endometrosis
SHAKLEE

Endometriosis Ganggu Saluran Pembiakan Wanita

Kira-kira 10% daripada semua wanita pramenopaus di UK telah didiagnosis dengan endometriosis, gangguan kompleks saluran pembiakan wanita, dan ramai lagi yang masih tidak didiagnosis (purata tempoh masa untuk diagnosis ialah 7.5 tahun).

Kehidupan harian wanita ini boleh terjejas secara mendalam oleh keadaan ini, mempengaruhi bukan sahaja kitaran bulanan mereka, tetapi keseluruhan diri mereka; daripada keupayaan sistem imun untuk mengawal keradangan dan jangkitan kepada kecekapan badan boleh menghasilkan dan menggunakan tenaga, akhirnya memberi kesan kepada semangat dan keyakinan mereka sebagai wanita. Saya tahu ini sebagai kedua-dua profesional yang bekerja dengan wanita yang mengalami kesan melumpuhkan endometriosis dan saya sendiri yang menghidap endometriosis sebelumnya.

Apakah endometriosis?

Endometriosis adalah gangguan kompleks pada saluran pembiakan wanita di mana sel-sel, sama seperti yang terdapat dalam lapisan rahim, ditemui di tempat lain di dalam badan. Semasa kitaran bulanan wanita, turun naik dalam hormon merangsang sel-sel ini untuk membesar, kemudian pecah dan berdarah seperti yang berlaku di dalam lapisan rahim yang membawa kepada keradangan, kesakitan, dan pembentukan tisu parut.

Gejala endometriosis termasuk:

Haid yang menyakitkan, berat atau tidak teratur
Sakit semasa atau selepas hubungan seks
Pergerakan usus yang menyakitkan
Sakit pada ovulasi
Keletihan dan mood rendah

Gejala endometriosis boleh berbeza dalam intensiti bagi setiap wanita dan ‘keterukan’ endometriosis tidak semestinya sepadan dengan jumlah kesakitan yang dialami. Sesetengah wanita mungkin tidak mengalami sebarang gejala sama sekali atau gejala ringan yang kelihatan seperti sakit haid ‘normal’.
Pendekatan Perubatan Semulajadi

Saya dan ramai wanita yang saya lihat selama ini membuktikan kuasa pemulihan yang boleh dibawa oleh diet dan suplemen semula jadi kepada pemulihan atau pengurusan harian endometriosis. Sesungguhnya penyelidikan yang diterbitkan dalam Kesuburan & Kemandulan menunjukkan bahawa terapi pemakanan melalui diet dan suplemen adalah lebih berkesan untuk mendapatkan kelegaan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup, daripada rawatan hormon perubatan selepas pembedahan.

Lima perubahan diet dan gaya hidup yang penting untuk membantu menguruskan endometriosis anda.

Makan Warna: Penyelidikan menunjukkan wanita yang makan sayur-sayuran hijau 13 kali atau lebih seminggu (kira-kira dua kali sehari) adalah 70% kurang berkemungkinan mendapat endometriosis. Satu kajian yang diterbitkan awal tahun ini menyimpulkan bahawa makanan kaya karotenoid (terutama buah sitrus) juga memberi kesan positif kepada simptom endometriosis. Gunakan smoothie, jus atau sup untuk menyuburkan dengan mendalam.

Berkawan dengan usus anda: Bakteria usus yang bermanfaat boleh mengurangkan pengeluaran beta-glucuronidase, enzim yang membuat semula estrogen dalam usus dan boleh menyumbang kepada dominasinya. Masukkan yogurt organik semula jadi ke dalam diet harian anda sama ada secara bersendirian atau gunakannya untuk membuat sos dan sos. Makanan yang ditapai seperti sauerkraut atau Kefir juga merupakan sumber bakteria berfaedah yang sangat baik atau mengambil suplemen probiotik (min. 10 bilion CFU).

Lemak adalah penting: Lemak penting yang terdapat dalam kacang, biji dan ikan berminyak boleh mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan endometriosis. Penggunaan asid lemak perlu disekat oleh minyak yang diproses dan marjerin, serta tepung putih, gula, lemak haiwan dan tak tepu tunggal yang berlebihan, alkohol, pemakanan yang tidak baik dan tekanan. Mengekalkan ini pada tahap minimum adalah penting untuk mengurangkan keradangan.

Pertimbangkan gluten: Baru-baru ini, penyelidikan yang telah mengkategorikan endometriosis sebagai keadaan auto-imun, telah mendokumenkan tindak balas yang lebih baik pada mereka yang mengikuti diet bebas gluten; 75% peserta mendapati penurunan ketara dalam gejala apabila mengikuti diet bebas gluten selama 12 bulan.

Berhati-hati dengan apa yang anda masukkan ke dalam dan pada badan anda: Tampon yang dilunturkan dan tuala wanita adalah kawasan kontroversi dalam perdebatan endometriosis. Tampon menggunakan produk kertas peluntur yang mengandungi dioksin, terbukti memberi kesan buruk kepada sistem hormon. Bahan kimia, seperti paraben dan phthalate, yang terdapat dalam peralatan mandian dan kosmetik anda juga telah dikaitkan dengan perkembangan endometriosis.

Menguruskan endometriosis anda dengan makanan tambahan:

Tahap nutrien yang optimum dan terapeutik adalah kunci dalam mengawal endometriosis anda. Malangnya, persekitaran hari ini bermakna bahawa makanan kita biasanya ditanam di dalam tanah yang habis, ditanam secara intensif, dipetik sebelum masak dan telah menempuh jarak jauh dari sumber sebelum sampai ke pinggan kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa, akibatnya, kebanyakan makanan kita kekurangan mineral dan vitamin penting.

Dengan keadaan sedia ada badan mungkin memerlukan lebih daripada bantuan yang lembut. Jika masalah kesihatan anda telah berpunca untuk beberapa lama, seperti yang biasa berlaku dengan endometriosis, proses penyembuhan semula jadi badan boleh menjadi lesu dan kurang dapat menguruskan keadaan anda sendiri. Pada ketika ini badan anda akan mula menunjukkan tanda-tanda yang boleh dilihat bahawa ia tidak sihat. Dengan endometriosis badan memerlukan sokongan tambahan yang smakanan tambahan boleh memberi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan nutrien yang betul dalam makanan tambahan boleh mengurangkan gejala endometriosis dengan ketara (98 peratus wanita dalam satu kajian mengalami peningkatan).

Kompleks Endo adalah cerminan penyelidikan terkini mengenai terapi pemakanan sebagai sebahagian daripada pendekatan pelbagai disiplin untuk pengurusan endometriosis. Menggunakan bentuk semula jadi nutrien yang diserap dengan cekap dan digunakan oleh badan dalam kombinasi dengan herba organik, formulasi terpilih ini menangani kerumitan keadaan yang menjejaskan sistem imun, sistem pencernaan dan kestabilan hormon. Bahan-bahan utama termasuk:

Indole-3-carbinol (I3C) adalah sebatian yang terdapat dalam kepekatan tinggi dalam keluarga Brassica sayur-sayuran seperti brokoli, kembang kol, pucuk brussel dan kubis. Kompaun semula jadi tetapi berkuasa ini menyokong detoksifikasi hati dan penyingkiran metabolit estrogen.

Methionine menyokong proses detoksifikasi hati, terutamanya dalam pemecahan estrogen berlebihan. Ini amat penting untuk wanita yang mengalami MTHFR dan endometriosis.

Vitamin B6 adalah kunci dalam mana-mana pendekatan holistik untuk endometriosis. Kolin dan B12 adalah faktor lipotropik yang mempercepatkan penyingkiran atau mengurangkan pemendapan lemak dan hempedu dalam hati oleh itu membantu fungsi hati dan penyingkiran toksin. B6 adalah penting dalam pemecahan dan pengawalan estrogen serta mengurangkan intensiti dan tempoh sakit haid dengan ketara. Keluarga vitamin B juga penting dalam penukaran asid lemak penting GLA. GLA menyokong pengeluaran mediator anti-radang yang boleh mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan kesakitan dalam endometriosis dan mengendurkan otot.

Magnesium yang dikenali sebagai penenang alam semula jadi, bertindak sebagai kelonggaran otot dan telah terbukti mempunyai kesan yang baik pada haid yang menyakitkan dan sakit belakang.

Vitamin E: paras didapati jauh lebih rendah dalam penghidap endometriosis menurut penyelidikan terkini. Ini mungkin hasil daripada peningkatan proses pengoksidaan yang berlaku secara semula jadi dalam kes keradangan.

Omega 3: asid lemak penting adalah penting untuk fungsi hormon yang sihat dan mengawal keradangan. Mereka diperlukan oleh setiap sel dalam badan. Dalam kajian yang dijalankan ke atas wanita yang mengikuti diet rendah kafein, gula dan tenusu serta menambah diet mereka dengan minyak ikan, hasilnya menunjukkan pengurangan ketara dalam kesakitan di kawasan pelvis yang berkaitan dengan endometriosis.31 Ikan berminyak adalah sumber omega 3 yang hebat tetapi pengambilan diet lemak ini daripada sumber makanan telah menurun dalam dekad yang lalu dan penggunaan kini terlalu rendah untuk memenuhi cadangan untuk asid lemak omega-3 rantaian panjang. Selain itu, terdapat kebimbangan terhadap logam berat dan toksin lain yang terdapat dalam laut tempat mereka menangkap ikan serta kelestarian spesies ikan tertentu. Saya telah mendapatkan sumber minyak ikan yang tulen dan paling mampan di pasaran untuk rangkaian Pemakanan Liar saya menggunakan Alaskan Pollock yang diperakui MSC yang menyediakan 1200mg EPA dan DHA yang disyorkan. Jika anda vegetarian, saya akan mengesyorkan 1000mg minyak biji rami (biji rami). Biji rami juga mengandungi lignan, yang menyekat reseptor estrogen dalam sel dan mengurangkan gejala dominasi estrogen dalam keadaan seperti endometriosis.

Probiotik: Pelbagai penyelidikan kini tersedia, mengaitkan bakteria dalam usus dan persekitaran pencernaan (atau dikenali sebagai mikrobiom) dengan kesihatan sistem imun dan penyakit radang. Bakteria probiotik boleh membantu mewujudkan persekitaran usus yang sihat, meningkatkan imuniti dan menggalakkan penghadaman yang optimum. Pilih formula probiotik yang mengandungi campuran sekurang-kurangnya 8 strain untuk lebih mencerminkan kepelbagaian usus dan tanpa penambahan FOS seperti Wild Nutrition Multi Strain Biotic. Setiap dos harus menyediakan sekurang-kurangnya 10 bilion unit pembentuk koloni (CFU) setiap dos.
Perubatan herba untuk endometriosis

Bukti terkumpul untuk mencadangkan bahawa tumbuhan perubatan mempunyai sifat anti-radang dan mengurangkan kesakitan dan memegang janji untuk rawatan endometriosis. Herba dan pemakanan mempunyai hubungan sinergi yang hebat. Mengambil herba di samping gaya hidup yang memupuk boleh berfungsi untuk menyokong diet dalam menormalkan tahap hormon serta sangat baik untuk membantu anda menghadapi gejala yang paling teruk. Mereka juga mempunyai kesan pelengkap yang indah bersama makanan tambahan dan sangat selamat untuk diambil pada dos yang betul dan dalam kombinasi. Bukti klinikal telah menunjukkan bahawa ubat herba mempunyai kesan pengawalseliaan terhadap sistem peredaran darah, imun dan hormon.

Untuk pengurusan kesakitan

Kunyit (Curcuma longa) Bahan aktif dalam rempah ratus yang indah ini menunjukkan janji yang baik dalam merawat endometriosis kerana keupayaannya yang kuat untuk mengurangkan keradangan serta penggunaannya sebagai antioksidan untuk membaiki kerosakan akibat lekatan endometrium dan tisu parut. Suplemen kunyit sering dikurangkan kepada fra “curcuminoid”.kandungan herba tetapi sebenarnya akar kunyit mempunyai pecahan lain yang sangat kuat yang memberi manfaat kepada sistem imun juga. Tumerosaccharides dan minyak meruap turmerone boleh menjadi anti-radang yang sangat berkesan. Sesungguhnya minyak meruap Turmerone yang terdapat dalam Wild Nutrition Full Spectrum Turmaforte telah ditunjukkan dapat mengurangkan simptom keradangan sebanyak 86% sepanjang 21 hari penggunaan. Dos yang disyorkan ialah 400–600mg serbuk kunyit dua-tiga kali sehari. Gunakan seberapa banyak yang anda boleh dalam masakan anda juga.

Dong quai (Angelica sinensis) digunakan untuk period yang berat dan sakit serta anemia. Ia diberikan untuk mencergaskan aliran darah jadi mungkin berfungsi untuk ‘menggerakkan’ darah bertakung mengikut Perubatan Tradisional Cina. Ia telah ditunjukkan untuk terlibat dengan reseptor estrogen dengan itu mengurangkan jumlah estrogen yang digunakan oleh badan apabila terdapat lebihan.

Untuk menyokong kesejahteraan emosi dan mental

Ashwagandha (withania somnifera) adalah herba kegemaran saya untuk kesihatan wanita. Ia digunakan dalam amalan ayurveda tradisional untuk meningkatkan tenaga, stamina, kekuatan dan kapasiti mental, dan untuk membantu badan menyesuaikan diri dan menentang tekanan fizikal, kimia dan persekitaran. Ia juga digunakan untuk meningkatkan fungsi seksual wanita, gejala tekanan dan kebimbangan dan menormalkan fungsi tiroid. menguatkan sistem saraf dan meningkatkan imuniti. Mungkin bentuk Ashwagandha yang paling diteliti dan tersedia dipanggil KSM-66 Ashwagandha organik dan sumber yang kami gunakan di Wild Nutrition. Bagi mereka yang mengalami gejala tekanan seperti insomnia, kemurungan dan kebimbangan,

KSM-66 Ashwagandha mengurangkan simptom sehingga 79.3% dalam masa 8 minggu penggunaan. Ia juga telah ditunjukkan meningkatkan fungsi seksual wanita termasuk rangsangan, pelinciran dan orgasme masing-masing sebanyak 62.4%, 59.4% dan 82.4%. Pada pesakit yang mengalami ketidakseimbangan dalam fungsi tiroid, mengambil KSM-66 Ashwagandha fungsi normal dalam kebanyakan pesakit lebih 8 minggu. Dos yang disyorkan ialah 500mg dua kali sehari.

Nasihat terbaik yang boleh saya berikan kepada anda adalah dengan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengikuti program suplemen anda setiap hari, ini akan memberi anda manfaat yang optimum. Dudukkan mereka di hadapan anda di atas meja anda di tempat kerja atau di tempat yang boleh dilihat di rumah – tetapi di luar cahaya dan tidak melebihi suhu bilik untuk mengelakkan ia rosak. Saya meletakkan saya di sebelah pili sinki supaya saya tidak dapat mengelak daripada melihatnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *