vivix shaklee strok

Strok adalah “serangan otak”. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Ia berlaku apabila aliran darah ke kawasan otak dipotong. Apabila ini berlaku, sel-sel otak hilang oksigen dan mula mati. Apabila sel-sel otak mati semasa strok, keupayaan dikawal oleh kawasan otak seperti memori dan kawalan otot hilang. vivix shaklee strok

Bagaimana seseorang terjejas oleh strok mereka bergantung kepada di mana strok berlaku di otak dan berapa banyak otak yang rosak. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai strok kecil hanya boleh mengalami masalah kecil seperti kelemahan sementara lengan atau kaki.

Orang yang mempunyai strok yang lebih besar mungkin lumpuh kekal di satu sisi badan mereka atau kehilangan keupayaan mereka untuk bercakap. Sesetengah orang pulih sepenuhnya dari strok, tetapi lebih daripada 2/3 orang yang terselamat akan mempunyai beberapa jenis kecacatan.

STATISTIK STROK

 • Setiap tahun hampir 800,000 orang mengalami strok baru atau berulang.
 • A stroke berlaku setiap 40 saat.
 • Stroke adalah penyebab utama kematian kelima di A.S.
 • Setiap 4 minit seseorang mati akibat strok.
 • Sehingga 80 peratus strok boleh dicegah.
 • Strok adalah penyebab kecacatan dewasa di A.S.

STROK HEMORAGIK

Terdapat dua jenis strok, hemorrhagic dan ischemic. Peha hemoragik kurang biasa, sebenarnya hanya 15 peratus daripada semua pukulan yang berdarah, tetapi mereka bertanggungjawab untuk kira-kira 40 peratus daripada semua kematian strok.

Strok hemoragik adalah sama ada pecahan aneurisme otak atau kebocoran saluran darah yang lemah. Tumpahan darah ke dalam atau di sekeliling otak dan mewujudkan pembengkakan dan tekanan, merosakkan sel dan tisu di otak. Terdapat dua jenis stroke hemorrhagic yang dipanggil intracerebal dan subarachnoid.

INTRACEREBRAL HEMORRHAGE

Strok hemorrhagic yang paling biasa berlaku apabila saluran darah di dalam otak pecah dan bocor darah ke dalam tisu otak sekitarnya (pendarahan intracerebal). Pendarahan menyebabkan sel-sel otak mati dan bahagian otak yang terjejas berhenti bekerja dengan betul. Tekanan darah tinggi dan pembuluh darah penuaan adalah penyebab utama strok jenis ini.

Kadang-kadang strok hemoragik intracerebral boleh disebabkan oleh kecacatan arteriovenous (AVM). AVM adalah keadaan genetik sambungan yang tidak normal antara arteri dan urat dan paling sering terjadi di otak atau tulang belakang. Jika AVM berlaku di dalam otak, kapal boleh memecah dan berdarah ke otak. Penyebab AVM tidak jelas tetapi sekali didiagnosis ia boleh dirawat dengan jayanya.

SUBARACHNOID HEMORRHAGE

Jenis strok ini melibatkan pendarahan di kawasan antara otak dan tisu yang meliputi otak, yang dikenali sebagai ruang subarachnoid. Jenis strok ini paling sering disebabkan oleh aneurisme pecah. Sebab-sebab lain termasuk:

 • AVM
 • Masalah pendarahan
 • Kecederaan kepala
 • Penipisan darah

STROK ISKEMIA

Strok iskemia berlaku apabila saluran darah yang membawa darah ke otak disekat oleh bekuan darah. Ini menyebabkan darah tidak sampai ke otak. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko yang paling penting untuk strok jenis ini. Punca ischemic kira-kira 87% daripada semua pukulan. Stroke iskemia boleh berlaku dalam dua cara.

EMBOLIK STROK

Dalam strok embolik, gumpalan darah atau pecahan plak membentuk suatu tempat di dalam badan (biasanya jantung) dan bergerak ke otak. Sebaik sahaja di otak, bekuan bergerak ke saluran darah yang cukup kecil untuk menghalang laluannya. The clot lodges di sana, menyekat saluran darah dan menyebabkan strok. Kira-kira 15% daripada stroke embolik berlaku pada orang dengan fibrilasi atrial (Afib). Kata perubatan untuk jenis darah beku ini adalah embolus.

TROMBOTIK STROK

Strok trombotik disebabkan oleh bekuan darah yang membentuk salah satu arteri yang membekalkan darah ke otak. Jenis strok ini biasanya dilihat pada orang yang mempunyai paras kolesterol tinggi dan aterosklerosis. Kata perubatan untuk bekuan yang membentuk deposit darah adalah trombus. Dua jenis gumpalan darah boleh menyebabkan strok trombotik: trombosis kapal besar dan penyakit kecil.

TROMBOSIS KAPAL BESAR

Bentuk strok trombotik yang paling biasa (trombosis kapal besar) berlaku di arteri yang lebih besar otak. Dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh aterosklerosis jangka panjang dalam kombinasi dengan pembentukan bekuan darah yang pesat. Kolesterol tinggi adalah faktor risiko biasa untuk strok jenis ini.

PENYAKIT VESEL KECIL

Satu lagi bentuk strok trombotik berlaku apabila aliran darah disekat ke dalam arteri yang kecil (penyakit kecil atau infark lacunar). Sedikit diketahui tentang punca-punca jenis strok ini, tetapi ia berkait rapat dengan tekanan darah tinggi.

APAKAH ITU TIA ?

Apabila aliran darah ke bahagian otak berhenti dalam masa yang singkat, juga dikenali sebagai serangan iskemia sementara (TIA), ia boleh meniru gejala seperti strok. Gejala-gejala ini muncul dan berlangsung kurang dari 24 jam sebelum hilang. Walaupun TIAs umumnya tidak menyebabkan kerosakan otak yang kekal, mereka adalah tanda amaran yang serius bahawa strok mungkin berlaku di masa depan dan tidak boleh diabaikan. TIAs biasanya disebabkan oleh salah satu daripada tiga perkara:

 • Aliran darah rendah di bahagian sempit arteri utama yang membawa darah ke otak, seperti arteri karotid.
 • Gumpalan darah di bahagian lain badan (seperti jantung) pecah, bergerak ke otak, dan menghalang pembuluh darah di dalam otak.
 • Mengurangkan saluran darah yang lebih kecil di dalam otak, menghalang aliran darah untuk tempoh masa yang singkat; biasanya disebabkan oleh plak (bahan lemak) membina.

Beberapa fakta penting untuk diingat termasuk:

 • 40 peratus daripada orang yang mempunyai TIA akan mengalami stroke sebenar
 • Hampir separuh daripada semua pukulan terjadi dalam beberapa hari pertama selepas TIA
 • Gejala untuk TIA adalah sama seperti strok

CALCULATOR RISIKO TIA

Pernahkah anda mengalami simptom seperti strok yang hanya bertahan sementara? Kalkulator risiko TIA telah dibuat untuk membantu anda memahami risiko anda untuk strok atau TIA. Jawab soalan dan lihat bagaimana anda membandingkan orang lain yang telah menjawab soalan yang sama.

PENGURUSAN TIA

Matlamat pengurusan TIA adalah untuk mencegah strok masa depan. Ubat dan terapi yang digunakan bergantung kepada punca sebenar TIA. Di samping perubahan gaya hidup seperti diet, aktiviti fizikal, mengehadkan pengambilan alkohol, dan tidak merokok, penyedia penjagaan kesihatan anda boleh mengesyorkan ubat-ubatan untuk merawat tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau penyakit jantung. Perubahan ini boleh mengurangkan risiko TIA atau strok anda.

Terdapat banyak ubat-ubatan yang membantu mengelakkan pembekuan darah dari pembentukan-mengurangkan risiko stroke yang ditiup.

Jika TIA disebabkan oleh penyumbatan pada arteri utama di leher yang membekalkan darah ke otak, dipanggil arteri karotid, pembedahan mungkin diperlukan untuk membuka arteri, dan mencegah strok. Prosedur ini dikenali sebagai endarterectomy dan stenting.

Bercakap kepada pembekal penjagaan kesihatan mengenai pilihan pencegahan strok terbaik untuk anda. Kemudian ambil tanggungjawab dan nikmati gaya hidup yang sihat. Pelarasan gaya hidup seperti makan makanan yang sihat dan berhenti merokok hari ini boleh mengurangkan risiko strok esok.

BAGAIMANA POLIFENOL RESVERATROL MEMBANTU PESAKIT STROK ?

 1. Membantu melindungi dan memperbaiki sel dari peringkat DNAyang telah rosak, mati, abnormal akibat serangan berjuta-juta perosak setiap hari.
 2. Membantu mengaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot oleh itu menggalakkan sel menjadi sihat semula.
 3. Menggalakkan pertumbuhan semula mitokondria (iaitu penjana tenaga) dalam setiap sel tubuh kita.
 4. Membantu keutuhan sel dan meningkatkan hayat sel.
 5. Menurunkan kolesterol dalam darah dan menghalang pengoksidaan kolesterol LDL (kolesterol jahat). Oksidasi LDL ini yang menyebabkan serangan kardiovaskular/ jantung.
 6. Sangat tinggi anti-oksidan yang membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh.
 7. Membantu dalam perlindungan tubuh terhadap penyakit kardiovaskular, stroke dan serangan jantung.
 8. Membantu dalam kesihatan salur darah, platlet, dan lipoprotein yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.
 9. Membantu dalam pengawalan tekanan darah, menurunkan kolesterol malah membantu dalam pengekalan berat badan ideal.
vivix merah

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL! Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

vivix shaklee strok

KETABAHAN WANITA INI TERUJI BILA SUAMI DISERANG STROK…

DISEMBER 2015, TESTIMONI 50 : HAFZA AEIN, Assalammualaikum..Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih. Tanggal 28 April 2014…suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah…hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.

Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.

1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku. Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor. 4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..

1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga…
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..

Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.

Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.

Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun…saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.

Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.

I love Shaklee…

(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.

Sila like dan share cerita saya ni supaya dapat membantu pada mereka yang mengalami masalah yang sama.

 

 

PERINGATAN : VIVIX IALAH MAKANAN SIHAT

Perlu diingatkan vivix adalah makanan sihat. Tumbuhan terpilih yang membantu sel sel aktif dan sihat. Bila sel kita sihat, tisu badan kita akan aktif dan terbina dengan cepat. Oleh sebab itu luka cepat sembuh. Luka lambat sembuh bila kita kurang makan makanan yang sihat, cukup makan tetapi makanan itu belum lengkap nutrisi yang badan kita perlukan untuk proses penyembuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *