masalah kebas

Masalah Kebas adalah keadaan di mana seseorang itu mengalami kekurangan rasa. Keadaan ini biasanya berlaku disebabkan oleh irritasi saraf atau saraf periperi terhimpit. Rasa kebas ini boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan dan ianya bergantung juga pada jenis dan lokasi saraf yang terlibat. Rasa kebas ini lebih kerap dirasai pada hujung jari, tapak tangan, tapak kaki, lengan dan kaki.

Sebab Masalah Kebas

 1. Duduk atau berdiri dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama
 2. Mencederakan saraf (kecederaan leher boleh menyebabkan anda berasa kebas mana-mana sahaja di sepanjang lengan atau tangan anda, manakala kecederaan belakang yang rendah boleh menyebabkan kebas atau kesemutan ke bawah bahagian belakang kaki anda)
 3. Tekanan pada saraf tulang belakang, seperti dari cakera herniated
 4. Tekanan ke atas saraf periferal dari pembesaran salur darah, tumor, tisu parut, atau jangkitan
 5. Kayap atau jangkitan herpes zoster
 6. Kekurangan bekalan darah ke kawasan, seperti aterosklerosis, radang dingin, atau keradangan saluran
 7. tahap tidak normal kalsium, kalium, atau natrium dalam badan anda
 8. Kekurangan vitamin B12 atau vitamin lain
 9. Penggunaan ubat-ubatan tertentu
 10. kerosakan saraf disebabkan oleh plumbum, alkohol atau tembakau, atau dari ubat-ubatan kemoterapi
 11. terapi sinaran
 12. gigitan haiwan
 13. Serangga, gigitan semak, hama, dan labah-labah
 14. toksin Seafood

Kebas boleh disebabkan oleh keadaan masalah kesihatan lain, termasuk:

 1. sindrom carpal tunnel (tekanan pada saraf di pergelangan tangan)
 2. diabetes
 3. migrain
 4. Multiple sclerosis
 5. sawan
 6. stroke
 7. serangan iskemia sementara (TIA), kadang-kadang dipanggil “mini-stroke”
 8. tiroid tidak begitu aktif
 9. Raynaud fenomena (penyempitan saluran darah, biasanya di tangan dan kaki)

Kita pernah mengalami rasa kebas

Kita jarang memikirkan rasa kebas sebagai suatu tanda penyakit. Malah kita menganggap ianya pernah dialami oleh setiap orang. Kebas pada istilahnya adalah perasaan kurang selesa atau ‘lemas’ terhadap pergerakan anggota badan yang kadangkala menyebabkan rasa sakit menyucuk-nyucuk di bahagian tertentu. check out itbtrenggalek.ac.id

Kebas dapat diklasifikasikan kepada dua keadaan. Pertamanya kebas yang disebabkan oleh urat saraf. Jika urat saraf tersebut mengalami gangguan seperti tertekan oleh badan kita, ia menyebabkan kawasan urat saraf berkenaan merasa kebas.

Misalnya, apabila kita tidur, kadang-kadang tanpa kita sedari bahagian lengan kita tertindih oleh badan kita sehingga menyebabkan lengan kita merasa kebas apabila kita terbangun. Keadaan tersebut disebabkan urat saraf kita terganggu kerana lengan kita tertindih sehingga membuatkan aliran darah kita menjadi sempit. Keadaan itu menyebabkan kita merasa kebas.

Begitu juga apabila kita duduk atau bersila terlalu lama, kita akan merasa kebas. Namun demikian, ia akan hilang apabila kita bangun dan bergerak. Kebas seperti itu adalah normal.

Bagi mereka yang mengalami kemalangan kecil, mereka merasa kebas untuk sementara waktu. Jika mereka mengalami kecederaan yang teruk, kebas akan berlaku dalam jangka yang lebih lama. Jika terdapat anggota badan seperti tangan terputus langsung rasa kebas akan hilang kerana urat saraf telah terputus.

INI PETANDA PENYAKIT JIKA ANDA SELALU RASA KEBAS KAKI & TANGAN

1. Kebas Tangan – Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

2. Kebas tangan kiri dan lengan – Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

3. Kebas kaki – Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

4. Sakit tapak kaki – Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

5. Sakit tumit kaki – Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

6. Rasa panas di tapak kaki – Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

Ini antara salah satu puncanya adalah saluran darah terhimpit dan proses pengaliran tidak lancar. Nak kami bantu untuk bebaskan rasa Kebas? Tinggalkan no fon di bawah untuk perunding kesihatan kami hubungi

https://youtu.be/CRCWqxChFQg

Masalah Kebas Selesai Dengan Shaklee

1. Omega Guard

Minyak ikan berfungsi sebagai anti radang pada sendi dan saraf. Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh masalah sistem saraf yang lemah. Ia juga berfungsi untuk melancarkan aliran darah ke seluruh badan. Omega Guard Shaklee adalah bebas daripada logam berat kerana telah melalui proses penyulingan yang ketat dan terkawal.

Penyelidikan di Queen Mary, University of London menunjukkan bahawa asid lemak Omega 3, yang terdapat dalam minyak ikan, mempunyai potensi untuk melindungi saraf dari kecederaan dan membantu mereka untuk dibina semula.

Apabila saraf rosak disebabkan oleh kemalangan atau kecederaan, pesakit akan mengalami kesakitan, kelemahan dan kelumpuhan otot yang boleh menyebabkan mereka menjadi kurang upaya dan kadar pemulihan yang tidak baik.

Kajian Omega-3

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Neuroscience, menunjukkan bahawa asid lemak Omega 3 memainkan peranan penting dalam mempercepatkan pemulihan kecederaan saraf.

Selain itu kajian ini juga memberi tumpuan kepada sel-sel saraf periferal. Saraf periferal adalah saraf yang menghantar isyarat antara otak dan saraf tunjang, dan seluruh tubuh.

Saraf ini mempunyai keupayaan untuk menjana semula tetapi, walaupun kemajuan dalam teknik pembedahan, pesakit biasanya hanya mendapat pemulihan yang baik jika kecederaan mereka adalah kecil.

Asid lemak Omega 3 sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan normal badan dan telah banyak dikaji tentang manfaat kesihatannya. Oleh kerana tubuh manusia tidak mampu menghasilkan asid lemak Omega 3, kita perlu mendapatkannya melalui makanan seperti ikan berlemak seperti salmon dan sebagainya.

Asid lemak Omega 3 memberikan perlindungan yang ketara kepada sel dan menurunkan kematian sel.

Tahap asid lemak Omega 3 yang tinggi sangat membantu pemulihan kecederaan saraf. Asid lemak ini boleh memberi kesan yang baik dalam beberapa keadaan neurologi.

2. Ostematrix

Sangat berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar. Turut membantu penyerapan kalsium ke dalam badan dan memperkuatkan tulang dan gigi. Ia juga menjaga kekuatan tulang, mengelakkan kejang dan kebas, juga melancarkan pembuangan bahan buangan dalam badan.

3. B-Complex

kebas pada anggota badan merupakan tanda badan kita kekurangan vitamin B12. Jadi, pengambilan vitamin B Complex amat sesuai kerana mengandungi 8 jenis vitamin B termasuk vitamin B12. B Complex Shaklee merupakan kumpulan vitamin B yang paling lengkap. masalah kebas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *