masalah tulang bongkok teruk

Masalah tulang bongkok teruk adalah kondisi tulang belakang yang melengkung dan umumnya dikenal dengan istilah bongkok. Orang tua sering meminta anak mereka untuk selalu duduk tegak dan menjaga tulang belakang tetap lurus. Selain itu, anda juga perlu melakukan beberapa latihan khusus untuk menyembuhkan kyphosis. Apa yang anda boleh lakukan ? Jom baca tips ini.

Masalah Bongkok

Anda perlu memperhatikan postur tubuh anda. Kita seringkali menekuk punggung atas, termasuk bahu, untuk menghindari rasa nyeri di bahagian punggung bawah. Namun, postur tubuh anda akan mempengaruhi tulang belakang. Ketika anda merasakan nyeri di bagian punggung bawah, pastikan anda tetap duduk, berdiri atau tidur dalam posisi lurus.

Beberapa tips yang boleh anda lakukan. Ini adalah latihan untuk menyembuhkan masalah kyphosis atau posisi bungkuk. Apakah Anda pernah mencoba mereka salah satu di antaranya?

  1. Peregangan – Pastikan tulang belakang, tangan dan kepala Anda telah dalam posisi lurus. Lalu, perlahan-lahan mulai bungkukkan kepala Anda ke bawah sejauh yang Anda bisa. Anda akan merasakan peregangan pada bagian punggung. Lakukan ini 2-3 kali sehari selama 2 minggu. Setelah itu, pastikan tulang belakang Anda selalu dalam posisi lurus.
  2. Memperkuat otot-otot leher – Tekan telapak tangan Anda ke dahi. Kemudian perlahan-lahan mulai dorong kepala Anda ke belakang. Gunakan otot-otot leher untuk menahan gerakan tersebut. Lakukan ini selama 5-6 detik. Rileks dan ulangi 3-4 kali. Lakukan latihan ini sekali dalam sehari untuk menyembuhkan kyphosis atau bungkuk.

Lakukan Latihan Yang Betul

  1. Latihan kabel – Seated cable row adalah salah satu latihan peregangan yang baik untuk mencegah bungkuk. Tempatkan kaki Anda pada footpads dan tekuk lutut sedikit. Pegang tali dengan kedua tangan dan kemudian tarik ke arah dagu. Jagalah agar siku tetap tinggi dan menempatkan lengan atas sejajar dengan lantai. Anda harus duduk dalam posisi lurus saat melakukan latihan ini.
  2. Hindari sit-up – Latihan binaraga yang berlebihan dapat menyebabkan bungkuk. Sebaiknya, kurangi latihan sit-up karena dapat melebarkan tulang belakang. Hal ini bisa menyebabkan kelemahan refleksif otot-otot di tulang belakang.
  3. Berbaring lurus – Tempatkan tangan Anda di sisi tubuh dan angkat sedikit. Kemudian secara perlahan tekan otot punggung dan naikkan posisi dada sejauh yang anda boleh. Tahan selama beberapa detik. Rileks dan ulangi 8-10 kali.

sumber: merdeka

Atasi Bongkok Dengan Ostenutrix

Tulang kita hanya menyerap kalsium. sehingga umur 30 tahun. Selepas 30, apa-apa pengambilan kalsium
hanya akan digunakan oleh badan. Tiada lagi penyerapan ke dalam tulang! “Pada usia 30 tahun, badan tidak lagi menyimpan kalsium. Tanpa kalsium yang mencukupi, badan kita mula mengeluarkan kalsium yang disimpan dalam tulang.”

Cuba bayangkan, jika anda tidak minum susu dan makan sayur sebelum umur 30. Kemudian, apabila anda berkahwin, hamil, bersalin, dan menyusu. Berapa banyak kalsium yang anak anda ambil dari badan anda? Tulang kita berhak lebih baik, bukan?? Tetapi mungkin anda tidak bimbang lagi. Lagipun awak masih muda, dalam lingkungan 20-an. Anda belum mencapai umur 30-an.

Tetapi selepas 30, masa itulah anda mungkin mula rasa sakit badan, kejang kaki, sakit belakang. Anda juga mungkin mula melihat tanda-tanda kerosakan gigi. Jika anda tidak mempunyai kalsium yang mencukupi pada masa ini, badan anda akan mula menggunakan sebanyak mungkin kalsium daripada tulang anda.

Masalah Osteoporosis Wanita

Sebelum umur 30 tahun, kita tidak memberikan tulang kita perhatian yang sepatutnya. Selepas 30, badan mula mengeluarkan kalsium dari tulang yang tidak mencukupi pada mulanya. Semakin lama kita hidup, semakin banyak kalsium yang diambil dari tulang kita. Semakin meningkat usia, ramai wanita mengalami osteoporosis!

Dan ramai wanita, apabila mereka semakin tua, menjadi bongkok! Dan yang lebih teruk, suami mereka masih kelihatan baik…oh my. Inilah sebabnya mengapa penting untuk mengambil kalsium dengan serius!
Jangan ambil mudah. Pasti anda ingin tua dengan anggun, sihat, dan tidak bongkok! Dan anda tidak mahu gigi anda menjadi reput apabila anda lebih tua, bukan?

Anda boleh “membuat” ini sekarang. Bagaimana?? OsteNutrix Shaklee boleh membantu anda mengatasi masalah ini. Insya Allah.Nak tahu lagi kena terus baca kenapa ostenutrix penting untuk masalah bongkok anda

masalah tulang bongkok teruk ostenutrix vivix resv

Ostenutrix Sangat Berkesan

Seorang anak buah bg tau oesteNutrix yg sgt natural dan effektif amat bagus…sape yg sentiasa lenguh,penat dan stress amik 4-6 bj sblm tido bila bgn mcm bru lps massage..badan lega dan fresh gitu.Mcm bru lps pi SPA.

Ayahanda kata mmang btl kami dah amalkn calcium supplement ni dah lme lebih 30 thn..dulu nama calcium magnesium(+ phosporous+vit D) pastu jd oestematrix(ada tambahan zinc dan boron baik utk bone formation) skrg lg canggih dah jd OesteNutrix..cari kelebihan sendiri dlm website.Pastikn amik supplement yg semulajadi dan di uji secara klinikal je tau.

Dia kata klu Oeste yg hage Rm55 tu dah cukup bkesan dan slmt apatah lg vivix dan Res V yg hage melebihi rm400. Cuma mereka yg tahu nilai tulang yg kuat akn laburkn wang dlm kesihatan.

Seorang pengguna setia yg berusia 75 thn sekali borong 10 btl takut stok OOS lg..beliau dh lebih 25 thn mgguna products shaklee..no id dia 5 angka mcm ayahanda.

Kite rasa puas dan bangga kongsi products yg kualiti world class pd mereka yg kite sygi di sekeliling kite. Share tanpa was was ya. Hepy sharing ya?? masalah tulang bongkok teruk.

SET SENDI/TULANG SHAKLEE MEMBANTU MASALAH SAKIT SENDI DAN LUTUT

Jika anda mempunyai masalah sakit lutut dan sendi, boleh cuba ikhtiar dengan SET SENDI dari Shaklee. Fungsi utama dalam Set Sendi adalah :

OMEGA GUARD – Mengurangkan keradangan / Sakit pada sendi.
? Bertindak sebagai pelincir untuk mengurangkan inflamasi akibat sakit sendi
? Memelihara fungsi-fungsi sendi

OSTEMATRIX – Menghilangkan rasa kebas, kejang dan rasa lenguh-lenguh badan
? Mengandungi kalsium (penting untuk kesihatan tulang dan otot)
? Vitamin D (merangsang penyerapan kalsium)
? Membina tulang yang kuat
? Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran sistem saraf

Dapatkan segera set ini untuk mak ayah atau diri sendiri, selagi stok masih ada. masalah tulang bongkok teruk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *