asma nokturnal
SHAKLEE

Asma Nokturnal

Terkejut dengan batuk dan mengi anak anda? Asma nokturnal yang tidak terkawal menyukarkan anak-anak yang sakit – dan ibu yang risau – untuk tidur. Tetapi bagaimana anda dapat menghentikan serangan pada waktu malam sehingga setiap orang mendapat tidur malam yang lebih baik? Pakar berkongsi ubat mana yang paling baik dan bagaimana mengawal pencetus yang mengintai di bilik tidur anak anda .

“Yang menakutkan ialah kemerosotan asma pada waktu malam boleh berlaku pada bila-bila masa,” kata Michele Fellows, pemilik Sweet Alexis Bakery yang sedar akan alergi di Los Osos, Calif., dinamakan untuk anak perempuannya, Alexis, yang mempunyai alergi dan asma yang teruk. “Saya bimbang harus menjalani hospital di tengah malam,” katanya. Gejala kanak-kanak sering bertambah buruk pada waktu malam.

Dalam tinjauan oleh Asma dan Alergi Foundation of America, 45% ibu bapa mengatakan anak-anak asma mereka telah terbangun oleh batuk, mengi atau sesak nafas, keadaan yang disebut asma nokturnal. Tetapi tidur mereka (dan anda) bukanlah satu-satunya perkara yang harus ditanggung. Kesan rehat yang terganggu berlanjutan sehingga keesokan harinya. “Kanak-kanak dengan asma pada waktu malam yang tidak terkawal mengantuk secara kronik pada waktu siang,” kata Ron Ferdman, MD, seorang ahli alahan pediatrik di Childrens Hospital Los Angeles. “Mereka cenderung tertidur di sekolah, dengan penurunan tumpuan, pembelajaran dan prestasi,” katanya.

Kanak-kanak yang terlalu kerap sering rewel dan menghadapi masalah mengawal tingkah laku. Ibu bapa mereka juga kurang tidur, bangun setiap kali anak mengalami batuk. Nasib baik, anda dan anak anda tidak perlu menghidap asma pada waktu malam. Dengan rawatan, “kanak-kanak dengan asma seharusnya dapat tidur sepanjang malam, dan tidak pernah terganggu oleh gejala asma pada waktu malam,” kata Dr. Ferdman. Baca terus untuk mengetahui bagaimana. Apa yang menyebabkan asma nokturnal?

Walaupun pada orang yang sihat, fungsi paru-paru merosot pada waktu malam. “Nafas melambat, dan kadar oksigen darah turun semasa tidur,” kata Jonathan Malka, MD, penolong profesor pediatrik di National Jewish Health, sebuah pusat perubatan akademik Denver yang mengkhususkan diri dalam penyakit pernafasan dan alergi. Fungsi paru-paru biasanya mencapai titik rendah sekitar 4 am, itulah sebabnya risiko serangan asma berbahaya paling tinggi pada awal pagi, kata Dr Malka.

Tidak boleh tidur dan tidak bernafas

Penjagaan perubatan yang betul dan pantas adalah kunci untuk mengawal asma pada waktu malam, jadi perhatikan tanda-tanda ini:

Batuk: Ini adalah gejala asma nokturnal yang paling ketara, tetapi anak anda juga mungkin batuk hingga tiga minggu berikutan selesema atau penyakit pernafasan yang lain. Tetapi “tidak normal – dan boleh menjadi tanda asma – untuk anak-anak sering batuk ketika mereka berada dalam keadaan sihat,” kata Amy Marks, D.O., seorang ahli alergi pediatrik di Children’s Hospital of Michigan di Detroit.

Mengi (suara bersiul bernada tinggi ketika mereka bernafas), sesak nafas, atau sesak dada: “Bayi atau anak yang lebih muda mungkin hanya batuk atau mengi dan kemudian bangun menangis,” kata Dr. Ferdman. “Kanak-kanak yang lebih tua mungkin mengadu” dada ketat “atau” tidak dapat menarik nafas dalam-dalam. “Ada yang hanya mengatakan dada mereka sakit.

Sekiranya tanda-tanda ini berlaku, berjumpa dengan pakar pediatrik, yang akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai gejala – contohnya, kapan dan berapa kerap mereka muncul, dan kemungkinan pencetus.

Doktor juga boleh melakukan ujian fungsi paru-paru, meminta anak anda bernafas ke alat yang mengukur seberapa baik paru-paru berfungsi. Sekiranya anak anda sudah menjalani rawatan asma, beritahu doktor bahawa gejala-gejala itu berlaku pada waktu malam. Itulah tanda bahawa gangguan itu tidak dapat dikawal dengan baik, kata Dr. Malka. Doktor mungkin perlu meningkatkan dos, beralih ke ubat lain, menambah ubat lain, atau hanya memberi anak anda lebih banyak arahan dalam penggunaan inhaler.

Kecemasan Larut Malam- Beberapa serangan asma tengah malam adalah keadaan kecemasan perubatan dan memerlukan perhatian segera. Pergi ke bilik kecemasan atau hubungi 911 jika anak anda:

Mengalami sesak nafas atau mengi
Mengalami kesukaran bercakap kerana sesak nafas
Bersandar ke hadapan untuk bernafas sambil duduk

Rx untuk Slumber Damai

Asas rawatan asma nokturnal adalah ubat, yang terbahagi kepada dua kumpulan:

Ubat kelegaan cepat. Setiap kanak-kanak asma memerlukan ubat bertindak cepat yang dihirup untuk merawat atau mencegah timbulnya asma. Pilihan pertama adalah agonis beta (seperti albuterol atau levalbuterol), yang dengan cepat melonggarkan otot-otot yang ketat di sekitar saluran udara semasa pembakaran. “Untuk simptom waktu malam yang sekejap-sekejap atau pendek, satu dos sebelum tidur selama beberapa hari mungkin cukup untuk membantu anak tidur sepanjang malam,” kata Dr. Ferdman.

Ubat kawalan jangka panjang. Ramai kanak-kanak juga memerlukan ubat kawalan jangka panjang setiap hari untuk membantu mencegah kemunculan masa depan. Contohnya termasuk kortikosteroid yang dihirup (seperti fluticasone dan budesonide) dan penyekat reseptor leukotriena (seperti montelukast dan zileuton). “Untuk gejala malam yang kronik, kita sering harus memulakan atau meningkatkan ubat pengawal harian,” kata Dr. Ferdman. Sekiranya tidak dapat mengawal gejala pada waktu malam, beta agonis bertindak lama yang dihirup (seperti salmeterol atau formoterol) boleh ditambah.

Tanyakan kepada pakar pediatrik atau asma untuk rancangan tindakan bertulis yang memperincikan ubat mana yang diperlukan oleh anak anda dan kapan. Ia juga menyenaraikan langkah-langkah yang perlu diambil semasa marah, bila perlu menghubungi doktor atau meminta pertolongan kecemasan. Simpan satu salinan di sebelah katil anda supaya anda dapat menemuinya dengan mudah pada waktu malam, nasihat pemilik Fellows Sweet Alexis Bakery.

ANAK BEBAS ASMA SELEPAS 2 BULAN AMALKAN VIVIX

TESTIMONI : PUAN AZLINDA BT. ISMAIL

Hai Assalamualaikum W.B.T.. Nama saya Azlinda. Saya ingin berkongsi kisah anak saya, Muhammad Haqeem Al-Raziq yang diserang asma ‘silent chest’.

Pada Januari 2016, Haqeem mengalami batuk tak berhenti dan kesukaran bernafas. Apabila dibawa ke wad kecemasan, pihak hospital tidak dapat memberikan rawatan segera kerana tiada simptom asma atau semput. Setelah 3 kali berulang ke hospital dalam hari yang sama, saya nekad membawa Haqeem ke hospital yang lain.

Setibanya di sana, doktor mendapati bacaan oksigen telah berkurang dan mungkin berdepan dengan kerosakan otak sekiranya lewat menerima rawatan. Doktor memberikan rawatan segera kepada Haqeem dan dimasukkan ke wad pagi itu. Keadaan Haqeem tidak begitu memuaskan, oleh itu doktor memutuskan untuk menempatkan Haqeem di Unit Rawatan Rapi bagi tujuan pemantau lanjut.

Doktor mengesahkan Haqeem mengalami “silent chest”. Silent chest merupakan salah satu penyakit asma yang jarang berlaku namun menjadi teruk apabila ianya menyerang seseorang individu. Doktor mengesan dengan menggunakan stestoskop dan mendapati tiada bunyi udara yang memasuki paru-paru.

Antara simptom yang dihadapi Haqeem ialah batuk berterusan, tiada “wheezing” dan kesukaran bernafas. Selain itu kadar pernafasan Haqeem juga agak laju melebihi 60 per minit (boleh dipantau sendiri di rumah). Simptom-simptom ini sebenarnya telah berlaku sekitar tahun 2015 lagi.

Saya kerap kali membawa Haqeem ke klinik dan hospital untuk sekiranya Haqeem diserang penyakit tersebut. Saya juga mengawal pemakanan Haqeem seperti mengelakkan makanan-makanan sejuk dan makanan yang boleh menyebabkan batuk. Haqeem jarang menghidap batuk, tetapi akan menjadi sangat teruk apabila ia menyerangnya. Oleh itu, kawalan yang dapat dibuat hanyalah dengan memberikan bantuan pernafasan dan ubat nebulizer.

Sebelum ini, Haqeem memang makan Set Kesihatan kanak-Kanak yang terdiri dari Vitalea for children, OmegaGuard, Vita-C Chewable dan Mealshake. Setelah melihat banyak kesan perubahan positif terhadap pelanggan dan rakan-rakan yang mengalami masalah pernafasan dan mengambil Vivix sebagai suplemen tambahan, saya nekad untuk memberikan alternatif lain kepada Haqeem dan disitulah bermulanya episod Haqeem dan Vivix.

Saya berniat untuk memberikan Haqeem Vivix setelah berbincang dengan pakar nutrisi dan juga pakar kanak-kanak. Saya membawa bersama rujukan dan informasi Vivix kepada doktor pakar, dan berbincang sama ada boleh atau tidak saya berikan Vivix kepada Haqeem. Setelah doktor pakar kanak-kanak di Hospital Pantai Indah meneliti kandungan Vivix, beliau tidak menegah pengambilan Vivix malahan menggalakkan Haqeem makan makanan yang berkualiti bagi mengelakkan kejadian sama berulang kembali.

Saya beri sesudu kecil kepada Haqeem, 3 kali seminggu. Rasanya masam-masam manis tanpa gula tambahan, dan Haqeem memang sukakan rasanya. Antara kegemaran Haqeem ialah OmegaGuard. Kalau tak dihalang, boleh habis sebotol dimakan begitu sahaja. Kata doktor, OmegaGuard ni pun sangat bagus untuk kesihatan paru-paru Haqeem. Apa salahnya saya berhabis duit dengan makanan untuk kesihatan daripada berikan makanan yang bukan-bukan kepada anak-anak saya.

Selepas discaj daripada hospital, doktor memberikan tarikh rawatan susulan untuk menentukan samada Haqeem benar-benar mengalami masalah asma atau tidak. Sekiranya ya, Haqeem mungkin terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan asma sehingga dewasa kelak. Seminggu pertama selepas discaj, Haqeem mula ambil Vivix. Dah tiada lagi bunyi batuk dan kadar pernafasan Haqeem pada lebih kurang 30 per minit. Bacaan oksigen pun cantik je, 99-100% walaupun lepas berlari.

2 minggu selepas discaj, rawatan susulan pertama untuk Haqeem. Doktor kata setakat ini progress Haqeem nampaknya elok. Namun pemantauan masih perlu dibuat 2 minggu seterusnya. Rawatan susulan kedua, doktor senyum lebar tengok Haqeem. Kami diberi rawatan susulan terakhir, sebulan akan datang.

Ahamdulillah Haqeem beri respon yang baik dengan Vivix. Tak ada kesan pemulihan yang teruk pada Haqeem cuma selera makannya semakin bertambah dan pembuangan. Setelah 2 bulan konsisten dengan Vivix dan megadose OmegaGuard, Alhamdulillah saya dah tak gusar nak berjumpa doktor pada rawatan susulan nanti.

Memandangkan Haqeem hanya ambil sekali sekala, sebotol pun tak habis selama 2 bulan Haqeem konsisten minum Vivix. Rawatan susulan ketiga, dan yang terakhir selepas 2 bulan Haqeem discaj, Alhamdulillah doktor sahkan Haqeem bebas dari asma. Bermakna, Haqeem tak perlu bergantung kepada ubat-ubatan dan boleh aktif seperti biasa.

Ibubapa yang sayangkan anak, jangan susah hati berbelanja untuk kesihatan anak-anak. Anak-anak hanya pinjaman Allah swt, dan kita diamanahkan menjaga mereka sebaik-baiknya. Jangan risau nak berikan suplemn, namun belilah suplemen yang betul untuk mereka.

Alhamdulillah, saya dah tak lagi gusar nak memikirkan keadaan kesihatan Haqeem dan anak-anak yang lain. Kerana saya tahu perlindungan kesihatan yang saya telah berikan ini.

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan suplemen yang terbaik ini. Terima kasih Shaklee! asma nokturnal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *