set jantung sihat shaklee

Suplemen untuk Menurunkan Kadar Jantung. Makanan tambahan boleh membantu menurunkan kadar denyutan jantung anda.

Kadar denyutan jantung dewasa antara 60 dan 100 denyutan seminit (BPM) dianggap normal, tetapi kadar denyutan jantung hanya 40 hingga 60 BPM dianggap normal untuk atlet yang terlatih. Jika ticker anda cenderung untuk tock agak cepat atau anda mengalami takikardia yang disebabkan oleh kebimbangan, pertimbangkan suplemen ini untuk menurunkan kadar denyutan jantung.

Tachycardia ialah kadar denyutan jantung yang lebih laju daripada biasa, biasanya melebihi 100 BPM. Keadaan ini boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan kimia, perangsang seperti kafein dan nikotin, ubat-ubatan tertentu, keadaan jantung dan kebimbangan atau tekanan. Walaupun degupan anda kurang allegro dan lebih andante, artikel lama yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association edisi Disember 2011 mendapati bahawa degupan jantung berehat meningkat melebihi 70 BPM dari masa ke masa boleh menjadi tanda masalah jantung yang akan datang.

Suplemen untuk Menurunkan Kadar Jantung

Magnesium memainkan peranan penting dalam mengekalkan irama jantung yang normal, apatah lagi beratus-ratus proses fisiologi yang lain. Kajian semula 18 kajian pelaporan diri yang diterbitkan pada Mei 2017 dalam Nutrien mendapati bahawa magnesium boleh bermanfaat untuk membantu menenangkan orang yang mengalami kebimbangan juga.

Menurut pengarang kajian yang diterbitkan dalam edisi Oktober 2015 jurnal Open Heart, koenzim Q10 boleh meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan. Suplemen yang popular dianggap secara amnya selamat, tetapi semakan lanjut diperlukan untuk memahami bagaimana ia boleh mempengaruhi faktor risiko tertentu seperti tekanan darah dan kadar denyutan jantung.
Makanan Yang Menurunkan Kadar Jantung

Walaupun sesetengah suplemen mungkin membantu, Harvard Health Publishing mengesyorkan agar anda cuba memenuhi keperluan pemakanan dan kesihatan jantung anda dengan makanan lengkap yang merendahkan kadar denyutan jantung. Perokok harus bermula dengan menghapuskan perangsang seperti nikotin, dan orang yang sensitif harus mempertimbangkan untuk mengurangkan kafein daripada diet mereka, kerana ia boleh menjejaskan kadar denyutan jantung.

Sebagai sebahagian daripada diet rendah indeks glisemik, kekacang dan kekacang lain ditunjukkan dalam kajian dalam Arkib Perubatan Dalaman edisi November 2012 untuk meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan, termasuk menurunkan kadar denyutan jantung semasa berehat. Selain kaya dengan serat yang menyihatkan jantung, kacang juga merupakan sumber magnesium yang baik, yang juga boleh anda dapatkan dalam kacang, bijirin penuh, sayur-sayuran berdaun gelap dan alpukat.

Asid lemak omega-3 dalam ikan telah terbukti menurunkan kadar denyutan jantung semasa berehat dan mungkin mempunyai beberapa kesan perlindungan terhadap kesihatan jantung, terutamanya bersempena dengan pengurangan pengambilan omega-6. Ikan juga merupakan sumber koenzim Q10 yang baik, bersama-sama dengan daging, kacang, dan beberapa minyak.

Penurun Denyutan Jantung Semulajadi Lain

Suplemen herba untuk menurunkan kadar denyutan jantung tidak mempunyai banyak bukti muktamad untuk menyokong penggunaannya. Sebagai contoh, passionflower tidak dikaji secara meluas, dan penyelidikan mengenai valerian belum konklusif, menurut Institut Kesihatan Nasional dan Pusat Kesihatan Pelengkap dan Integratif Kebangsaan. Sebaliknya, terdapat beberapa perkara yang disokong sains yang boleh anda cuba di rumah:

  • Amalan kesedaran boleh pergi jauh dan menenangkan hati dan kepala anda.
  • Terapi bunyi seperti ASMR boleh berkesan untuk kebimbangan.
  • Senaman adalah salah satu cara terbaik untuk mengawal degupan jantung anda, terutamanya latihan aerobik.

Banyak kaedah di rumah lain untuk menurunkan kadar denyutan jantung wujud tetapi harus diajar oleh doktor. Refleks menyelam boleh menjadi sangat berkesan jika dilakukan dengan selamat, jadi jika anda perlu menurunkan kadar denyutan jantung anda dengan segera, minta pakar perubatan untuk mengajar anda kaedah terbaik. Sementara itu, cuba percikkan air sejuk atau kain lap sejuk.

Petua berikut boleh membantu mengurangkan kadar denyutan jantung dalam jangka panjang

1. Bersenam: Cara paling mudah dan berkesan untuk mencapai kadar denyutan jantung yang lebih rendah yang berkekalan adalah dengan melakukan senaman yang kerap.

2. Kekal terhidrat: Apabila badan mengalami dehidrasi, jantung perlu bekerja lebih keras untuk menstabilkan aliran darah. Sepanjang hari, minum banyak minuman tanpa gula dan kafein, seperti air dan teh herba.

3. Hadkan pengambilan perangsang, seperti kafein dan nikotin: Perangsang boleh menyebabkan dehidrasi, meningkatkan beban kerja jantung.

4. Hadkan pengambilan alkohol: Kebanyakan bentuk alkohol mengeringkan badan. Alkohol juga merupakan toksin, dan badan mesti bekerja lebih keras untuk memproses dan mengeluarkannya.

5. Makan makanan yang sihat dan seimbang: Makan diet pelbagai yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, protein tanpa lemak, kacang dan kekacang boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung, serta kesihatan keseluruhan.

Makanan dan suplemen yang kaya dengan antioksidan dan lemak sihat boleh menurunkan tekanan darah dan memudahkan jantung mengepam.

Nutrisi yang menyihatkan jantung termasuk:

asid lemak omega-3, yang terdapat dalam ikan, daging tanpa lemak, kacang, bijirin dan kekacang
fenol dan tanin, terdapat dalam teh, kopi dan wain merah (secara sederhana)
vitamin A, terdapat dalam kebanyakan sayur-sayuran berdaun hijau
serat makanan, terdapat dalam bijirin penuh, kacang, kekacang, dan kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran
vitamin C, ditemui terutamanya dalam buah sitrus, sayur-sayuran berdaun, dan taugeh

Pelbagai suplemen tersedia untuk pembelian dalam talian, termasuk multivitamin, suplemen omega-3 dan suplemen serat.

6. Dapatkan tidur yang cukup: Kurang tidur yang kronik memberi tekanan kepada seluruh badan, termasuk jantung. Kebanyakan orang dewasa harus tidur antara 7 dan 9 jam semalam.

7. Mengekalkan berat badan yang sihat: Berat tambahan juga memberi tekanan kepada badan dan jantung.

8. Mengurangkan atau menyelesaikan sumber tekanan jangka panjang yang besar: Tekanan yang disebabkan oleh kerja, menjaga orang yang disayangi, atau beban kewangan semuanya menyebabkan jantung dan seluruh badan bekerja lebih keras, untuk mengekalkan irama dan aliran normal.

9. Dapatkan khidmat kaunseling atau psikologi: Pengalaman traumatik, kesedihan dan keadaan kesihatan mental tertentu memberi tekanan kepada badan dan boleh memberi kesan kepada kimia otak, menjadikannya lebih sukar bagi orang ramai untuk menghadapi aktiviti harian dan tekanan.

10. Keluar: Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang menghabiskan lebih banyak masa di alam semula jadi, walaupun dengan berjalan kaki singkat di dalam hutan atau taman, cenderung lebih gembira dan kurang tertekan berbanding orang yang tidak.

11. Amalkan teknik relaksasi: Aktiviti yang meningkatkan kesedaran dan kesedaran diri, seperti meditasi dan visualisasi berpandu, boleh membantu mengurangkan tekanan apabila diamalkan secara rutin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *