testimoni pesakit kanser

Testimoni Pesakit Kanser ? Kanser adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal sel-sel yang tidak normal atau abnormal di dalam badan. Ia berpunca daripada kegagalan sistem imun berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit serius dan kematian.

Sel Normal Di Dalam Badan

Tubuh kita terdiri daripada trilion sel hidup. Sel-sel badan yang normal berkembang, berpecah untuk membuat sel-sel baru, dan mati dengan cara yang teratur. Pada tahun-tahun awal kehidupan seseorang, sel-sel normal berpecah dengan lebih cepat untuk membolehkan mereka membesar. Setelah seseorang itu menjadi dewasa, kebanyakan sel berpecah hanya untuk menggantikan sel rosak, sel mati atau untuk membaiki kecederaan.

Bagaimana Kanser Bermula

Kanser bermula apabila sel-sel di bahagian badan mula tumbuh di luar kawalan. Pertumbuhan sel kanser adalah berbeza daripada pertumbuhan sel yang normal. Ia tidak mati, sebaliknya terus berkembang dan membentuk sel yang baru, yang tidak normal. Sel-sel kanser juga boleh menyerang (tumbuh di dalam) tisu-tisu yang lain, sesuatu yang sel normal tidak boleh lakukan. Pertumbuhan di luar kawalan dan menyerang tisu-tisu lain adalah apa yang membuatkan sel menjadi sel kanser.

Gula Tinggi Penyebab Kanser ?

Melalui sebuah penelitian berskala besar yang dilakukan oleh Cancer Research UK, telah terbukti bahawa pengambilan minuman yang mengandungi gula tinggi mempunyai kesan terhadap peningkatan risiko pembentukan beberapa jenis kanker.

Kebiasaan mengonsumsi minuman seperti gula telah menjadi tren global selama bertahun-tahun dan sudah lama diidentifikasi sebagai penyebab peningkatan obesitas, yang mana obesitas sering menjadi faktor pencetus risiko kanker.

Kajian yang melibatkan 100 ribu orang dewasa ini memberikan kesan yang mengejutkan, bahawa penambahan hanya 100ml minuman tinggi gula dalam asupan harian dapat meningkatkan risiko kanker sebanyak 18%, dengan risiko kanker payudara meningkat sebanyak 22%. Bahkan jus buah, walaupun terkesan sehat, juga terbukti mempunyai risiko tinggi terhadap perkembangan kanker, serupa dengan jenis minuman tinggi gula lain.

Melalui temuan yang dihasilkan oleh penelitian ini, jelaslah bahawa konsumsi produk-produk yang tinggi gula mempunyai kesan yang signifikan terhadap tingkat kes kanker dalam masyarakat. Oleh kerana itu, perlu ada usaha lebih lanjut untuk mengedukasi masyarakat mengenai penggunaan gula berlebihan dan meningkatkan kesedaran akan pentingnya mengurangkan konsumsi produk-produk berkandungan gula demi menjaga kesihatan dan mencegah risiko kanser yang lebih tinggi.

Kanser adalah pembunuh senyap!!

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka telah mengidap kanser. Mereka hanya mula menyedarinya apabila kelihatan gejala-gejala atau tanda-tanda penyakit itu seperti di bawah:

(1) Kanser pangkal rahim
– sebarang lelehan atau pendarahan yang luar biasa.
– sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.
(2) Kanser payudara
– bengkak atau gumpalan di buah dada.
– keluar cairan berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada.
(3) Kanser usus besar
– perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan.
– sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.
(4) Kanser paru-paru
– batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.
(5) Kanser perut
– hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan yang tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.
(6) Kanser limpa
– sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.
(7) Kanser ovari
– haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadi lebih mendalam.
(8) Kanser otak
– sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.
(9) Kanser prostat
– sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.
(10) Kanser darah (leukimia)
– letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).
(11) Kanser tekak
– suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.

Kesan Awal Sebelum Terlambat

Biasanya pesakit kanser hanya menyedari dirinya mengidap kanser bila penyakitnya sudah pada peringkat 4. Dan, selalunya keadaan ini dianggap sudah terlalu lewat. Sebenarnya, dari peringkat awal kanser menyerang tubuh kita, tanda-tanda penyakit ini sudah ada tetapi kita sering mengandaikan yang tanda-tanda itu sebagai ‘Tidak apa-apa’, cuma sakit biasa sahaja.

Bertindak awal dengan melindungi diri anda dan keluarga tersayang dari kanser jauh lebih baik dari mengubatinya. Bukti menunjukkan bahawa peratusan pesakit kanser yang sudah sembuh adalah terlalu sedikit. Maka itu mencegah penyakit ini adalah langkah bijak yang patut dilakukan.
Anda mampu mencegah kanser dengan mengamalkan pengambilan makanan tambahan yang mengandungi vitamin dan anti oksidan yang tinggi.

Bagaimana Resveratrol mampu menyekat pertumbuhan Kanser?

Kandungan Revestarol akan bertindak membetulkan semula sel-sel yang telah rosak dan sel tidak normal, sekaligus meningkatkan sistem imun pesakit untuk menewaskan sel kanser daripada terus merebak. Banyak testimoni positif tentang keberkesanan (dengan izin Allah) dalam membantu pesakit kanser untuk kembali sihat. testimoni pesakit kanser.

Doa Amalan Untuk Pesakit Kanser

Salam sejahtera semua para penduduk bumi. Alhamdulillah hari ni dapatlah jugak ke ofis untuk tambah stok barang kat rumah yang nak habis tuh. Oklah, saya mendapat satu tips dari group para lelaki gersang , group ASB ni. Oklah rasanya ramai dah tahu amalan 8 surah ni. Apapun kita amalkan ingatlah , Allah juga yang menyembuhkan,  kita ikhtiar sahaja.

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

Istighfar 10x.
Salawat Nabi 10x.
Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

  • Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
  • Surah Al Araf (Ayat 70-81).
  • Surah Ar Ra’d (Ayat 16-28).
  • Surah Al Anbiyaa’ (Ayat 38-50).
  • Surah Asy Syu’ara (Ayat 185-227).
  • Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
  • Surah Ghafir (Ayat 67-77).
  • Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *