eczema teruk

Set Eczema Shaklee. Eczema bermaksud masalah keradangan kulit yang meliputi permukaan kulit epidermis dan dermis. Terdapat beberapa jenis eczema dan yang paling biasa dijumpai di kalangan kanak-kanak adalah atopic dermatitis. Jenis-jenis lain termasuklah seborrheic eczema, contact dermatitis, dan sebagainya.

Keradangan ini akan menyebabkan permukaan kulit bengkak, kemerahan dan gatal. Jika tidak dirawat dengan elok, eczema akan menjadi kronik dan kulit akan menjadi berkerak.

APAKAH YANG MENYEBABKAN ATOPIC ECZEMA BERLAKU?

Penyebab untuk eczema dibahagikan kepada dua iaitu sama ada “exogenous” (unsur luar badan) ataupun “endogenous” (unsur dalam badan).

Unsur dalam badan (Endogenous) termasuklah masalah genetic badan yang mempunyai unsur alahan yang didapati dalam keluarga dan kulit sendiri yang bersifatkan kering.

Unsur luar badan (Exogenous) termasuklah keadaan persekitaran yang kotor, jangkitan kuman, bahan-bahan cucian seperti sabun, detergen, makanan, persekitaran yang terlalu sejuk atau panas, gatal dan permukaan yang kasar.

Untuk atopic eczema, ia melibatkan kedua-dua unsur exogenous dan endogenous yang bergabung menyebabkan penyakit. Pesakit perlulah mempunyai genetic berunsur alahan/ eczema dengan masalah persekitaran yang tidak secocok dengan keadaan kulit. Maka, masalah kulit akan menjadi teruk atau dipanggil “flare”.

Bagaimana Vivix & Omega Guard Membantu Eczema?

1.vivix

VIVIX BOLEH BANTU CONTROL THE ASTHMATIC ATTACKS.

Sebelum tu kena tahu dulu fakta ini
–VIVIX 10x more potent than resveratrol.

Kajian yang dibuat ni adalah berkenaan dengan anti-inflammatory (anti radang) effect of resveratrol dalam tikus yang ada penyakit asthma.

Result:
– Resveratrol ni dia berfungsi inhibit semua bende alah chemical-chemical dalam badan yang boleh menyebabkan sistem pernafasan jadi hyperresponsive. Dia juge kurangkan penghasilan mucus (lendir).

– Orang yang buat kajian ni jugak kate, kesan resveratrol ni sama dengan dexamethasone (ubat steroid yang kita bagi sebagai salah satu pencegah asthma).

2. Omega Guard

Kajian mendapati, Omega 3 boleh mengurangkan symptom asthma dengan mengurangkan inflamasi (keradangan) pada salur pernafasan pesakit yang ada asthma. (Ianya melibatkan pathway yang kompleks, nanti KakYa terangkan dalam post yang lain).

Kajian juga mendapati, symptom eczema pada pesakit berkurangan selepas mengamalkan omega 3 kerana omega 3 mengurangkan Leukotrine B4 dan bahan-bahan lain yang menyebabkan keradangan berlaku pada kulit.

Kesimpulannya, sebab itu kalau kita perhatikan, mereka yang ada asthma/eczema ini akan semakin terkawal symptom diorang selepas mengamalkan pengambilan omega 3.

infor Dr Nadia

MASALAH ECZEMA DAN ASMA BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SUPPLEMEN SHAKLEE

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 4
TESTIMONI 20 : FADZILAH ISMAIL

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Saya Fadzilah binti Haji Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya bersama shaklee dari tahun 2012. So sejak kenal shaklee banyak sangat perubahan dalam kehidupan peribadi saya. Tapi kat sini saya nak share satu. Perubahan ketara lepas amalkan VIVIX SHAKLEE.

Saya ada masalah eczema dari kecil. Masa umur 4 tahun mak cerita memang ulang alik hospital jumpa pakar. Bila dah masuk alam persekolahan kene asma pulak. Tapi gatal-gatal eczema masih ada, cuma tak seteruk masa kecil.

Saya alah dengan habuk dan seafood. Memang kalau makan udang, kerang, sotong, ketam memang nikmat sangat menggaru lepas tu. Telur pun saya alah jugak. Kalau makan kat kedai memang kene order specific.. Hihiii.. contohnya nasi goreng taknak telur dan nak ayam je. Sebab ada kedai/restoran yang masak letak udang sotong kan even nasi goreng biasa je pun.

Memang kena memilih dan berpantang makan. Seksa sangat bagi saya yang kuat makan ni. Kalau teringin sangat, saya makan je, tapi lepas tu layan gatal dan menggaru la jawabnya. Dan kalau kene habuk pulak asma menyerang. Makanan pun banyak jugak kene pantang orang yang ada asma.

Eczema dan asma(lelah) doktor cakap adik beradik. Saling berkaitan. Tapi ada je yang ada eczema tapi takde asma manakala ada asma takde eczema. Dan saya insan special sebab dua-dua ada. Hihiii… Eczema ni banyak penyebab antaranya berpunca dari darah. Saya memang ada keturunan eczema dan asma.

Orang yang ada eczema dan asma ni tau la macam mana azabnya kalau tersilap makan. Lain orang lain makanan yang dia alah. Ada yang alah ayam dan daging pun tak boleh makan.

Kemuncak masalah eczema saya masa mengandungkan anak ketiga, eczema agak teruk jugak kat bahagian kaki. Dan berlarutan sampai selepas bersalin. Mungkin hormon mengandung dan umur dah masuk 30an, menjadi-jadi gatal dia tu. (boleh tengok gambar sebelum).

Sebab kene dekat jari kan. Nak makan susah kene pakai sudu garfu dah macam mat saleh dah rasanya. Hihiii.. Tambah plk kita ibu nak kene buat kerja-kerja rumah tu semua guna air kan. Tangan yang gatal ni bila kene air lagi menjadi-jadi gatalnya. Memang derita sangat. Nak membasuh kene pakai glove. Kadang masak pun tak. Sedih sangat.

Lama-lama tak tahan try add on vivix sebab vitamin lain tu memang dah makan. Bila konsisten set yang macam dalam gambar (vivix, vitalea, vita c, bcomplex, garlic) secara konsisten dan amik nutriferon 3x sehingga serta sapu krim Herbal Bland alhamdulillah tanpa sedar saya dah boleh makan tanpa sudu. Dah boleh masak tanpa risaukan tangan yang pedih dan gatal-gatal. Alhamdulillah syukur sangat. Asbab dengan shaklee masalah kat jari dan kaki dah sembuh. #shakleeeffect

Cuma pesanan saya kepada yang ada masalah macam saya, selain teruskan makan suplemen, kawal pemakanan kita juga. Sebab eczema yang berkait dengan darah akan kekal dengan kita sampai mati. Tapi bila kita kawal makan dan amal suplemen akan mengurangkan simptom yang sebelum ni selalu kene hadap dan tak mustahil akan sembuh juga. Sekarang dah berani makan seafood dan kalau gatal-gatal datang pun cepat recover.

Saya sangat-sangat sarankan yang ada masalah macam saya cuba konsisten dengan vivix sebab vivix ni bantu sel-sel yang tak sihat. Manakala Set Asas (vitalea, vita c dan bcomplex) pula membantu mencukupkan nutrisi yang kurang dalam diet kita. Bila sel badan kita sihat​ dan badan kita cukup nutrisi in shaa Allah masalah kesihatan kita cepat baik. Semuanya dengan izin Yang Maha Esa.

Testimonial Eczema Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *