Tekanan kronik penyebab buncit ,telah menjadi wabak dalam masyarakat kita di mana lebih pantas adalah lebih baik dan kami cuba untuk membungkus lebih banyak kewajipan ke dalam jadual kami yang sentiasa berkembang.

Di antara malapetakanya, satu meta-analisis yang melibatkan 300 kajian mendapati tekanan kronik boleh merosakkan imuniti anda. Jika itu tidak mencukupi, tekanan juga menjadikan anda gemuk dan menyumbang kepada diabetes. Satu kajian dalam jurnal Appetite mendapati wanita yang tertekan mempunyai lilitan pinggang yang jauh lebih tinggi berbanding wanita yang tidak mengalami tekanan.

Kaitan Tekanan dan Gula

Pakar telah lama mengetahui hubungan wujud antara tekanan, gula dalam darah dan lemak perut. Dalam menghadapi tekanan kronik, insulin meningkat. Ini mendorong disfungsi metabolik tanpa henti yang membawa kepada penambahan berat badan, rintangan insulin dan akhirnya diabetes.

Apabila anda tertekan, kelenjar adrenal anda mengeluarkan hormon seperti adrenalin dan kortisol yang membanjiri sistem anda, meningkatkan kadar denyutan jantung anda, meningkatkan tekanan darah anda, menjadikan darah anda lebih berkemungkinan untuk membeku, merosakkan pusat ingatan otak anda, meningkatkan simpanan lemak perut dan secara amnya mendatangkan malapetaka pada badan anda.

Ketahui cara untuk berehat secara AKTIF. Untuk melibatkan kuasa minda yang kuat pada badan, anda mesti MELAKUKAN sesuatu-anda tidak boleh hanya duduk di sana menonton televisyen atau minum bir.

Cuba meditasi atau yoga, berjalan-jalan di alam semula jadi, atau belajar sesuatu yang baharu.
Kadangkala suplemen mungkin diperlukan untuk membantu menurunkan tahap tekanan. Berikut adalah beberapa suplemen yang boleh membantu mengurangkan gejala kebimbangan atau kemurungan:

Asid gamma-aminobutirik (GABA). Nutrien ini seperti brek untuk rangsangan berlebihan dalam otak. Apabila anda mempunyai tahap GABA yang rendah, adalah lebih sukar untuk anda berehat selepas badan anda telah mengeluarkan neurotransmiter rangsangan seperti epinefrin dan norepinefrin.
Suplemen lain termasuk vitamin B-kompleks, L-theanine (asid amino dalam teh hijau yang menggalakkan kelonggaran dan ketenangan), 5-hydroxytryptophan, atau 5-HTP (prekursor serotonin), inositol (yang membantu mengimbangi neurotransmiter), dan herba seperti rhodiola rosea dan ashwagandha.

Magnesium juga memainkan peranan penting dalam kesihatan otak, termasuk tekanan dan kebimbangan. Dengan menyekat neurotransmitter yang merangsang dan mengikat kepada reseptor yang tenang dan tenang di dalam otak, magnesium boleh membantu kita berehat.

Magnesium adalah mineral anti-tekanan. Tanpa magnesium yang mencukupi, sel-sel saraf menjadi mudah terangsang dan terlalu reaktif. Ini boleh menyebabkan seseorang menjadi sangat sensitif dan gementar walaupun jauh dari persekitaran yang tertekan.

Seperti mana-mana suplemen, sebaiknya berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil sesuatu yang baru.

Boroi “Pregnant lagi ke?”

Begitulah antara dilema sesetengah mak2 bila dah beranak pinak. Lagi sadis bila kahwin pun belum, tp kebuncitan kelihatan jelas di situ.
Bagaimana nak hilangkan keboroian & dapatkan perut yg flat?

1- Makan makanan yg seimbang. Mesti ada vitamins, protin, fibers, carbo & lemak yg sihat.
2- Ambil protin yg berkualiti. Salah satu sebab boroi adalah badan tak cukup protin.
3- Makan lemak yg baik. Lemak baik drp tumbuhan membantu nak bakar lemak2 di perut.
4- Tidur & rehat yg cukup. Barulah hormon kita boleh berfungsi dgn baik & bakar lemak2 tu.
5- Bersenam – kardio antara senaman terbaik utk bakar kalori & lemak, serta tingkatkan metabolisma bagi membakar lemak2 di peruts itu.
6- Set Hello New You – ada protin, fiber, vitamin, lemak2 baik serta body composition check yg boleh dilakukan secara PERCUMA dgn pembelian produk2 tersebut. Bila kenal body kita barulah lagi senang nak jinakkan dia kan…

Of course semua di atas mesti dibuat dgn K O N S I S T E N! Jgn expect harini buat, esok dah ramping.
Jom sama2 dapatkan flat tummy. Bila boroi ni nak tunduk ambil barang pun susah… sangkut kat perut!
DM me ok!

Tips Kurus Haji Roslan

Healthy morning frnds
Bkn senang nk kempiskn perut..berpeluh jga nih.
Tips penting utk kempiskn perut:

1) Tidak mengambil makanan/ minuman bergula(100% cut off)
2) Tidak mkn carbo yg tinggi trigycerides yg akn jd lemaks..tukar pd alternatif atau substitute.
Contoh soo un,tempe,tahu,tepung kelapa dan tepung badam..dinner awal di sarankn sblm kul 7 mlm.
3) Puasa IF 16 jam sehari. 16 jam baru lemaks di bakar ..kitosis
4) Bykkn minum air..PD dan cinch tea amat di saran.Air kosong pun bagus bantu proses detox.
5) Tido dan rehat yg cukup.
6) Tanya diri sendiri “Betul ke aku nk slim kempis dan sihat?” Klu tak serius dan ikhlas mmang xjd..separuh jln je.
7) Minum gantian makanan(meal replacements) yg cukup zat dan serat spt ESP,Cinch dan Life shake..tambah pemecah lemaks 6 bj Lecithin 30 min sblm mkn dan 5 omega slps mkn.. jga alfalfa dan herb lax bantu detox dan sistem pencernaan
8) Kena bergerak exercise bg pengaliran darah lancar,paru2 sihat serta bantu bina otot mjadikn lambat kendur.Exercise cptkn proses.
9) Enjoy the prosess..usah stress.Kesan mgkin berbeza setiap kite..ada yg cpt jika anda masih mude ada yg tunggu lps 3 bln bru nampak..
10) Dptkn nasihat dari mentor yg dah bjaya kuruskn badan..of course jika buat dlm team lg power sbb ada motivasi dan inspirasi dari kwn2.

Slmt mencuba smga istiqomah.
Sihat di usia emas!!

Makin handsome lepas hilang 10kg

Dalam Set Hello New You, ada Omega 3 premium yang bantu bakar lemak yang lebih cepat, mempercepatkan hilang lemak di bahagian perut / abdomen.
Selain itu, Omega 3 juga boleh meningkatkan pembentukan otot, dan mengurangkan kesakitan otot & sendi selepas senaman.
Bakar lemak, bina otot & bantu senaman dengan selesa.
Sebab tu lah, kalau geng Shaklee, depa nak kurus, zass zass sat saja.
Tapi, pilihan terbijak Tentulah Omega 3 dari Omega Guard Shaklee sebab ianya ; Tulen dengan 3 peringkat penyulingan molekular

Bebas logam berat dan komponen berbahaya
Bergred farmaseutikal
Memiliki full spectrum Omega 3 Fatty Acids
Diiktiraf sedunia oleh Friends of the Sea

Memang mudah kurus sihat dengan Shaklee sebab ada booster powwerrr !
Tahniah Master Afiq Fathi & Master Noor Nabilla Fattin , semakin cergas dan sihat dengan Shaklee !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *