SHAKLEE

Elderberry Membantu Lawan Covid19 ?

Elderberry Membantu Lawan Covid19 ? Bolehkah Mengambil Elderberry Membantu dengan Gejala COVID-19? Ketika pandemik COVID-19 berterusan, orang ramai beralih kepada makanan tambahan untuk membantu meningkatkan sistem imun mereka. Malah sebelum wabak, sesetengah orang menggunakan suplemen elderberry untuk membantu meningkatkan sistem imun mereka, terutamanya semasa musim sejuk dan selesema.

Walau bagaimanapun, pada masa ini tiada penyelidikan saintifik untuk menyokong penggunaan suplemen elderberry untuk merawat atau mencegah COVID-19. Jika anda berminat untuk mengambil elderberry sebagai suplemen kesihatan keseluruhan, baca lebih lanjut tentang potensi manfaat dan kemungkinan risikonya. Bincangkan perkara ini dengan doktor anda sebelum mengambil elderberry — atau sebarang suplemen lain.

Apakah elderberry?

Elderberry ialah buah ungu tua yang berasal dari Eropah, Asia, Afrika utara dan Amerika Utara. Walaupun suplemen berasal dari pokok elder hitam (Sambucus nigra), elderberry sebenar – dan bahagian lain tumbuhan – tidak dimakan mentah kerana ia boleh menyebabkan loya, muntah, cirit-birit dan dehidrasi. Sebaliknya, anda boleh mendapatkan suplemen elderberry dalam bentuk yang berbeza, seperti gula-gula getah, kapsul dan sirap yang boleh dikunyah.

Suplemen Elderberi telah lama dipromosikan dalam perubatan pelengkap dan alternatif sebagai kaedah untuk membantu meningkatkan sistem imun anda. Mereka juga kadangkala digunakan untuk membantu merawat jangkitan saluran pernafasan atas yang berkaitan dengan selesema atau selesema biasa. Faedah sedemikian mungkin dikaitkan dengan antioksidan yang terdapat dalam elderberry. Beri juga boleh mengurangkan keradangan.

Bolehkah elderberry membantu jika anda mempunyai COVID-19?

Walaupun ada kemungkinan bahawa suplemen elderberry boleh membantu meningkatkan sistem imun anda dan membantu dengan gejala selsema dan selesema, pada masa ini tiada bukti bahawa elderberry boleh membantu dengan COVID-19. Sebahagian daripada isunya ialah SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, adalah sangat baharu sehingga penyelidikan mengenai makanan tambahan seperti elderberry masih kurang.

Disebabkan kekurangan bukti saintifik, kedua-dua Institut Kesihatan Nasional dan Pusat Kebangsaan untuk Kesihatan Pelengkap dan Integratif Sumber Dipercayai tidak mengesyorkan mengambil elderberry untuk merawat atau mencegah COVID-19.

Pendirian sedemikian tidak terpakai kepada elderberry sahaja. Sehingga kini, tiada makanan tambahan telah menunjukkan dengan jelas sebarang keupayaan untuk mengurangkan keterukan simptom COVID-19 atau melindungi anda daripada mendapat jangkitan bermula.

benefits elderberry

Adakah elderberry membantu melawan virus?

Beberapa kajian klinikal dan ulasan telah mengesahkan kemungkinan manfaat antivirus elderberry. Dengan itu, tiada kajian setakat ini telah menentukan sama ada elderberry bermanfaat dalam merawat gejala COVID-19. Satu kajian pada 2019 mendapati bahawa walaupun elderberry boleh membantu pada peringkat awal selesema, kesannya adalah sederhana.

Kajian 2011 Sumber Dipercayai pada ekstrak elderberry cecair menemui aktiviti antimikrob dan anti-selsema yang lebih ketara. Kedua-dua kajian ini adalah secara in vitro, jadi mereka tidak melibatkan orang sebenar, walaupun. Analisis 2019 berskala lebih besar bagi ujian terkawal rawak mendapati bahawa suplemen elderberry mengurangkan gejala jangkitan pernafasan atas dengan ketara.

Kesan sedemikian menyebabkan penyelidik ini membuat kesimpulan bahawa bagi sesetengah orang, elderberry mungkin lebih selamat untuk merawat gejala selesema dan selsema berbanding ubat preskripsi. Kajian penyelidikan 2021 mengesahkan bahawa elderberry mungkin tidak semestinya menghalang virus selesema atau selesema, tetapi ia boleh memendekkan tempoh penyakit tersebut. Kajian 2016 yang melibatkan pengembara udara antarabangsa menemui hasil yang sama, menurut tinjauan pasca perjalanan terhadap orang yang diserang selsema.

Apakah risiko mengambil elderberry?

Walaupun kekurangan bukti mengenai elderberry dan COVID-19, sesetengah orang mungkin masih memilih untuk mengambil suplemen ini sekiranya mereka mungkin mempunyai kesan positif pada sistem imun. Namun, terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan elderberry. Elakkan elderberry mentah

Jika doktor memberi anda kebenaran untuk mengambil elderberry, pastikan anda berpegang pada suplemen sahaja. Elderberry mentah dan segar serta bahagian lain tumbuhan, seperti daun, mengandungi bahan yang berpotensi toksik dipanggil sambunigrin. Mengambil elderberry mentah dan bahagian lain pokok tua boleh membawa kepada kesan sampingan berikut: Sumber Dipercayai:

  • cirit-birit
  • dehidrasi
  • loya
  • muntah-muntah
  • gula darah rendah

Boleh meningkatkan pengeluaran sitokin

Satu kebimbangan yang berpotensi mengenai pengambilan elderberry ialah ia boleh meningkatkan protein dalam badan yang dipanggil sitokin. Walaupun biasanya membantu dalam mengawal tindak balas selular terhadap keradangan, terlalu banyak protein kecil ini boleh membawa kepada tindak balas buruk yang dikenali sebagai ribut sitokin.

Walau bagaimanapun, penyelidikan di sebalik peningkatan pengeluaran sitokin adalah bercampur-campur. Pertama, satu kajian pada 2019 mendapati bahawa elderberry berkesan dalam merawat peringkat awal selesema, sebahagiannya disebabkan oleh sedikit peningkatan dalam sitokin.

Kajian penyelidikan 2021 mendapati elderberry mungkin kurang berkesan dalam mengurangkan sitokin daripada ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat penyakit saluran pernafasan atas. Tetapi penyelidik tidak menemui bukti bahawa elderberry menyebabkan peningkatan dalam pengeluaran sitokin.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan sama ada elderberry boleh meningkatkan tahap sitokin yang dikaitkan dengan jangkitan virus. Ini amat penting berkaitan COVID-19, yang terkenal dengan peningkatan risiko ribut sitokin.

Apakah ribut sitokin?

Ribut sitokin ialah istilah yang biasa dikaitkan dengan COVID-19. Juga dipanggil hypercytokinemia, peristiwa ini merujuk kepada tindak balas sistem imun yang ketara di mana badan anda mengeluarkan terlalu banyak sitokin dalam masa yang singkat.

Dalam kes yang teruk, ribut sitokin boleh menyebabkan pelbagai organ gagal. Ia juga mungkin membawa maut. Ribut sitokin berkaitan COVID-19 boleh meningkatkan risiko mendapat sindrom gangguan pernafasan akut.

Siapa yang tidak boleh mengambil elderberry?

Disebabkan kesannya terhadap gula darah dan insulin, suplemen elderberry tidak selamat untuk penghidap diabetes. Elderberry juga tidak disyorkan untuk orang hamil atau menyusu. Tidak diketahui sama ada suplemen ini selamat untuk bayi atau janin.

shaklee hero kiddo

Kisah Hero Kiddo

Seorang sahabat saya dan suaminya diuji ujian Covid. Jadi saya sarankan kawan saya amalkan banyak² vitamin Hero Kiddo. Beliau amalkan banyak, sebotol untuk 3 hari. Miracle berlaku kerana dari demam yang berterusan, deria rasa dan deria bau yang hilang … alhamdulillah selepas 3 hari tiada lagi demam dan deria rasa dan bau dah kembali PULIH. MasyaAllah dengan izin Allah semuanya berlaku.

Sahabat saya kata, nampak kelakar sebab vitamin bentuk bear tapi khasiat dia luar biasa. Memula suami beliau seorang doc juga refuse nak amik, tapi sebab beliau dah dapat perbezaan yang ketara, suami beliau juga amalkan akhirnya, alhamdulillah kini dua² dah beransur baik. Hero kiddo ni bukan vitamin budak² sahaja, dewasa juga bagus amalkan sebab mengandungi zinc, vitamin C dan vitamin D yang sangat membantu dalam meningkatkan sistem imuniti tubuh kita. Repost from Master Norita Idris

Cerita disini buat kenangan memori terindah

Kami satu family positive Covid19 kecuali Aisy Alfateh. Pada mulanya Aisy yang kena kuarantin dulu sebabnya ada contact rapat di school. Habis 10 hari kuarantin . Potong gelang bersambung pula dengan kami satu family. Awalnya nabeb yang sesema dan sakit tekak. Macam tak percaya tapi kena terima hakikat. Tak sedih Tak tau nak react keaadaan ni sebenarnya. Tak fikir dapat dari mana. Siapa salah siapa tak jaga SOP. Tak fikir. Perkara pertama fikir ialah anak2.

Masa ni nabeb memang ambik banyak multivitamin sebab ni sajalah salah satu ikhtiar nak kuatkan imunisasi akhyar yang baru 6 bulan yang masih menyusu badan. 3 hari selang Akhyar dan Suami pulak. Sudah jangka sebab diorang sesema. Kecuali Aisy. Diorang Sama macam nabeb hanya selsema. Akhyar sajalah yg demam 2 hari. Lepastu dah sihat aktif macam biasa. Terpaling risau?? Aisy Alfateh. Nak kuarantin macam mana dia sorang ja negative.

24 jam kami pakai mask dalam rumah. Itu saja usaha yang kami mampu buat. risau juga nanti kami dah potong gelang dia pulak positive. Sambung lagi kuarantin. Tanak macam tu. Kuarantin perlukan persediaan mental yang kuat. Tambah budak macam Aisy. 20 hari dirumah sangat menyiksakan bagi Aisy. Setiap petang minta nak keluar pagar.

Alhamdulillah sehingga harini dengan izin Allah Aisy masih negative walaupun sebumbung dengan kami. Allah jaga Aisy dari jangkitan virus ni dengan usaha kami berikan HeroKiddo untuk kuatkan imunisasi sistem. Hero kido dah botol yg ke4 untuk Aisy. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Nasihat nabeb untuk semua nak mengelak tentunya tak boleh kalau sudah suratan takdir tertulis kita orangnya. Tapi sekurangnya kita berusaha untuk ambik vaksin dan multivitamin untuk tingkatkan sistem imun badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *