Shaklee Penawar Rheumatoid Arthritis ? Rheumatoid Arthritis Autoimmune Disease.

Tiada pil yang akan menyembuhkan arthritis rheumatoid (RA) anda. Tetapi! Penyelidikan mencadangkan beberapa makanan tambahan boleh membantu.

Malah, pendekatan holistik yang termasuk mengambil ubat-ubatan anda, makan dengan baik, bersenam dan pengurusan tekanan adalah pertaruhan terbaik anda untuk mengawal gejala RA, kata Weijia Yuan, M.D., pakar reumatologi di Hospital untuk Pembedahan Khas di New York City. Bagi sesetengah pesakit RA, tambahnya, ini termasuk mengambil makanan tambahan. Sebelum anda mula muncul, tanya doktor anda tentang dos yang betul dan sebarang interaksi ubat yang berpotensi. (Anda tahu kami akan mengatakannya, bukan?) Shaklee Penawar Rheumatoid Arthritis.

Vitamin D

Mungkin vitamin paling trendi pada masa ini, vitamin D telah dikaitkan dengan kepadatan tulang yang lebih besar dan kesihatan imun. Orang dengan RA cenderung mempunyai tahap vitamin D yang lebih rendah dalam badan mereka. Satu kajian dalam Journal of Autoimmunity juga mendapati bahawa mereka yang mempunyai RA kurang sensitif terhadap vitamin D, yang mungkin meningkatkan keperluan untuk suplemen. Itu benar untuk peguam bela pesakit HealthCentral RA Cathy Kramer, 51, yang telah hidup dengan RA selama lebih 10 tahun dan telah mengambil vitamin D untuk membantu mengatasi: “Ia memberi saya lebih tenaga.” Cari vitamin D3, yang lebih mudah diserap, mengesyorkan Dr Yuan.

Minyak ikan

Kajian kajian baru-baru ini dalam jurnal Nutrient mendapati bahawa suplemen ini boleh mengurangkan kesakitan dan kekakuan sendi dengan ketara pada pesakit RA. Kreditkan asid lemak omega-3nya, khususnya EPA dan DHA, yang melawan keradangan. “Saya telah mencuba banyak suplemen selama bertahun-tahun,” Kramer mengaku. “Yang saya teruskan kembali ialah minyak ikan.” Dia mendapati ia membantu meringankan mata keringnya, satu lagi gejala biasa RA.

Kunyit

Rempah anti-radang dari India ini mengandungi bahan kimia yang dipanggil curcumin, yang boleh mengurangkan bengkak sendi pada penghidap RA. Dr. Yuan mendapati ia amat membantu pesakitnya yang mengalami gejala yang lebih ringan. Sebagai bonus, ia boleh melegakan refluks asid, kemungkinan kesan sampingan beberapa ubat RA. Hanya jangan mengharapkan hasil dalam sekelip mata; berikan sekurang-kurangnya tiga bulan, cadang Dr. Yuan.

Kalsium

Disebabkan oleh kesan sampingan kortikosteroid—selalunya ditetapkan untuk merawat gejala RA—orang dengan RA mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk menghidap osteoporosis, keadaan yang menyebabkan tulang lemah dan rapuh. Masukkan: kalsium! Sup kalsium boleh membantu mengurangkan risiko osteoporosis. Jika anda menambah kalsium, cuba ambil dengan vitamin D, yang boleh meningkatkan penyerapan badan.

Vitamin C

Antioksidan yang kuat, vitamin C adalah kunci untuk fungsi imun, menjadikannya penting untuk sesiapa sahaja yang mempunyai penyakit kronik, kata Robert Hylland, M.D., pakar reumatologi di Muskegon, MI. Ia juga memainkan peranan dalam kesihatan tulang, membaiki dan mengekalkan tulang yang sihat di seluruh badan—yang, seperti kalsium, boleh membantu pesakit RA mengurangkan peningkatan risiko osteoporosis.

Boswellia (Kemenyan)

Bukan sahaja bahan dari Tiga Orang Bijaksana, herba ini mungkin merupakan terapi tambahan yang berkesan untuk RA, beberapa kajian mencadangkan. Asid Boswellic mempunyai kesan anti-radang yang kuat dan sifat analgesik, dan juga boleh melawan kehilangan rawan.

Asid folik

Asid folik ialah suplemen utama untuk pesakit RA yang mengambil methotrexate, ubat yang diketahui menyebabkan kesan sampingan seperti isu GI, ulser mulut dan kerosakan hati. Asid folik boleh membantu mengurangkan kesan ini, dan juga membantu pesakit bertolak ansur dengan dos ubat yang lebih tinggi (dan mungkin lebih berkesan). Malah, kajian terbaru oleh Cochrane Review mendapati bahawa hanya 1 mg asid folik sehari sudah cukup untuk membantu pesakit yang mengambil metotreksat.

Glukosamin dan Kondroitin

Ini adalah komponen penting tulang rawan dan tisu penghubung. Kajian menunjukkan ia mungkin berkesan terhadap osteoarthritis, dan beberapa telah menyiasat kesan ke atas RA juga. Suplemen ini selamat untuk dicuba, tetapi jika anda tidak melihat sebarang peningkatan selepas beberapa bulan, anda mungkin tidak akan melakukannya.

Koenzim Q10

Coenzyme Q10, atau CoQ10, ialah antioksidan yang memberi makan kepada sel anda. Ia ditemui dalam daging, ikan dan bijirin penuh, walaupun tidak dalam jumlah yang cukup tinggi untuk memberi kesan bermakna pada tahap dalam badan anda, menurut The Mayo Clinic. Mengambilnya sebagai suplemen boleh memperbaiki gejala RA anda. Dalam satu percubaan klinikal rawak, pesakit RA yang mengambil 100 mg CoQ10 sehari melihat penanda keradangan dalam darah mereka berkurangan selepas dua bulan. Namun, jika anda menggunakan ubat pencair darah, ambil perhatian: Ia mungkin mengganggu ubat, meningkatkan risiko pembekuan darah.

besi

Sehingga dua pertiga orang yang menghidap RA mempunyai anemia yang boleh menjadi anemia penyakit kronik atau anemia kekurangan zat besi. Yang pertama menjadi lebih baik dengan rawatan RA. Yang terakhir, anemia kekurangan zat besi berlaku apabila darah anda tidak mempunyai hemoglobin yang mencukupi untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan kerana kekurangan zat besi.

Probiotik

Bakteria bermanfaat dalam usus membantu mengawal keradangan, menjadikannya sangat penting bagi mereka yang mempunyai RA. Anda boleh mendapatkannya daripada beberapa yogurt, sauerkraut dan kimchi. Tetapi jika anda bukan peminat makanan tersebut, cuba suplemen. Cari produk dengan label USP. Ini bermakna pihak ketiga telah mengesahkan bahan-bahan tersebut. Dr. Yuan meminta pesakitnya memutarkan jenama yang berbeza untuk memastikan mereka mendapat pelbagai jenis bakteria.

Prebiotik

Pengambilan prebiotik anda juga penting, kata Dr. Yuan. Serat pemakanan ini memberi makan kepada bakteria baik, menggalakkan pertumbuhannya. Articok Yerusalem, asparagus mentah, sayur-sayuran dandelion, dan bawang (mentah dan masak) semuanya adalah sumber yang baik. Pisang juga begitu, tetapi hanya jika ia masih hijau, tambahnya. Anda boleh membeli tepung pisang hijau-cuba dalam penkek!

Ekstrak biji anggur

Anda tahu artritis reumatoid boleh mendatangkan malapetaka pada tulang dan sendi anda. Tetapi ekstrak biji anggur mungkin melambatkan kemusnahan-itulah yang dicadangkan oleh beberapa penyelidikan haiwan. Dalam kajian PLOS One, ekstrak itu kelihatan menekan sel-sel yang bertanggungjawab untuk degradasi tulang sambil meningkatkan sel-sel yang menggalakkan pertumbuhan tulang.

Testimony diri sendiri merawat dan mengatasi RA

Setiap penyakit ada penawarnya. Masaalah Autoimmune perlu dirawat dengan segera sebelum ianya menjadi serius!

Selepas bertahun-tahun under medication
STEROID,ARAVA,MTX DAN PAINKILLERS
Akhirnya balik semula pada supplement kerana medication tidak membuahkan hasil dan makin teruk kejadianya.

Kepada yg diluar sana ,percayalah setiap penyakit ada penawarnya, kita perlu berikhtiar dan sabar!

Supplement yang berkualiti adalah penawarnya,berserta dengan makanan yg seimbang. Shaklee Penawar Rheumatoid Arthritis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *