah, jumpa doktor segera. Kalau kita kenalpasti awal, lebih mudah merawat dan mengelakkan komplikasi buruk.

Ada kes, kami perlu beri ubat antibiotik. Sesetengah kes pula jika sudah menjadi nanah ‘parotid abscess’, pembedahan perlu dilakukan.

Jangkitan Beguk/Hipertiroidisime

Dr Irfan Mohamad, pensyarah kanan dan pakar Otorhinolaryngology dari Universiti Sains Malaysia, Kota Bahru, menyatakan hipertiroidisme atau lebih dikenali sebagai beguk disebabkan oleh jangkitan paramyxovirus. Penyakit ini berjangkit dan boleh berjangkit melalui batuk, bersin, dan sentuhan dengan mata, hidung, dan mulut orang yang dijangkiti. Virus ini boleh merebak melalui cecair badan, sama ada melalui sentuhan langsung atau udara.

Jika anda mempunyai anak di taska atau mempunyai rakan yang menghidap beguk, anda harus berhati-hati. Apabila anak-anak kita berkongsi makanan dan minuman, peralatan dan bekas yang tercemar dengan virus beguk boleh menyebarkan jangkitan. Dr Irfan menyebut virus itu juga boleh berjangkit melalui air liur.

Kesan hipertiroidisme adalah lebih teruk pada orang dewasa, terutamanya pada lelaki dan suami. Ia boleh menyebabkan keradangan testis dan akhirnya membawa kepada ketidaksuburan lelaki. Organ pembiakan wanita dewasa juga boleh terjejas oleh beguk dan menyebabkan ketidaksuburan jika tidak dirawat.

Semakin lama kita terdedah kepada beguk, semakin teruk kesannya. Gejala hipertiroidisme termasuk demam, sakit kepala, muntah, dan tanda jangkitan saluran pernafasan seperti sakit tekak, mulut kering, dan sakit telinga.

Untuk mengelakkan beguk, kita boleh mendapatkan suntikan vaksin MMR (Mumps Measles Rubella). Vaksin ini boleh didapati di hospital kerajaan dan klinik swasta. Namun, jika anda ingin mendapatkan vaksin di klinik kerajaan, anda mungkin perlu beratur panjang. Lindungi keluarga dan anak-anak anda dengan mendapatkan vaksin terhadap beguk.

Bagaimana Proses Beguk Boleh Berlaku?

Setelah virus Paramyxovirus memasuki tubuh badan, inkubasi akan bermula dimana jumlah virus ini akan meningkat secara senyap di dalam badan melalui proses yang dinamakan replikasi (replication). 

Pada waktu ini, simptom yang dipamerkan oleh mereka yang telah terjangkit selalunya tidak spesifik dan jelas sehingga menyukarkan para doktor untuk membuat diagnosis yang tepat. Tempohnya pula boleh berlangsung selama 14 hingga 25 hari.

Mereka yang disahkan beguk perlulah mengelak daripada keluar ke tempat-tempat awam bagi menghalang jangkitan kepada orang lain. Sekiranya ada keperluan untuk berjalan, topeng muka (mask) haruslah dipakai bagi mengurangkan risiko jangkitan.

Adakah ia satu penyakit yang ringan(biasa) ? 

Walaupun semua orang yang dijangkiti biasanya akan pulih sepenuhnya, kadang-kadang komplikasi juga boleh berlaku seperti:

  • Encephalitis(Pembengkakan pada otak)
  • Meningitis(pembengkakan pada lapisan otak)
  • Panccreatitis( Pembengkakan pada Pankreas)
  • Orchitis(Lebam pada testis) berlaku pada lelaki dewasa
  • Pekak

Bagaimanakah ia dirawat? Tiada ubat yang khusus untuk beguk tetapi simptom-simptom boleh dilegakan dengan :

  • Paracetamol untuk mengurangkan demam dan rasa sakit
  • Mengambil lebih minuman tetapi elakkan jus-jus yang berasid
  • Letakkan ais pada kelenjar parotid atau testis untuk melagakan kesakitan.

Orang yang dijangkiti hendaklah tinggal di rumah sehingga ianya tidak boleh lagi berjangkit ( iaitu sehingga 9 hari selepas pembengkakan kelenjar saliva) atau sehingga bengkak tersebut hilang.

Parotitis Beguk

Cara Yang Lebih Efektif Untuk Mengatasinya

Vitamin C

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah antioksidan kuat yang penting untuk berfungsi dengan baik sistem imun kita. Nutrien penting ini penting dalam mengekalkan sistem imun kita dalam keadaan terbaik, dan penyelidikan telah menunjukkan bahawa ia boleh membantu mengurangkan keterukan dan tempoh penyakit seperti beguk. Memandangkan beguk adalah penyakit berjangkit, adalah penting untuk menguatkan sistem imun kita untuk mengelakkan jangkitan daripada merebak ke bahagian lain badan kita. Parotitis Beguk

Lecithin

Selain vitamin C, nutrien lain yang boleh membantu dalam mengurangkan bengkak akibat beguk ialah Lecithin. Lecithin adalah bahan lemak semulajadi yang terdapat dalam badan kita yang membantu dalam memecahkan lemak dan lipid. Ia juga membantu dalam menguatkan membran sel kita, yang penting untuk kesihatan kita secara keseluruhan. Kajian telah menunjukkan bahawa Lecithin boleh membantu dalam mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh beguk, dan ini menjadikannya suplemen yang sangat baik untuk diambil untuk mengurangkan keterukan penyakit.

Garlic Complex

Satu lagi suplemen semulajadi yang boleh membantu dalam meningkatkan sistem imun kita ialah Garlic Complex. Garlic Complex mengandungi Allicin, iaitu antibiotik semulajadi yang boleh membantu dalam melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, virus dan mikroorganisma berbahaya yang lain. Allicin berfungsi dengan mengganggu pertumbuhan dan pembiakan patogen berbahaya ini, menjadikannya ubat semulajadi yang berkesan untuk beguk.

Garlic Complex juga kaya dengan antioksidan, yang penting untuk sistem imun kita berfungsi dengan betul. Antioksidan membantu dalam meneutralkan radikal bebas berbahaya dalam badan kita, yang boleh menyebabkan tekanan oksidatif dan membawa kepada beberapa penyakit. Dengan mengambil Garlic Complex, kita boleh meningkatkan sistem imun kita, mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh beguk, dan mencegah jangkitan lain daripada berlaku.

Selain daripada suplemen, kita juga boleh meningkatkan sistem imun kita dengan mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Badan kita memerlukan pelbagai vitamin, mineral dan nutrien lain untuk berfungsi dengan betul, dan kekurangan dalam mana-mana ini boleh melemahkan sistem imun kita. Untuk mengelakkan beguk dan penyakit lain, kita harus mengambil diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, protein tanpa lemak, dan lemak yang sihat. Kita juga harus mengelakkan makanan yang diproses, minuman manis, dan lemak tidak sihat kerana ia boleh meningkatkan keradangan dalam badan kita dan melemahkan sistem imun kita. Parotitis Beguk

Herbal Blend

Herbablend Multipurpose Cream adalah produk semulajadi yang berasaskan tumbuhan dan dihasilkan khas untuk membantu merawat bengkak beguk pada kulit. Kandungannya yang unik mengandungi peppermint, yang dikenali dengan sifatnya yang sejuk dan menyegarkan. Peppermint dikenali juga sebagai antiseptik semulajadi dan dapat membantu membersihkan kulit dengan lembut.

Dengan penggunaan Herbablend Multipurpose Cream, ia dapat membantu menghilangkan rasa ketidakselesaan pada kulit luaran kawasan bengkak beguk itu. Cream ini dapat memberikan kesan sejuk dan menyegarkan yang membantu mengurangkan rasa sakit pada kawasan yang terjejas.

Herbablend Multipurpose Cream juga dikenali dengan keupayaannya untuk mengurangkan pembengkakan. Ia mengandungi pelbagai bahan semulajadi yang dikenal pasti dapat membantu mengurangkan pembengkakan pada kulit, termasuk lemak tumbuhan yang dikenali sebagai lecithin dan minyak biji rami. Kandungan bahan-bahan semulajadi ini dapat membantu merawat kulit dengan lembut tanpa menimbulkan sebarang kesan sampingan.

Herbablend Multipurpose Cream adalah pilihan terbaik bagi mereka yang mengalami masalah bengkak beguk pada kulit. Ia dapat membantu merawat masalah kulit ini dengan cara semulajadi dan memberikan kesan sejuk dan menyegarkan pada kulit. Produk ini juga sangat sesuai untuk mereka yang mencari alternatif semulajadi daripada produk kimia yang mungkin mempunyai kesan sampingan.

Diet Pemakanan Pesakit Beguk

Selain mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengambil suplemen semulajadi, ia juga penting untuk mengamalkan kebersihan yang baik untuk mencegah penyebaran beguk. Kita hendaklah kerap membasuh tangan, menutup mulut dan hidung apabila batuk atau bersin, dan elakkan berkongsi perkakas dan barangan peribadi lain dengan individu yang dijangkiti.

Dengan mengikuti garis panduan ini dan mengambil suplemen semulajadi seperti Vitamin C, Lecithin, dan Garlic Complex, kita boleh mengurangkan keterukan beguk dan mencegah jangkitan lain daripada berlaku. Parotitis Beguk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *