deep vein thrombosis

MEMAHAMI DEEP VEIN THROMBOSIS ? DVT mungkin menyukarkan anda untuk bergerak pada mulanya. Anda harus perlahan-lahan kembali ke aktiviti biasa anda. Jika kaki anda terasa bengkak atau berat, baring di atas katil dengan tumit disandarkan kira-kira 5 hingga 6 inci. Ini membantu meningkatkan peredaran dan mengurangkan bengkak. Sebagai tambahan:

 • Latih otot kaki bawah anda jika anda duduk diam untuk jangka masa yang lama.
 • Berdiri dan berjalan selama beberapa minit setiap jam semasa terjaga.
 • Jangan memakai pakaian yang ketat yang boleh mengurangkan peredaran di kaki anda.
 • Pakai stoking mampatan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.
 • Elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan serius.

Apakah rawatan yang tersedia untuk pesakit dengan DVT?

Pesakit dengan DVT mungkin memerlukan rawatan di hospital. Orang lain mungkin boleh mendapatkan rawatan pesakit luar. Rawatan termasuk ubat-ubatan, stoking mampatan dan mengangkat kaki yang terjejas. Jika bekuan darah adalah meluas, anda mungkin memerlukan ujian dan rawatan yang lebih invasif. Matlamat utama rawatan adalah untuk:

 • Hentikan pembekuan daripada menjadi lebih besar
 • Elakkan bekuan daripada pecah dalam urat anda dan bergerak ke paru-paru anda
 • Mengurangkan risiko pembekuan darah yang lain
 • Mencegah komplikasi jangka panjang daripada pembekuan darah (kekurangan vena kronik).
 • Ubat-ubatan

Maklumat Penting tentang Ubat

 • Ambil ubat anda tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Lakukan ujian darah seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan pastikan semua temu janji makmal yang dijadualkan.
 • Jangan berhenti atau mula mengambil sebarang ubat (termasuk ubat tanpa preskripsi/over-the-counter dan suplemen) tanpa bertanya kepada doktor anda.
 • Bercakap dengan doktor anda tentang diet anda. Anda mungkin perlu membuat perubahan, bergantung pada ubat yang anda ambil.

Rawatan untuk DVT boleh termasuk

Antikoagulan (“pencair darah”).

Ubat jenis ini menjadikannya lebih sukar untuk darah anda membeku. Antikoagulan juga menghentikan pembekuan daripada menjadi lebih besar dan menghalang pembekuan darah daripada bergerak. Antikoagulan tidak memusnahkan bekuan. Badan anda mungkin secara semula jadi melarutkan bekuan, tetapi kadangkala bekuan tidak hilang sepenuhnya.

Terdapat pelbagai jenis antikoagulan. Doktor anda akan bercakap dengan anda tentang jenis ubat terbaik untuk anda. Jika anda perlu mengambil antikoagulan, anda mungkin hanya perlu mengambilnya selama 3 hingga 6 bulan. Tetapi, masa rawatan anda mungkin berbeza jika:

 • Anda pernah mengalami bekuan darah sebelum ini; masa rawatan anda mungkin lebih lama.
 • Anda sedang dirawat untuk penyakit lain (seperti kanser), anda mungkin perlu mengambil antikoagulan selagi risiko bekuan darah anda lebih tinggi.
 • Kesan sampingan antikoagulan yang paling biasa ialah pendarahan. Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera jika anda mendapati anda mudah lebam atau berdarah semasa mengambil ubat ini.

Stoking Mampatan

Anda mungkin perlu memakai stoking mampatan bertingkat untuk menghilangkan bengkak kaki. Bengkak selalunya kerana injap dalam urat kaki rosak atau urat tersumbat oleh DVT. Kebanyakan stoking mampatan dipakai di bawah lutut. Stoking ini ketat di buku lali dan menjadi lebih longgar apabila ia naik ke kaki. Ini menyebabkan tekanan lembut (mampatan) pada kaki anda.

Prosedur Rawatan DVT

Penapis vena cava digunakan apabila anda tidak boleh mengambil ubat untuk menipiskan darah anda atau jika anda mengalami pembekuan darah semasa mengambil ubat jenis ini. Ia menghalang pembekuan darah daripada bergerak dari vena di kaki anda ke paru-paru (embolisme pulmonari). Penapis diletakkan semasa pembedahan kecil. Ia dimasukkan melalui kateter ke dalam vena besar di pangkal paha atau leher, kemudian ke dalam vena cava (urat terbesar dalam badan).

Setelah berada di tempatnya, penapis menangkap gumpalan semasa ia bergerak melalui badan. Rawatan ini membantu mencegah embolisme pulmonari, tetapi tidak menghalang pembentukan lebih banyak bekuan.

Suplemen Mencegah Deep Vein Thrombosis ?

Suplemen pemakanan Green World Natural yang disenaraikan di bawah mempunyai kajian saintifik khusus tentang keupayaannya untuk mengurangkan risiko trombosis. Sebahagian besar penyelidikan memberi tumpuan kepada menghalang pengagregatan platelet. Green World Ginkgo Biloba, kuasa kardio, minyak ikan laut dalam dan vitamin E, sebagai contoh, adalah antioksidan yang sangat kuat dan asid lemak penting, terkenal dengan tindakan anti-radangnya. Walau bagaimanapun, kesan penipisan darah mereka adalah lebih penting dalam pencegahan trombosis. Deep Vein Thrombosis

Vitamin E

Vitamin E ialah antioksidan larut lemak yang melindungi membran sel anda daripada kerosakan dan boleh menghalang kolesterol LDL daripada mengoksida dan membentuk plak dalam arteri anda. Wanita yang berisiko untuk trombosis urat dalam mungkin mendapat manfaat daripada mendapatkan jumlah vitamin E yang mencukupi kerana ia boleh menghalang DVT daripada berkembang.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin E mungkin membantu mencegah beberapa jenis kanser. Satu kajian yang diterbitkan dalam “Journal of the National Cancer Institute” pada tahun 2012 menyatakan bahawa orang Cina pertengahan umur atau lebih tua yang mengambil jumlah vitamin E yang tinggi, sama ada daripada diet atau makanan tambahan, mempunyai insiden kanser hati yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak.

Asid Lemak

Asid lemak perlu ditemui dalam minyak yang sihat, seperti flaks, borage, perilla dan minyak ikan. Mereka dipanggil “penting” kerana ia diperlukan untuk kehidupan. Beberapa kajian baru-baru ini mengkaji mekanisme antikoagulan asid lemak. Kajian Australia mendapati bahawa asid lemak omega-3 (yang kaya dengan asid alfa-linolenik, seperti biji rami dan minyak perilla) adalah lebih berkesan daripada asid lemak omega-6 (yang kaya dengan asid linoleik, seperti minyak bunga matahari). Green World Minyak ikan laut dalam mengandungi asid lemak omega-3. Lemak penting ini juga membantu menghentikan platelet darah daripada bergumpal dan membuat bekuan.

Teh Hijau

Teh hijau telah menjadi sangat popular untuk pencegahan dan rawatan pelbagai jenis penyakit. Selain itu teh hijau, (teh penjagaan Lipid Dunia Hijau) melindungi sistem kardiovaskular dan mencegah kanser. Kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal Thrombosis Research mengkaji kesan katekin teh hijau (tanin) dan epigallocatechin pada pengagregatan platelet.

Kedua-dua bahan menghalang pengagregatan platelet yang disebabkan oleh adenosin difosfat (ADP) dan kolagen dalam tikus. Mereka juga menghalang pengagregatan platelet yang disebabkan oleh ADP, kolagen, dan epinefrin dalam sampel darah manusia.

Jus anggur

Anggur mengandungi proanthrocyanadins (yang memberikan warna biru) yang tertumpu pada biji dan kulit. Kajian telah menunjukkan bahawa kuasa antioksidan ekstrak kulit biji anggur adalah 50 kali lebih besar daripada vitamin E dan 20 kali lebih besar daripada vitamin C.

Produk Shaklee Untuk Deep Vein Thrombosis

Vita E Complex

mengandungi vitamin E (d-alfatokoferol) asli daripada minyak sayuran serta selenium yang berperanan melengkapi aktiviti vitamin E. Setiap kapsul sofgel menyediakan 400IU vitamin E semula jadi dan 65mcg selenium, membantu mengekalkan kesihatan yang baik dan tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.

Omega Guard

Omega Guard membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi.

Cinch Energy Tea Mix

Cinch Energy Tea Mix adalah hasil adunan dan diekstrak dari pelbagai jenis. TEH terpilih yang tinggi khasiat seperti Matcha Green Tea, Red Tea Extract, White Tea & Rooibos Red Tea. Cinch Energy Tea Mix ini sesuai untuk semua golongan bukan untuk diet sahaja .

VIVIX

Vivix merupakan tonik campuran polifenol yang telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel, termasuk membantu melindungi dan membaikki kerosakan DNA, mempengaruhi pengawalatur genetik untuk jangka hayat sel, membantu penghasilan tenaga dari mitokondria dan melambatkan pembentukan protein AGE. Deep Vein Thrombosis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *