masalah kulit gatal

Masalah Kulit Gatal. Stress tau kalau kulit gatal-gatal. Nak tahan garu tapi tangan ni dah gatal nak menggaru. Kalau garu nanti berdarah pastu meninggalkan parut auchh ni lagi pedih mata nak tengok.

Punca Kulit Gatal

┬áKurang minum air – Macam mana nak tahu air kita minum dah cukup. Masa buang air kecik jengah sikit untuk peratikan warna. Pastikan warna air kencing bening atau pun kuning cair. Tu maknanya air dlm badan cukup

Duduk dalam aircond lama sangat – Rajinkam sapu lotion, lip balm dan moisturiser

Mandi air panas lama sangat – Limitkan masa ketika mandi air panas sebab minyak pada kulit berkurangan

Kulit super duper sensitif – Guna body wash yang melembapkan dan PH yang serasi

Masalah kesihatan – Dapatkan nasihat doktor especially untuk pesakit diabetes dan tiroid

Faktor usia – Makin berumur, minyak semulajadi pada kulit kita makin malas nak produce

masalah resdung

 

Apa itu Resdung?

Resdung dalam istilah perubatan dipanggil sebagai Allergic rhinitis. Jadi, ia adalah penyakit alahan. Kalau salah makan, hidung beringus, tersumbat, selalu bersin dan juga hidung gatal.

Ini disebabkan bila tersalah makan, makan makanan yang sesorang itu alah padanya, badan akan menghasilkan satu kompaun bernama histamin.

Histamin inilah yang akan menyebabkan simptom resdung berlaku.

Ubat ini adalah sejenis anti-histamin bermaksud dia melawan kesan histamin yang menyebabkan simptom resdung.

Loratadine ini adalah generasi kedua antihistamin yang boleh mengelakkan beberapa kesan sampingan ubat histamin generasi pertama yang selalunya menyebabkan rasa mengantuk.

Tetapi ada juga sesetengah individu yang akan mengalami kesan sampingan yang sama.

Perlu diingatkan bahawa terdapat pelbagai lagi rawatan resdung. Yang pastinya, rawatan sedut habuk kayu ataupun asap pada hidung tidak akan menghilangkan masalah alahan pada seseorang.

Jika anda mengalami resdung yang melampau, adalah lebih baik berada di bawah pantauan doktor.

Jenis Masalah Kulit Jerawat

6 Jenis Masalah Kulit

Pernah tak dihantui masalah kulit yg memalukan? Diejek kengkawan gara-gara tompok panau di lengan dan dibelakang leher?

Ada yg malu nak bercampur masyarakat gara-gara berkudis dan bernanah di kaki? Dengarje dh menggelikan.. takda siapa nak benda mcm ni jadi, tapi jangan bimbang.tiap-tiap penyakit InsyaAllah ada ubatnya.

Penyakit kulit ni ada mcm2 jenis.. ada disebabkan jangkitan kuman seperti bakteria , virus dan kulat seperti kudis buta, kudis api, kurap, panau dan campak. Ada disebabkan oleh pengubahsuaian sistem imun badan kita seperti alahan, reaksi hipersensitif, resdung.

Ada juga disebabkan masalah dalam darah (ekzema, psoriasis) dan sebagainya. Nak kenal lebih lanjut apa masalah kulit , boleh tengok info kt bawah ni:

1. Kudis

Penyakit kulit gatal yang menular and scabies, biasanya lebih ketara dirasai pada waktu malam. Sering muncul di tempat-tempat lembab pada badan seperti tangan, ketiak, kunci paha dan pada tangan dan kaki.

2. Kurap

Penyakit kulit menular yg disebabkan jangkitan kulat, dimana terdapat bahagian kecil yang kasar pada kulit dan dikelilingi lingkaran merah muda.

3. Panau

Penyakit kulit disebabkan sejenis kulat. Dikesan melalui bercak pada kulit disertai rasa gatal bila berpeluh, biasanya berwarna putih, coklat atau merah bergantung pd warna kulit penghidapnya. Paling banyak terjadi pada remaja usia belasan. Tapi golongan tua pun tak terkecuali ada.

4. Folikutis

Disebabkan serangan bakteria pada folikel rambut sehingga pustul terbentuk. Biasanya berlaku pada lelaki terutama di bahagian kulit berjanggut atau folikel berjanggut. Penderita biasanya rasa gatal-gatal dan pedih, lebih-lebih lagi bila rambut atau janggut dicabut. Sekiranya tak dirawat, folikulitis akar akan jadi kronik dan berlanjutan bertahun-tahun lamanya.

5. Ekzema

Nama lainnya Dermatitis Atopik. Ia disebabkan sentuhan atau alergi dan terjadi pada jenis individu yang mewarisi kulit yang terlalu peka terhadap keadaan sejuk, panas dan lembap. Tekanan emosi, mandi berlebihan dan penggunaan sabun yang kuat juga boleh menggalakkan penyakit ni!

Bagi ekzema yang serius, kulit jadi kemerah-merahan dan membengkak. Pesakit akan menggaru-garu kulit kerana rasa tersangat gatal sehingga terdapat tanda cakaran. Akhirnya kulit akan merekah.

6. Kudis Buta

Penyakit kulit berjangkit disebabkan tungau betina yg menembusi permukaan bawah kulit dan bertelur di dalamnya. Tungau suka pada bahagian kulit yang lembut seperti selaput antara jari tangan, permukaan sebelah dalam lengan atas, peha, kaki, ketiak, buah dada, punggung dan pusat.

Kulit akan rasa sangat gatal dan akan terluka akibat digaru. Patogen lain mungkin akan memasuki kulit melalui bahagian kulit yang terluka itu. Jika tak dirawat, ia boleh berjangkit dan menjangkiti orang lain melalui sentuhan tubuh dengan pengidap kudis buta ataupun dari tempat tidur dan pakaian yang penuh dengan tungau.

Set Kulit Gatal Shaklee

Alfalfa Complex, bantu badan kita buang toksin-toksin dalam badan, melawan alahan dan jangkitan kulit.

Garlic Complex, di dalamnya terkandung khasiat bawang putih yang mana secara semulajadinya memang bertndak sebagai antibiotik semula jadi untuk melawan jangkitan kulat.

GLA Complex, mampu kurangkan keradangan kulit seperti eczema, kulit kering, gatal-gatal, kurap dan panau kerana dalam GLA ni mengandungi Vitamin E dan minyak borage tau. Sebab itu kulat tak berani naik kat kulit kalau konsisten consume GLA Complex ni.

krim herbal blend

HERBAL BLEND

Cream ini adalah cream kulit yang serbaguna yang boleh dipakai pada kulit sesiapa sahaja. Bayi sangat disyorkan menggunakan cream kulit serbaguna ini bagi mengatasi masalah gatal-gatal eczema, gigitan nyamuk, ruam-ruam dll. Jom baca bahan bahan utam

1. SAGE

*sage biasanya dibuat sebagai essential oil (EO).
*sage bersifat anti-inflammation (anti radang). Apabila badan kita diserang toksin, racun, kuman atau parasit, sel akan mengalami keradangan. Contoh keradangan adalah bengkak, bernanah, kulit jadi kemerahan, bisul.
*jika mana-mana keradangan terjadi, bolehlah sapu krim herbal blend pada tempat radang dengan syarat is belum terdedah, luka atau pecah.

2. HORSE CHESTNUT

*Ia bersifat anti radang seperti sage dengan tambahan ia memberi kesan ke atas saluran darah.
*Maka ia sangat sesuai untuk pesakit yang menderita penyakit reumatoid arthritis (RA), penyakit autoimun seperti SLE dan vericose vein.

3. YARROW

*Yarrow biasanya dibuat sebagai essential oil (EO).
*ia memberi kesan anti-bakteria, anti-virus dan anti-fungus
*Yarrow memberi cooling effect, orang-orang pada zaman dahulu menggunakan yarrow untuk merawat demam.
*Merawat sakit gigi dengan cara disapu pada pipi (AWAS- jangan ditelan).

4. ROSEMARY

*Rosemary merupakan essential oil (EO) yang sangat mudah didapati.
*ia banyak digunakan dalam masakan barat terutanma dalam masakan kambing untuk menghilangkan bau hamis yang kuat.
*Rosemary bersifat anti-bakteria
*ia melancarkan peredaran darah dan memberi kesan menenangkan (sesuai untuk anak demam, sakit gigi dan memberi kesan kelegaan bagi pengembara (traveller).
*ia juga memperbaikki mood.

Saya juga sangat suka menggunakannya terutama untuk mengatasi tapak kaki yang kering pada anak saya, luka-luka kecil dan kesan gigitan nyamuk. Anak saya juga sukakanya keran cream kulit ini berasa dingin dan menenangkannya.

1. Ruam,
2. Luka kecil ,
3. Calar,
4. Demam (sapu keseluruh badan suhu akan turun),
5. Eczema,
6. Masalh kulit Gatal
7. Menghilangkan Parut
8. Melembutkan Kulit Yang Kasar
9. Elokkan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
10. Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.
11. Memecahkan Lemak / Pembuangan Angin Dengan Cara Urutan Terutama Pada
12. Losyen Kegunaan Harian
13. Menghilangkan parut, termasuk campak dan chiken pox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *