Kandungan Garlic Complex

Garlic Complex Shaklee adalah sejenis supplement yang diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak. Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai Allicin aktif).

Kebaikan Allicin

Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh. Kegunaan allicin pada bawang putih untuk kesihatan adalah :

 • Mengurangkan pemendapan atesklerosis dan lemak
 • Menormalkan keseimbangan lipoprotein Menurunkan tekanan darah
 • Mempunyai anti-darah beku dan anti-ativiti radang
 • Berfungsi sebagai anti-oksidan
 • Bersifat antibiotik dan antibakteria semulajadi
 • Bantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air
 • Bantu rawat asthma

Garlic Untuk Kulit

Baunya mungkin sangat mengerikan tetapi apabila ramuan dapat membuat anda bersinar seperti mentol ini, kami pasti akan mengambil kesempatan. Manfaat antibakteria, anti-penuaan dan menghaluskan kulit yang cantik, bawang putih dapat menjadikan kulit anda bersih dan sempurna. Inilah cara menggunakannya dalam rejim kecantikan anda.

Untuk menghilangkan jerawat
Potong sekeping bawang putih mentah dan tekan untuk melepaskan jusnya. Sapukan ini di tempat dan noda anda. Biarkan selama lima minit dan basuh. Ia membantu mengurangkan kemerahan dan bengkak. Sekiranya anda merasa sengatan terlalu banyak, kemudian campurkan jusnya dengan sedikit madu.

Untuk mengurangkan penampilan liang pori
Hancurkan setengah cengkih bawang putih dengan sekeping kecil tomat dan sapukan pasta ke wajah anda. Basuh selepas 10 minit. Ini berfungsi untuk menghilangkan liang pori dan membersihkan kulit anda.

Untuk membantu mengurangkan kesan regangan
Campurkan jus yang diekstrak dari cengkih bawang putih ke dalam minyak semula jadi yang anda urut sambil memanaskannya. Urut minyak bawang putih yang panas ini ke tanda regangan anda untuk membantu mengurangkan penampilannya.

Jerawat adalah keadaan kulit yang meradang. Ia berlaku apabila minyak dan serpihan kulit berlebihan terkumpul di dalam folikel rambut kulit, memerangkap bakteria di bawah permukaan kulit. Sebilangan bakteria ini menghasilkan bahan kimia yang mendorong keradangan dan lesi jerawat yang berkaitan.

Tidak ada kajian yang secara langsung menyelidiki penggunaan bawang putih sebagai rawatan jerawat. Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah menunjukkan sifat antimikroba dan anti-radang. Sifat ini dapat membantu mengurus dan merawat jerawat.

Menurut tinjauan 2014 Sumber Dipercayai, bawang putih mengandungi sebatian yang menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat tertentu. Oleh itu, penulis mencadangkan bahawa bawang putih dapat membantu merawat keadaan kulit tertentu. Namun, mereka tidak menyebutkan apakah bawang putih adalah pilihan rawatan yang sesuai untuk jerawat.

Penulis tinjauan 2014 mengaitkan sifat antimikroba bawang putih dengan bahan kimia yang disebut “allicin.”

Kajian makmal 2015 Sumber Dipercayai menyiasat kesan antimikroba allicin dan dua ekstrak bawang putih yang berbeza terhadap bakteria Streptococcus epidermidis. S. epidermidis adalah salah satu daripada beberapa bakteria yang boleh menyumbang kepada jerawat.

Kajian menunjukkan bahawa allicin menghalang pertumbuhan S. epidermidis. Walau bagaimanapun, kedua-dua ekstrak bawang putih menunjukkan aktiviti antimikrob yang paling ketara secara keseluruhan. Para penyelidik menyimpulkan bahawa ekstrak bawang putih mengandungi bahan kimia tambahan yang meningkatkan kesan antimikroba mereka.

Yang penting, penulis tidak menyebut sama ada ekstrak allicin atau bawang putih dapat membantu merawat jerawat. Sitokin proinflammatory adalah molekul yang mendorong keradangan. ExpertsTrusted Source percaya bahawa mereka mungkin berperanan dalam perkembangan jerawat.

Kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa allicin mengurangkan pengeluaran sitokin pro-radang di persekitaran makmal. Kajian juga menunjukkan bahawa memanaskan bawang putih mengurangkan kepekatan allicinnya, sehingga mengurangkan kesan anti-radang.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa allicin mungkin berguna dalam rawatan penyakit radang. Namun, mereka tidak menyatakan sama ada ia akan membantu dalam rawatan jerawat, secara khusus.

Kajian 2011 Sumber dipercayai menyiasat kemungkinan penggunaan dermatologi bawang putih. Kajian ini merangkumi gabungan kajian makmal, kajian haiwan, dan ujian klinikal.

Menurut tinjauan, penggunaan ekstrak bawang putih ke kulit nampaknya mempunyai kesan antimikroba dan penyembuhan luka. Ulasan juga menyatakan bahawa bawang putih dapat membantu merawat keadaan kulit berikut:

 • psoriasis
 • alopecia areata
 • parut keloid
 • ketuat
 • jangkitan kulit kulat
 • leishmaniasis

Keupayaan bawang putih untuk mempromosikan penyembuhan luka menunjukkan bahawa ia dapat membantu menyembuhkan jerawat dan mencegah parut. Namun, penulis tidak menunjukkan sama ada bawang putih akan berguna dalam merawat jerawat atau parut jerawat.

Kandungan Garlic Complex

KHASIAT, KEBAIKAN DAN MANFAAT GARLIC COMPLEX SHAKLEE

Merupakan Antibiotik Semulajadi – Selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan sistem keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema, kulat, kuman, virus dan yis candida.

Membantu Atasi Masalah Alahan/Alergi – Meningkatkan keimunan terhadap penyakit alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis

Meningkatkan Sistem Penghadaman – Membantu dalam masalah seperti kembung perut, senak perut, ulser gastrik dan ketidakhadaman.

Menstabilkan Tekanan Darah Tinggi – Pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic sehari selepas makan baik untuk mengawal tekanan darah.

Mengeluarkan Logam Toksik – Membantu menyingkirkan logam toksik dalam tubuh seperti raksa, plumbum, kadmium dengan pantas. Logam toksik ini antara penyebab tekanan darah tinggi meningkat.

Melindungi Sel-Sel Darah – Mengelakkan kemusnahan sel darah yang disebabkan kehadiran logam dalam tubuh dan sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung dalam tubuh tanpa kita sedari.

Mengawal Paras Kolestrol – Membantu menurunkan paras kolestrol LDL, trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok dan penyakit koronari.

Bersifat Anti Kanser – Membantu merawat kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan pencetus kejadian kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana mengadungi sebatian selenium+germanium+acid amino yang melindungi tubuh dari radikal bebas yang merupakan antara penyebab kanser.

Mengelakkan Odema – Mengelakkan air tekumpul dalam badan terutama pada kaki dan pergelangan kaki.

Memperbaiki Sistem Pernafasan – Membantu menangani masalah organ-organ pernafasan tersumbat akibat batuk dan bronkitis yang berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus).

Pesakit Diabetis – Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin dan merangsang hati untuk mengawal gula dalam darah.

Mampu Melawan Bakteria dan Jangkitan pada:

 • Kerongkong & Telinga (throat & ear infection)
 • Perut memulas (stomach upset)
 • Cirit-birit (Diarrhea)
 • Bronkitis
 • Luka-luka (infected wounds)
 • Jangkitan yang berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing
 • Keputihan Semasa Mengandung
 • mengurangkan masalah keputihan yang dialami oleh ibu mengandung. Tapi kena ambil dose yang betul ya ­čÖé

Sekiranya anda atau ahli keluarga dinasihatkan mengambil ubat antibotik untuk melawan jangkitan penyakit seperti selesema, batuk, cirit-birit serta lain-lain dan anda berasa khuathir akan kesan sampingan antibiotik untuk kesan jangka masa panjang, bertukarlah kepada suplemen Garlic Complex Shaklee yang antara kebaikannya merupakan antibiotik 100% semulajadi, tanpa bahan kimia, perasa, gula dan bahan sintetik yang memberi kesan negatif kepada kesihatan.

testimoni garlic complex kulit cantik

KENAPA PERLU MEMILIH GARLIC COMPLEX SHAKLEE BERBANDING YANG LAIN?

 • Garlic yang dipilih adalah yang ditanam secara organik di California, USA. Ia tidak disembur dengan bahan perosak dan dipilih dari jenis yang berkualiti.
 • Cara pembuatannya sugguh eksklusif. Secara klinikal, ia diproses tanpa haba untuk kekalkan satu bahan hebat dalam Garlic iaitu Allicin aktif.
 • Garlic Shaklee ditambah dengan 2 ekstrak herba iaitu Rosemary dan Spearmint
 • Setiap 2 tablet Garlic Shaklee bekalkan 1000mg ekstrak Garlic tulen yang menyamai 2 ulas garlic segar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *