SHAKLEE

Zinc Plus Shaklee

Zinc Plus Shaklee. Ramai yang tidak tahu bahawa Zinc sangat penting untuk kesihatan badan. Selain dari vitamin-vitamin, mineral seperti zinc, boron, magnesium, kalsium, zat besi dan lain2 mineral juga memainkan peranan penting dalam kesihatan badan.

ZINC merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.
ZINC merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetobalismekan karbohidrat, lemak dan protein.

Pentingkah Zink untuk tubuh kita? Tahukah Anda?

Zink adalah mineral surih yang dijumpai hampir di dalam setiap sel badan dan komponen di dalam lebih daripada 200 enzim. Sebagai sebahagian daripada tindak balas enzim, zink terlibat dalam pelbagai aktiviti biokimia termasuk pencernaan protein, metabolisme asid amino, penghasilan tenaga, metabolisme tulang, penggunaan vitamin A, penghasilan hormon.

Zink sangat penting dalam mengekalkan fungsi badan yang betul, menyokong pertumbuhan sel untuk rambut, kuku, kulit yang sihat mempromosikan kesihatan tubuh. Badan kita tidak mampu menghasilkan zink. Jadi kita perlu dapatkannya melalui pemakanan. Rajin-rajinlah makan makanan tinggi zink ya. Nak lebih senang, amalkan sahaja suplemen Zinc Plus Shaklee ni.

Masalah Kekurangan Zinc

Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.

Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

Jerawat: mineral ini adalah penting untuk menghilangkan jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

Penyembuhan luka: Kekurangan zinc mempercepatkan penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zinc, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

Gangguan Prostat: Zinc sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zinc menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zinc setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

Hilang berat badan: Zinc memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

Pembiakan: Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

Fungsi Biologi: Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

Jangkitan: Zinc membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

Antioksidan: Zinc bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat

Aturan Enzim: Zinc merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zinc.

Kanser: Bagi lelaki, zinc memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zinc.

Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zinc, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zinc akan membantu mencegah keguguran rambut

Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zinc adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zinc perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

Kebaikan Suplemen Zinc Pada Kulit Muka

1. Bertindak Seperti Antioksidan

Zinc tidak membekalkan antioksidan seperti vitamin C dan E, tetapi ia merupakan kunci penting dalam menjaga kulit sebagai pelindung. Kandungan mineral yang di salurkan oleh zinc mengurangkan kerosakan yang di lakukan oleh radikal bebas dan melindungi kulit daripada lemak dan fibroblasts (sel yang menghasilkan kolagen). Zinc juga menyokong bentuk struktur kulit daripada terdedah dari sinaran UV, pencemaran dan masalah penuaan.

2. Meremajakan & Menyembuhkan Kulit

Jika sering mengalami luka pada kulit, zinc lah penyelamat dan penyembuh kerana zinc akan menyalurkan sumber mineral di kawasan sekeliling luka untuk meningkatkan enzim dan protein bagi melindungi dari terkena jangkitan, mengawal keradangan dan menghasilkan sel-sel kulit yang baru pada kulit yang luka tersebut.

3. Kawal Kemunculan Jerawat

Jerawat yang muncul pada kulit di sebabkan minyak yang terkumpul, bakteria dan sel kulit yang menutup liang pori. Lalu menyebabkan kulit di sekitar pori bertukar menjadi merah dan bengkak. Dengan mengambil suplemen zinc, ia akan meningkatkan fungsi imun tubuh dan mampu membantu mengawal reaksi keradangan. Tambahan lagi, zinc akan menghasilkan sel kulit yang baru yang dapat membantu mengurangkan jumlah minyak semula jadi yang di hasilkan oleh kulit.

4. Melindungi Kulit Dari Sinaran UV

Zinc juga mampu bertindak seperti sunscreen untuk melindungi kulit dari sinaran cahaya UV yang berbahaya kepada kulit. Zinc Oxide yang merupakan sebahagian kompaun zinc bertindak sebagai penghadang fizikal yang memberhentikan sinaran UV dari menembusi kulit kamu. Dengan perisai berkaliber seperti ini, kamu tidak perlu risau dengan sinaran UV dan masalah kulit juga dapat diatasi dengan baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *