kanser ovari

Statistik kanser ovari ? yang dikeluarkan oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pada tahun 2013 menunjukkan kira-kira 17.9 daripada 100 000 wanita dalam kalangan usia reproduktif di negara ini berisiko mengalami kanser pangkal rahim setiap tahun.

Sebanyak 2126 wanita pula berkemungkinan menghidap penyakit ini setiap tahun dengan kadar kematian adalah 631 orang dan menjelang 2025, dijangkakan 3502 wanita akan terdedah dengan kanser ini dengan jumlah kematian mencecah 1118 orang.


Menurut Ketua Pegawai Perubatan Pusat Saringan Kanser, Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), Dr. Dalilah Kamaruddin, statistik tersebut secara tidak langsung menunjukkan bahawa kanser pangkal rahim semakin serius.
Tambah beliau, kanser pangkal rahim kini berada di tangga ketiga carta selepas kanser payu dara dan kanser korektoral (usus)
“Di Malaysia hari ini sebanyak 60 peratus pesakit kanser pangkal rahim yang dikesan sudah berada pada tahap tiga dan empat.

SUMBER 

Penyakit Paling Misteri ?

TIDAK ada kaedah saringan awal bagi mengesan kanser ovari, lantas ia dianggap sebagai pembunuh senyap wanita. Malah, kanser ovari menyumbang 60 hingga 70 peratus kes kanser berkaitan sistem peranakan wanita dan hanya dapat dikesan apabila sudah berada pada tahap tiga dan empat.

Ini menjadikan kanser ovari paling ‘misteri’ dengan menyumbang kepada kanser keempat paling kerap dihidapi wanita di negara ini. Belum ada kaedah alternatif bagi pencegahan awal kanser membabitkan organ peranakan lain seperti kanser endometrium atau rahim dan kanser serviks (kanser pangkal rahim).

Pakar Obstetrik dan Ginekologi Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Ahmad Shuib Yahaya, berkata faktor kelewatan diagnosis bagi pesakit kanser ovari majoritinya bukan disebabkan pengabaian kesihatan oleh pesakit, tetapi ciri kanser itu sendiri yang menyukarkan pengesanan awal dilakukan.

SUMBER

Kanser ovari adalah sejenis kanser yang bermula di dalam ovari.

Wanita mempunyai dua ovari, satu di setiap sebelah uterus. Ovari – setiap satu kira-kira saiz badam – menghasilkan telur (ova) dan juga hormon estrogen , progesteron dan testosteron.

Kanser ovari sering terjadi tanpa gejala sehingga ia telah merebak di dalam pelvis dan abdomen. Pada peringkat ini, kanser ovari adalah sukar untuk dirawat dan sering membawa maut. Tanda-tanda dan gejala-gejala kanser ovari mungkin termasuk:

 1. Tekanan abdomen, cepat kenyang, bengkak atau kembung.
 2. Rasa tidak selesa atau sakit pelvis.
 3. Senak berterusan, angin atau mual.
 4. Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit.
 5. Perubahan tabiat pundi kencing, termasuk keperluan yang kerap untuk membuang air kecil.
 6. Hilang selera makan atau cepat rasa kenyang.
 7. Peningkatan lilitan perut atau pakaian terasa lebih ketat di sekeliling pinggang anda.
 8. Tiada tenaga/stamina.
 9. Sakit pinggang.

Punca Kanser Ovari

Ia tidak jelas apa yang menyebabkan kanser ovari. Secara umumnya , kanser bermula apabila sel-sel yang sihat yang mengalami mutasi genetik (perubahan gen) yang bertukar sel-sel normal menjadi sel-sel yang tidak normal.

Sel-sel yang sihat membesar dan membiak pada kadar yang ditetapkan, akhirnya mati pada masa yang ditetapkan . Walau bagaimanapun , sel-sel kanser membesar dan membiak di luar kawalan, dan mereka tidak mati apabila sepatutnya.

Apabila sel-sel yang tidak normal berkumpul , mereka membentuk jisim (ketumbuhan).
Sel-sel kanser ini menyerang tisu yang berhampiran dan merebak dari tumor asal dan tersebar di tempat lain dalam badan (metastasis)

Tahap kanser ovari

Penentuan tahap menggambarkan lokasi kanser dan tahap penyebaran ke bahagian lain badan. Klasifikasi Federation Internationale de Gynecologie et d’Obstetrique (FIGO) digunakan untuk tahap kanser ovari.

Penentuan tahap dilakukan berdasarkan pemeriksaan fizikal, imbasan dan biopsi. Berkisar dari tahap 1 hingga 4, di mana tahap yang lebih besar menunjukkan prognosis kanser ovari yang lebih buruk. Tahap terendah menunjukkan kanser terhad kepada satu ovari dan tahap tertinggi menunjukkan kanser telah merebak ke bahagian lain badan.

Kanser Ovari Menyebabkan Wanita ini Rahimnya Dibuang, Badan lemah

Leya nak bagi testimony V sebagai seorang pesakit kanser… Leya kanser ovary… Selepas second line kemo, Leya ambil V.. Leya dibuang semua peranakan..

Jadi doktor cakap badan Leya akan jadi orang-orang tua sebab tak datang period… Memang Leya sakit lutut, sakit pinggang, susah tidur, sakit tempat operation,kebas kaki tangan sampai ke muka dan yang paling tak tahan panas badan sampai tak boleh buat apa…asyik mandi je.. Doc cakap semua effect menopause… lebih teruk sebab muda baru umur 27 tahun dibuang secara operation..

Lepas Leya ambil V, Alhamdulillah dengan izin Allah serasi dengan badan Leya.. Seminggu Leya rasa makin kurang lenguh-lenguh badan, tapak kaki Leya tak rasa menyucuk-nyucuk lagi.. Bab solat happy sangat sebab boleh berdiri ebab kadang-kadang Leya terpaksa dolat duduk sebab Leya tak mampu nak pijak lantai sekalipun.

Alhamdulillah, semuanya semakin ok.. Dah 3 bulan Leya amalkan.. Sekarang Leya makin aktif.. Sekarang Leya dah tak nampak muka sedih mak abah dan husband bila diorang tengok Leya makin aktif.. Syukur sangat..

~Puan Leya

Kajian Polifenol Terhadap Sel

Bagaimana Resveratrol Membantu Pesakit Kanser Kembali Kekal Cergas Selepas Pembedahan dan Menghalang Sel kanser Tumbuh kembali

 1. Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol diadapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine . 
 2. Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebas.
 3. Resveratrol dapat mencegah dari sel kanser merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia merebak.
 4. Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.

Kajian Saintifik Resveratrol Menghalang Kanser

Resveratrol melindungi daripada kanser hati (in vitro) dan dikaji untuk kegunaan dalam pencegahan metastasis hati pada manusia. Ia telah menunjukkan kesan positif pada kanser kulit apabila digunakan pada permukaan badan tikus .

Resveratrol adalah berkesan terhadap kanser esophageal apabila diberi secara oral pada tikus . Ianya boleh digunakan untuk mencegah dan merawat kanser payudara. Resveratrol menghalang pertumbuhan sel-sel Leukemia.

Sejarah Resveratrol

Resveratrol mina-mina ditemui pada tahun 1940-an dalam akar knotweed jepun (Polygonum cuspidatum). Ekstrak tumbuhan ini telah digunakan dalam perubatan tradisional Jepun dan Cina untuk merawat pelbagai penyakit termasuklah jangkitan kulat, keradangan kulit, dan penyakit had dan kardiovaskular.

Pada tahun 1976, penyelidik nnenemui resveratrol dalam kulit dan biji anggur. Kepekatan Resveratrol dalam wain merah adalah antara 0.2 mg / liter hingga 7.7 mg/ liter. Tiada Resveratrol dalam wain putih, kerana kulit anggur tidak digunakan untuk membuat wain putih. Resveratrol juga ditemui dalam kacang tanah, blueberries dan cranberry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *