kanser
SHAKLEE

Pengalaman Pesakit Kanser Usus

Pengalaman Pesakit Kanser Usus ? Kanser usus merupakan barah atau pertumbuhan tidak normal yang berlaku pada dinding saluran usus besar. Penyakit itu terbahagi kepada dua jenis, kanser usus sporadik, iaitu 80 hingga 85 peratus kanser berlaku secara spontan, manakala kanser usus keturunan pula lima hingga 15 peratus penghidap yang mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit berkenaan.

Kanser usus berada di tempat kedua pembunuh utama wanita, namun hakikatnya kanser usus dapat dicegah dan dirawat jika dikesan lebih awal dengan menjalani ujian kolonoskopi 15 tahun lebih awal daripada ahli keluarga yang pernah menghidap penyakit berkenaan.

Memetik kata kata seorang Pakar Bedah di Pusat Perubatan Sunway, Dr Ramesh Gurunathan,
” Gaya hidup yang sihat dan amalan melakukan peeriksaan usus dan perut sekali setahun merupakan langkah pencegahan yang paling efektif bagi mengelakkan nyawa daripada diragut penyakit kanser usus”

Akan tetapi makanan yang kita ambil seharian adakah cukup lengkap untuk keperluan kita? sebenarnya tidak. Sayur buah yang kita katakan segar itu sendiri sudah hilang 50% khasiatnya semasa ianya ditanam. Ini kerana nutrien pada tanah sahaja sudah semakin hilang.

sumber

pengalaman pesakit kanser usus

8 Tips Pencegahan Kanser Usus

Cerita tentang kanser usus ini memang ramai yang tak ambil peduli, berbanding dengan kanser payudara yang popular. Tapi, ianya memang penting, sebab , kalau tak jaga usus, habis rosak usus kita, dan paling tak best bila jadi kanser. Oklah, hari ini nak share sikit dengan korang tips penjagaan usus supaya tak kena kanser. blog macam biasa copy lagi. pengalaman pesakit kanser usus.

1. Kerap Jumpa Doktor

Mendapatkan ujian saringan berkala untuk kanser kolon adalah cara yang tunggal terbaik untuk melindungi diri anda daripada penyakit ini. Ia boleh menangkap kanser lebih awal, apabila ia adalah yang paling boleh dirawat, dan membantu mencegah penyakit dengan mencari ketumbuhan yang tidak normal dipanggil polip yang boleh bertukar menjadi kanser.

Terdapat beberapa ujian saringan yang berkesan untuk kanser kolon. Ada yang mudah untuk dilakukan tetapi perlu dilakukan lebih kerap. Lain-lain adalah lebih terlibat tetapi perlu dilakukan kurang kerap. Yang ujian anda mempunyai bergantung kepada pilihan peribadi dan sejarah perubatan. Seorang doktor boleh membantu anda membuat keputusan.

Kebanyakan orang mula diuji pada umur 50. Mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser kolon atau lain-lain faktor risiko penting boleh memulakan ujian pada umur yang lebih muda dan diuji lebih kerap.

2. Mengekalkan Berat yang Sihat

Kecuali untuk merokok, apa-apa lagi menimbulkan risiko keseluruhan kanser lebih daripada berat badan berlebihan. Sekurang-kurangnya 11 jenis kanser yang berbeza telah dikaitkan dengan pertambahan berat badan dan obesiti, termasuk kanser kolon. Satu matlamat ideal adalah untuk berat sekitar apa yang anda lakukan ketika anda berumur 18 tahun. Realistik, jika anda telah menambah berat badan, gol pertama adalah untuk menghentikan berat badan, yang mempunyai manfaat kesihatan dengan sendirinya. Kemudian, untuk meningkatkan kesihatan yang lebih besar, perlahan-lahan berusaha untuk kehilangan beberapa pound.

3. Berhenti Merokok

Ia tidak perlu berkata lagi, tetapi tidak merokok adalah perkara yang tunggal terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Selain meningkatkan risiko penyakit serius seperti penyakit jantung, strok dan emfisema, merokok adalah punca utama sekurang-kurangnya 14 jenis kanser yang berbeza, termasuk kanser kolon. Jika anda merokok, berhenti merokok mempunyai manfaat sebenar, yang bermula sejurus selepas rokok terakhir anda. 

4. Aktif Bersukan

Sukar untuk mengalahkan aktiviti biasa. Ia mengurangkan risiko pelbagai penyakit serius, termasuk kanser kolon, dan menyediakan rangsangan mental yang baik. Apa-apa jumlah aktiviti fizikal adalah lebih baik daripada tidak, tetapi ia adalah baik untuk mensasarkan kira-kira 30 minit atau lebih aktiviti sederhana setiap hari. Pilih perkara yang anda menikmati, seperti berjalan pantas, berbasikal, menari atau berkebun.

5. Berhenti Minum

Alkohol adalah satu perkara yang menakjubkan apabila ia datang kepada kesihatan. Ia adalah jantung-sihat secara sederhana tetapi boleh meningkatkan risiko kolon dan kanser lain pada tahap yang lebih rendah. Jadi apa maknanya? Jika anda minum secara sederhana (sehingga satu minuman setiap hari untuk wanita, dua sehari bagi lelaki), ada kemungkinan ada sebab untuk anda untuk berhenti. Jika anda tidak minum, walaupun, tidak ada sebab untuk anda untuk memulakan. Peminum berat harus cuba untuk mengurangkan atau berhenti.

6. Kurangkan Daging Merah Yang Diproses

Makan daging merah terlalu banyak – seperti steak, hamburger dan daging babi – meningkatkan risiko kanser kolon. Dan daging yang diproses – seperti bacon, sosej dan bologna – risiko kenaikan lebih. Cuba untuk makan tidak lebih daripada tiga hidangan setiap minggu. Kurang adalah lebih baik.

7. Dapatkan Kalsium dan Vitamin D

Terdapat bukti yang baik yang mendapat cukup kalsium dan vitamin D boleh membantu melindungi daripada kanser kolon. Tembak untuk 1,000 hingga 1,200 miligram sehari kalsium dan kira-kira 1,000 unit antarabangsa (IU) sehari vitamin D. Beberapa kumpulan mencadangkan ujian bagi kekurangan vitamin D, terutamanya dalam mereka yang mempunyai risiko peningkatan tahap rendah, seperti mereka yang tinggal di bahagian utara negara dan juga orang tua, orang yang sangat berat badan berlebihan dan mereka yang mempunyai kulit gelap.

8. Pertimbangkan Multivitamin Dengan Folat

Multivitamin setiap hari adalah satu pemakanan yang baik polisi insurans yang juga boleh membantu melindungi daripada kanser kolon. Selain kalsium dan vitamin D, multivitamin mengandungi folat, yang telah ditunjukkan dalam banyak kajian untuk mengurangkan risiko kanser usus besar. Elakkan vitamin mega dos. 

Pengalaman Pesakit Kanser Usus Minum Protein Soya

Sejak tahun lepas, mak saya memang amalkan minum protein utk bekfes. kalo sebelum sakit dulu, pagi2 mesti pekena nescafe. br segar katanya. tp sejak sakit tahun lepas, saya bagi protein. katanya kenyang & bertenaga. almaklum, mak sakit kanser usus, pas operation kena 8 kali kimo. so paham2 jer la kalo kimo tu..side effect truk. badan lemah, berat badan pon susut, rambut a bit gugur, kulit pon kering, pas tu kena lak bedsore. yelah antibodi dah lemah. mak dok ulang alik hospital selama 8 bulan. pas operation dok spital selama sebulan. pernah masuk ICU. pernah jahitan operation terbukak 2 kali.

lepas dah abih cycle kimo saya mula bagi minum protein utk bekfes dia. pas abih setin saya nampak kesan pd mak. kulit mak makin moist, berat pon dah kembali ideal (masa sakit turun 20kg), bekas2 bedsore pon hilang. rambut mula tumbuh. kuku dah dah cantik (kalo masa kimo, kuku jadi lebam). kesan jahitan dah mula ok. kurang parut. kira mak dah ok la ni. yg best saya tgk mak makin berseri & cantik kalo compare masa dia sakit. siapa yg x luluh hati bila tgk mak sakit. ramai sedara mara & kawan2 mak yg x percaya tgk keadaan mak sekarang. saya bg vit A & vit C juga.

apa pon saya cuma berusaha & ikhtiar. Allah s.w.t juga yg berkuasa ke atas hambanya. harga or duti bukan soalnya. yg penting mak. pengalaman pesakit kanser usus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *