sleep apnea risk

Sleep Apnea tidur boleh merosakkan hidup anda tanpa anda menyedarinya: Saluran udara anda runtuh ketika anda tidur menyebabkan dengkuran berdenyut dan jeda sebenar dalam pernafasan anda; keadaan itu menghalang anda daripada tidur nyenyak. Apnea tidur adalah keadaan kronik yang mengganggu corak tidur anda dan membuat anda keletihan pada siang hari.

Sleep Apnea Tidur Asma dan Obstruktif

Apnea tidur obstruktif (OSA) adalah gangguan di mana saluran udara menjadi sempit atau runtuh semasa tidur. Asma dan OSA mempunyai simptom yang serupa dan nampaknya mempunyai hubungan dua arah. Ini bermaksud bahawa salah satu daripada keadaan pernafasan ini meningkatkan kemungkinan didiagnosis dengan yang lain. OSA sangat kerap berlaku pada orang dengan asma yang juga berdengkur dan mereka yang mempunyai gejala asma yang kurang terkawal.

Orang yang menghidap asma mungkin berguna untuk berbincang dengan doktor mereka mengenai apnea tidur yang menghalang. Kerana asma membuat seseorang berisiko meningkat untuk mengembangkan OSA, penyelidikan menunjukkan bahawa penilaian berkala untuk OSA dapat membantu pesakit dengan asma. Nasib baik, merawat OSA sering dapat mengurangkan gejala asma.

Makanan yang Perlu Dielakkan Sekiranya Anda Menghidap Apnea Tidur

Anda harus mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan refluks asid dan pedih ulu hati, yang merupakan penyebab apnea tidur yang biasa. Sebaiknya jangan makan apa-apa pada dua jam sebelum anda tertidur. Sekiranya anda mempunyai diagnosis apnea tidur, mungkin juga bermanfaat bagi anda untuk tidak memakannya pada waktu petang:

  • Pisang – Pisang yang lembut dan matang boleh meningkatkan pengeluaran lendir dan membuat pernafasan menjadi lebih teruk semasa anda tidur.
  • Makanan kaya dan pedas – Ini boleh menyebabkan pedih ulu hati dan memburukkan tekak anda. Makanan pedas juga dapat meningkatkan suhu badan semasa anda tidur.
  • Tenusu dan daging berlemak tinggi – Makanan ini dicerna dengan perlahan, dan boleh menyebabkan kekejangan atau kembung jika anda memakan banyak dan segera berbaring. Mengurangkan pengambilan lemak anda dapat menambah rawatan apnea tidur dan dapat menurunkan berat badan pada masa yang sama.
  • Alkohol – Minum alkohol boleh membantu anda tertidur, tetapi mungkin menghalang anda untuk mencapai tahap tidur REM yang berkualiti tinggi. Ia juga melegakan tekak dan boleh meningkatkan risiko tersumbat saluran udara.
  • Kafein – Ini adalah perangsang yang terkenal kerana membuat anda terjaga. Anda harus mengelakkan kafein dalam masa enam jam dari waktu tidur.
  • Karbohidrat halus – Gula yang ditambahkan dalam karbohidrat halus adalah penyumbang penting kepada kenaikan berat badan dan meningkatkan risiko gejala apnea tidur.
  • Makanan yang diperkaya dengan serat – Lebih baik menggunakan keperluan serat harian anda sekitar waktu makan tengah hari. Makanan kaya serat seperti brokoli dan kubis memerlukan masa untuk dicerna dan boleh menyebabkan anda kembung di tempat tidur.

Kurangkan Masalah Sleep Apnea

Madu

Satu sendok teh madu sebelum tidur dapat membantu anda tidur lebih nyenyak, kata Michael Breus, PhD, atau “The Sleep Doctor.” Madu mempunyai sifat anti-radang, yang dapat mengurangkan pembengkakan di sekitar kawasan tekak. Ia juga membantu mendengkur kerana ia berfungsi sebagai pelincir pada tekak. Untuk menggunakannya dalam rawatan rumah untuk apnea tidur, tambahkan satu sendok makan madu ke segelas air suam dan minum sebelum tidur. Caranya, menurut Dr. Breus, adalah memastikan anda menggunakan madu mentah (tidak dipasteurisasi). Inilah 13 lagi ubat berdengkur yang belum anda cuba.

Pengurangan berat

Apnea tidur dikaitkan dengan berat badan yang berlebihan dan bahkan menurunkan hanya 10 peratus berat badan anda dapat membantu tidur apnea dengan ketara dan mencapai berat badan yang sihat dapat menyembuhkannya, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. oleh American Thoracic Society. Perlukan bantuan untuk menurunkan beberapa paun? Mulakan dengan 50 perkara yang diharapkan semua orang tahu mengenai penurunan berat badan.
minyak pati dengan pipet dan sekumpulan bunga lavender kering.

Lavender

Lavender berfungsi sebagai ubat penenang semula jadi, membantu anda berehat dan tidur lebih mudah, kata Dr. Breus. Ia juga mempunyai sifat anti-radang. Letakkan beberapa tetes minyak lavender di tuala dan letakkan di bawah bantal anda semasa anda tidur. Atau, anda boleh menambahkannya ke dalam air mendidih dan menyedut wap.

Angkat kepala katil anda

Tidur dengan kepala yang tinggi dapat mengurangkan gejala apnea tidur dengan ketara, menurut kajian yang diterbitkan dalam Sleep and Breathing. Pesakit yang tidur di bantal leher khas atau yang tidur di atas katil yang miring agar kepala lebih tinggi menyaksikan pengurangan jumlah insiden apnea tidur setiap malam serta ketepuan oksigen yang lebih baik, mereka dapati.

Berhenti tidur di punggung

Tidur belakang adalah salah satu posisi tidur yang paling popular tetapi mungkin menjadikan apnea tidur anda lebih teruk. Beralih ke posisi tidur sisi dapat mengurangkan atau bahkan menghilangkan gejala dan membantu anda tidur lebih baik, menurut kajian terpisah yang diterbitkan dalam Sleep and Breathing. Ia juga dapat mengurangkan berdengkur sehingga menang di sekitar.

sleep apnea

Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee satu produk shaklee yang berasaskan minyak ikan Omega 3, yang mengandungi DHA dan EPA, boleh refer google sana , korang tengoklah, macam-macam manfaat Omega 3, DHA dan EPA ini. Ianya baik untuk jantung, baik untuk saraf, dan macam-macam lagi. Korang boleh refer testimonial sebelum ni, adik ipar aku otak movie, rilek je tak demam, jarang dah pakai inhaler asma tuh,

Alhamdulillah, dengan kerajinan dia ambil Omega Guard ni, dia jarang dapat MC, kawan-kawan dia demam, dia steady gagah perkasa dalam ofis yang berhawa dingin. Korang pun tahu juga, makan ikan ni pun memang bagus untuk kesihatan berbanding ayam, jadi korang bolehlah refer kenapa kena makan ikan di nota aku terdahulu, kat situ ada bapak aku yang macho lagi hensem akan menerangkan rahsia makan ikan jadi sihat.

ESP Kaya Dengan Isoflavon

Data terkini menunjukkan permintaan yang semakin meningkat untuk suplemen bantuan tidur, dan pengguna kelihatan: rig untuk makanan semula jadi. Penyelidik di Universiti Tohoku di Jepun mendapati bahawa isoflavon, yang terdapat dalam kacang soya. Ada mungkin mempunyai manfaat positif bagi pencari tidur.

Struktur kimia isoflavon terdiri daripada kelas fitoestrogen. Ini menyerupai estrogen manusia, yang memodulasi jangka masa dan kualiti meresap pada beberapa populasi. Dengan kesan estrogenik yang lemah.”Pengambilan isoflavon harian yang lebih tinggi secara positif dikaitkan dengan jangka masa dan kualiti tidur yang optimum pada populasi Jepun,” tulis penulis dalam I’Vtitrireon _lour noi. “Penemuan ini menunjukkan bahawa pengambilan isoflavon setiap hari mungkin mempunyai kesan yang berpotensi bermanfaat terhadap status tidur.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *