detox badan
SHAKLEE

Vitamin Untuk Detoksifikasi Toksin

Vitamin Untuk Detoksifikasi Toksin

Vitamin Untuk Detoksifikasi Toksin ? Detoksifikasi (atau ringkasnya detoks) adalah merujuk kepada proses fisiologi tubuh badan untuk menyingkirkan bahan beracun atau toksin keluar dari tubuh badan. Toksin yang terhasil dalam tubuh badan manusia adalah akibat daripada pengambilan makanan yang telah tercemar.

Pencemaran makanan boleh diakibatkan oleh penggunaan bahan kimia secara berleluasa seperti pestisid, racun perosak dan baja kimia untuk aktiviti pertanian. Lebih teruk lagi ia juga boleh diakibatkan oleh pengambilan makanan harian yang mengandungi bahan kimia seperti perasa/pewarna tiruan, bahan pengawet, bahan tambahan makanan (MSG) dan sebagainya.

Fakta daripada kebanyakan penyakit kronik seperti tumor, kanser, darah tinggi dan sebagainya menunjukkan bahawa 90% punca penyakit adalah disebabkan oleh toksin. Dalam sistem fisiologi
tubuh manusia, apabila kita mulai sakit, tubuh akan berusaha untuk menyingkirkan sisa-sisa buangan, mukus dan toksin yang menghalang fungsi tubuh. Dan jika proses detoksifikasi ini terganggu, toksin yang terkandung dalam salur darah akan di bawa ke keseluruhan bahagian organ dan merencat fungsi serta
merosakkannya.

Organ Penting Untuk Detoksifikasi

Toksin terdapat hampir pada keseluruhan tubuh manusia. Antara penyebab lain yang menambah
koleksi toksin adalah daripada pengambilan dos ubatan kimia, merokok, pengambilan minuman beralkohol serta pemakanan yang tidak seimbang .Toksin mula terkumpul semakin banyak apabila sisa-sisa makanan tidak dicernakan sepenuhnya oleh organ badan yang penting. Organ penting yang terlibat dalam proses detoksifikasi semulajadi tubuh badan ialah:

Hati / Liver

Hati penting dalam proses metabolisme dalam tubuh. Fungsi utama hati adalah menukarkan protein kepada gula untuk digunakan sebagai sumber tenaga oleh sel, ia juga bertanggungjawab mengawal paras gula dalam darah. Fungsi detoksifikasi hati pula menyingkirkan zat-zat kimia yang terdapat di dalam darah.

Usus besar / Kolon

Fungsi utama usus adalah menjalankan sistem pencernaan yang berfungsi untukmenyerap kembali kandungan air dan mineral yang tidak terserap sebelumnya. Manakal, bahan buangan yang tidak diperlukan oleh tubuh badan termasuk bahan kimia dan toksin berbahaya, sebahagian besarnya akan dibuang melalui usus besar.

Buah Pinggang / Ginjal

Buah pinggang berfungsi untuk mengatur keseimbangan elektrolit dalam badan. Sehari lebih kurang 1-2 liter air yang mengandungi metabolit dan garam mineral serta toksin akan ditapis dan dibuang melalui saluran kencing manusia.

Kulit

 Fungsi organ terbesar dalam tubuh manusia iaitu kulit adalah untuk mengawal suhu tubuh badan manusia. Proses pengeluaran peluh adalah mekanisme penting bagi kulit dalam membantu fungsi detoks. Lebih kurang ¼ daripada toksin dibuang melalui kulit.

Limpa

Organ limpa melalui proses limfatik berfungsi untuk menapis darah dan menghasilkan limfosit iaitu sejenis seldarah putih. Limfosit menjalankan tugas sebagai agen antibodi yang menghalang tubuhsupaya imun terhadap virus-virus berbahaya. Limpa juga berupaya untuk menapis bendasing dari darah termasuk toksin.

Paru-paru

Sistem pernafasan manusia berlaku melalui rongga sinus dan mulut ke dalam paru-paru. Paru-paru
berfungsi menyerap oksigen (O2) berserta bahan kimia lain yang terkandung dalam medium udara dan membuang kembali gas karbon dioksida (CO2).

Nikotin yang diperolehi daripada sumber rokok seorang perokok akan diserap oleh paru-paru untuk melalui proses detoksifikasi kerana ia tergolong dalam kategori bahan toksin berbahaya.

Kelebihan Proses Detoksifikasi

Proses detoksifikasi yang sempurna akan memberi manfaat seperti:

 1. Berupaya mencegah penyakit kronik
 2. Merehatkan organ-organ dalaman
  penting tubuh
 3. Membersihkan kulit terutamanya
  bahagian muka
 4. Melambatkan proses penuaan
 5. Meningkatkan keupayaan sistem imun
  badan
 6. Mengurangkan keletihan
 7. Meningkatkan kesuburan

Kesan Buruk Toksin Berlebihan dalam Badan. Adakah tubuh anda beracun? Tanda badan berlebihan toksin adalah seperti:

 1. Sakit kepala atau demam ringan
 2. Mual
 3. Kembung perut
 4. Badan cepat berasa letih
 5. Sembelit
 6. Gangguan pada kulit seperti masalah
  jerawat, gatal kulit dan ruam.
 7. Sakit otot & inflamasi pada sendi
 8. Gangguan emosi seperti selalu cemas
  dan gelisah.
 9. Masalah sinus atau selesema dan
  sebagainya

Vitamin terbaik untuk Detoksifikasi toksin dari tubuh badan

Selain kaedah semulajadi, bantuan pemakanan kesihatan juga turut membantu mempercepatkan
serta menigkatkan kecekapan proses detoksifikasi tubuh badan. Jika anda mahu mudah, ini mudah. Anda tidak perlu melepaskan diri, membuat smoothie hijau kangkung, atau berhenti minum kopi. Nah, mungkin anda patut melakukan semua itu.

Tetapi jika anda akan melakukan sekurang-kurangnya satu dari sepuluh perkara ini, dan anda sedang mencari jalan keluar pil-pop-Amerika, ini dia! Pengambilan suplemen multi-vitamin dan mineral yang berkualiti adalah cara paling mudah anda boleh detoks setiap hari. Dan ia hanya mengambil masa dua saat, beberapa kali sehari.

Dengan mengambil suplemen vitamin dan mineral setiap hari, anda memberi badan anda nutrien yang diperlukan untuk menyahtoksik dengan sewajarnya. Banyak vitamin dan mineral menyokong bahagian berlainan proses detoksifikasi dalam badan anda.

Untuk menamakan kesemuanya dan apa yang mereka lakukan mungkin akan membuatkan anda tertidur (walaupun itu mungkin perkara yang baik berdasarkan penyahtoksinan). Jumlah vitamin dan mineral yang mencukupi dalam badan anda boleh meningkatkan detoksifikasi sama seperti kekurangannya boleh menghalang detoksifikasi.

Fasa Detoksifikasi

Ingat ketika saya membuat semua kutu buku pada anda dan memberitahu anda tentang enzim hati fasa 1 dan fasa 2? Ini adalah dua sistem utama untuk detoksifikasi dalam hati anda. Fasa 1 memerlukan vitamin C, tembaga, magnesium, selenium, dan zink.

Fasa II memerlukan perkara seperti vitamin C, B6, B12, folat, selenium, dan molibdenum. Perhatikan trend dengan vitamin C dan selenium? Mereka diperlukan untuk kedua-dua sistem enzim, jadi mereka mestilah nutrien penting untuk detoksifikasi. Sudah tentu, senarai vitamin dan mineral ini tidak lengkap. Saya menamakan beberapa supaya anda mempunyai idea tentang jenis pembayaran nutrien yang diperlukan oleh detoksifikasi hati anda. Ya, ia menuntut.

Saya tidak dapat menamatkan catatan ini tanpa menyebut sedikit tentang kualiti, walaupun terdapat banyak, banyak perkara yang boleh dikatakan tentang suplemen semulajadi yang berkualiti. Adalah penting untuk anda mengambil suplemen multi-vitamin dan mineral yang berkualiti.

Vitamin Untuk Detoksifikasi Toksin

Vitamin Shaklee yang terbaik untuk proses detoksifikasi adalah:

 1. Herblax
 2. Alfafa
 3. DTX Complex
 4. Lecithin
 5. Peppermint
 6. Vivix

Tips: Perbanyakkan meminum air untuk memaksimakan penyerapa supplemen dan memaksimakan detoksifikasi.  Akhir sekali, jangan lupa untuk bersenam dan melakukan workout seperti berbasikal, berjalan, jogging, mendaki bukit dan sebagainya sama ada tubuh badan anda sedang berdetoksifikasi
atau tidak.

Bersenam tidak hanya untuk jantung dan paru-paru, tetapi juga untuk meningkatkan sistem peredaran darah dan membantu meningkatkan penyerapan supplemen kesihatan di dalam tubuh anda.

       Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *