Mazhab kencing manis ni banyak. Antara yang popular ialah Low Fat vs Low Carb. Jom kita tengok perbandingan dua mazhab ini.

Saya nak bagi 2 situasi . Dengar ni @⁨Umie Kalsom⁩ dan @⁨~Naimah Shaklee⁩

  1. Mak mak mengadung ni biasanya disuruh minum air gula untuk cek ada GDM . Kenapa kena minum air gula , tak takut ke gula naik ?
  2. Ramai pakar kata kena puasa untuk turunkan paras gula, nanti insulin juga. Tapi masa puasa ramadan, sunnah berbuka dengan kurma atau benda manis? bukan nanti gula naik ke ?

Agak agak kenapa?

@⁨~Naimah Shaklee⁩ tahu tak kenapa sunnah berbuka dengan kurma/benda manis ?
Kurma makanan sunnah tinggi KARBO, orang kata karbo nanti gula tinggi
yes , betul, nak reactivate balik pankreas insulin sensitiviti
Sebab tuh , kalau kita sekadar nak kawal bacaan gula, tak cukup
Ada diet yang boleh rendahkan bacaan gula, tapi insulin sensitiviti belum tentu dibaiki
ok now nak cakap, ada dua mazhab besar dalam reverse diabetes. Dua dua nih apply memang dapat result

Mazhab Low Carb

Satu mazhab Low Carb. Maksudnya kena kawal gula jangan shoot
sebab tuh diorg anjur makan protein banyak, buat IF
buat mcm tuh lama lama, memang bacaan gula turun
tapi kat sini ada masalah, bila makan buah, insulin dia belum tentu bekerja dengan baik
Yang ni popular untuk yang buat KETO diet/karnivor diet
Sebab mazhab macam ni ada yang kena control makan buah ,kurma tak boleh makan dan macam macam lagi
Sebab gula naik bagai

mazhab kencing manis


MAZHAB HIGH CARB

ni popular dikalangan plant based expert. Yang menjadi popular skrg ni ialah Cyrus khambata dan roby barbaro. Mazhab ni kata masalah insulin resistance disebabkan oleh fat berkumpul pada dinding sel. Betulkan @⁨~Fyda Noh⁩ ?
Cyrus dan Robi ni ada masalah type 1 diabetes, yang kena cucuk insulin
Cyrus pernah try cara low carb diet, tapi tak berkesan jugak. Sampailah dia jumpa sorg doktor nih.
Nak tahu doktor ni cakapnapa ? Doktor ni cakap kena makan buah dan sayur
Cara nih ialah kita kena kurangkan lemak padal pankreas dan liver
Jadi diet makan complex carb low fat nih berguna untuk slowly bersihkan pankreas, sel badan, dari lemak visceral.

mazhab kencing manis


ni gambar yang diambilnoleh prof roy taylor. Dia MRI scan pada pankreas yang ada diabetes dan dgn yang non diabetic
Ikut prof nih, kalau kita boleh kurangkan lemak pada pankreas dan liver, sistem pankreas akan kembali optimum, dan insulin kembali sensitif
Sebab tuh plant based nih anjurkan makan low fat , complex carb
Tambah lagi nutrisi dalam buah dan sayur untuk repair balik sel badan
Sebab tuh jangan pelik , polifenol ni berkesan kawal diabetes
padahal polifenol tuh ada Buah
So whole plant based diet untuk repair sistem badan kita
Cuma cyrus kata refined carb wajib elak
Walaupun tumbuhan

Berjaya Kawal Kencing Manis, Badan Kurus

Perkongsian saudara Aliff Ali untuk mereka yang ada masalah gula tinggi dalam darah

kawal kencing manis

Sy antara yg sembuh kencing manis tanpa sebarang ubat. Cuma kawal makan.

  • kurangkan/kawal pengambilan karbohidrat. Lagi2 carbo ringkas yg asasnya tepung putih. Kuih2 puasa dulu. (Bukan x ambil nasi langsung tau)????
  • Gula putih sy x ambil, sy ganti dengan stevia
  • amalkan gaya hidup sihat, setiap hari berjalan banyak

Sekarang sy tengah cuba aplikasikan cara ni dekat ibu sy. Hari2 dia cucuk insulin utk control gula, sekarang dah boleh on off insulin (tp kene rujuk doctor)
Sy lpas loss weight, sy aktif running dan cycling. So sy wajibkan diri sehari 15k step utk kekalkan performance.

Cuma utk yg baru mula, jgn push. 5@6k step pon dah ok.

masa gemuk

But please, nak sihat bukan jump dekat bersenam terus. Kene ubah pola makan dulu
Org tanya..x susah ke?? Demi Allah, SUSAH..!!

Sebab tu kita kene nampak goal kita, gantung baju yg kita idam2 kan depan almari.

Duduk dalam circle yg membantu mcm dalam group ni, jgn selalu masuk geng2 nasi kandaq..huhu. mazhab kencing manis.

Boleh Tak Buat Megi Sihat ?

  • [7/9, 7:55 AM] Makan megi ok x????????
  • [7/9, 7:55 AM] Cmna nk megi secara sihat
  • [7/9, 7:55 AM] Mat Ikan: megi tak ok , better ambil nasi
  • [7/9, 7:55 AM] Mat Ikan: sekali sebulanlah hahaha
  • [7/9, 7:55 AM] Ainul Mustafa: Megi makanan proses. Kami setahun sekali je makan ????
    Tahun ni dh makan ke blm ek? Lupa
  • [7/9, 7:56 AM] Sbb megi banyak garam kn
  • [7/9, 7:57 AM] Ainul Mustafa: Ingat @⁨Mat Ikan⁩ dah pesan kan ” mesti datang dr pokok”
    [7/9, 7:57 AM] Ok kita plant base target
    [7/9, 7:57 AM] : Nnt nk beli byk sayur
    [7/9, 7:57 AM] : Sos thousand island ada lg
    [7/9, 7:57 AM] Ainul Mustafa: Nak makan sesekali boleh je. Jgn sampai ianya dh jd lifestyle. Tu bahaya
    [7/9, 7:58 AM] Mat Ikan: banyakkan sayur buah. nak selit ayam ikan ok. masih ok lagi dari megi,

Formula Kesihatan SHIELD

Formula kesihatan SHIELD atok singapore. SHIELD ialah ARMOR, perisai untuk kesihatan kita. Dari akronim ini, atok ni kata satu satu

    • S – Sleep

    • H- Handle stress

    • I – Interaction

    • E – Exercise

    • L – Learn

    • D – Diet

Semoga korang pun boleh TUA dan sihat.

KISAH 1975

Ada satu kajian depa buat comparison pasal diet orang jepun. Dia cara semua resepi ikut tahun. 2005,1990,1975 dan 1960. Lepas tuh depa dapati diet tahun 1975 adalah paling sihat. Diet tuh dipanggil Japanese 1975 diet. Memang mantul orang jepun nih, populasi paling tua di dunia.

Ada satu lagi pada tahun 1975, WALTER KEMPNER publish satu kajian pasal Rice diet. Dia dah buat dulu untuk masalah darah tinggi, dan lain lain. Kalini dia buat low calorie rice diet untuk masalah obesiti. Buat punya buat peserta semua turun banyak kg jugaklah. Hahhaa. Ini membuktikan carbo tak memggemukan. Yang menggemukkan ialah nafsu makan !!! mazhab kencing manis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *