Resveratrol Sihatkan Buah Pinggang ? Resveratrol, minuman yang biasanya diambil dari buah anggur muscadine, yang dikaitkan dengan wine merah, menjadi bahan utama zaman moden ini untuk  melawan  penyakit kronik seperti diabetes dan sakit jantung.

Baru baru ini juga resveratrol dikatakan bagus untuk melawan penyakit buah pinggang , dan sebaiknya,  bagus  diamalkan untuk buah pinggang yang sihat. Mekanisme resveratrol menyihatkan buah pinggang adalah seperti di bawah.

Tanda-tanda Buah pinggang rosak yang perlu anda ketahui.

Buah pinggang atau ginjal merupakan organ rumit yang memiliki pelbagai peranan biologi. Peranan utamanya adalah bagi mengekalkan imbangan homeostatik cecair badan dengan penapisan dan penyingkiran metabolit (seperti urea) dan galian dari darah dan menyingkirkannya, bersama air, sebagai kencing. Oleh kerana buah pinggang bersedia untuk mengesan kepekatan ion seperti sodium, potasium, hidrogen, oksigen, dan sebatian seperti asid amino, kreatinina, bikarbonat, dan glukos dalam plasma ia merupakan pengawal penting bagi tekanan darah, metabolite glukos, dan eritropoiesis (poiesis – di mana sel darah merah (eritrosit) dihasilkan).

Fungsi Buah Pinggang

Fungsi utama buah pinggang adalah untuk mencuci darah dari sisa buangan, mengawal lebihan cecair dari darah, untuk mengawal tekanan darah, menghasilkan sel darah merah yang diperlukan tubuh dan mengekalkan jumlah fosforus serta kalsium dalam darah agar tulang kekal sihat.

Buah pinggang berfungsi apabila sisa dan air yang berlebihan ditapis semasa darah melalui buah pinggang. Kegagalan buah pinggang berfungsi merupakan masalah kesihatan yang menakutkan penghidapnya. Pelbagai faktor menyumbang kepada kerosakan. Jika tidak dirawat dengan sempurna, ia menyebabkan kegagalan buah pinggang (renal failure)

Tanda-tanda buah pinggang rosak

Gejala penyakit buah pinggang boleh berbeza dari seorang ke seorang. Malah, ada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang mungkin tidak berasa sakit, atau mereka tidak sedar tentang perubahan yang berlaku.

Selalunya, sesetengah orang mungkin mula berasa kurang sihat, sehingga fungsi buah pinggang mereka telah merosot dengan ketara.  Itulah sebabnya penyakit buah pinggang kadang-kadang dipanggil penyakit “senyap”.  Antara tanda buah pinggang gagal berfungsi seperti 

 1. kekejangan otot
 2. gatal-gatal yang teruk
 3. merasa tidak sihat seperti mengantuk
 4. keliru
 5. loya
 6. sesak nafas
 7. perubahan dalam pengeluaran air kencing
 8. kehilangan selera makan
 9. rasa letih
 10. pucat
 11. bengkak di tangan, kaki dan kawasan di sekitar mata.

Apabila buah pinggang tidak dapat berfungsi, ia akan menyebabkan buah pinggang tidak dapat menapis darah dan mengeluarkan lebihan cecair dengan normal, ia boleh memberi kesan kepada tekanan darah, menyebabkan anemia serta penyakit tulang., perubahan dalam pengeluaran air kencing, kehilangan selera makan, rasa letih, pucat, bengkak di tangan, kaki dan kawasan di sekitar mata.

tanda rosak buah pinggang

Rawatan Sakit Buah Pinggang

Dialisis buah pinggang 

Mengikut cara atau kaedah rawatan biasa ,jika buah pinggang rosak teruk dan tidak boleh berfungsi walaupun mengikuti diet khusus, dialisis diperlukan, sama ada terus-menerus atau sehingga penderma buah pinggang ditemui.

Satu buah pinggang boleh berfungsi untuk dua tetapi jika kedua-duanya tidak lagi berfungsi, seseorang memerlukan pemindahan buah pinggang atau cara lain untuk menapis darah. Teknologi perubatan  hari ini telah mencipta proses dinamakan dialisis yang menapis darah melalui mesin buah pinggang tiruan apabila kedua-dua buah pinggang tidak boleh berfungsi lagi.

Pesakit yang mendapat rawatan dialisis dapat meneruskan hidup tetapi aktiviti hidup mereka semakin terbatas.Biasanya pesakit yang sudah menjalani dialisis memerlukan masa sekurang-kurangnya 3 jam untuk membuat satu terapi pembersihan darah dan sekurang-kurangnya dialisis hendaklah dibuat 3 kali dalam seminggu. 

Rawatan ini mahal, memerlukan banyak masa terluang dan tidak semua pesakit boleh menerimanya. Di Pusat-Pusat Dialisis Swasta ianya memerlukan sekurang-kurang RM 300 hingga RM 400 untuk sekali membuat dialisis. Untuk satu bulan rawatan dialisis pesakit memerlukan sekurang-kurang RM 1,000.00. Masalah sering dihadapi ialah anaemia teruk dan pengambilan cecair berlebihan harus disekat.

Pemindahan buah pinggang 

Secara teori, pemindahan buah pinggang nampak begitu mudah dengan mengeluarkan buah pinggang lama . Juga menggantikan dengan yang baru dan pesakit dapat menikmati kehidupan normal.

Namun jika tubuh pesakit tidak dapat menerima buah pinggang baru, masalah akan timbul. Ini diatasi dengan mencari pesakit dan penderma . Ini yang mempunyai kaitan dan ubat diperlukan untuk mengurangkan tindakan balas yang dihadapi tubuh penerima.

Tahukah anda sehingga kini berapa ramai pesakit buah pinggang masih menunggu penderma buah pinggang?

Resveratrol Sihatkan Buah Pinggang

Resveratrol boleh menggalakkan nukIear faktor 2 pengaktifan faktor transkripsi faktor Erythroid 2 (berkaitan) (Nrf2), meningkatkan tahap ungkapan SIRT-1, yang merupakan protein keluarga Sirtuin, dan mengurangkan Ialuan isyarat mTOR. (mTOR laluan adalah laluan isyarat intrasel penting dalam mengawal kitaran set Oleh itu, ia secara langsung berkaitan dengan keadaan selular tidak bergerak, percambahan, kanser, dan panjang umur. pengaktifan PI3K phosphorylates dan mengaktifkan AKT, penyetempatan dalam membran plasma) 

Sebatian resveratrol ni mempunyai ciri-ciri anti-radang kerana ia menghalang atau menyakiti aktiviti nukIear faktor KB (NF-KB). Ini merupakan faktor transkripsi redoks sensitif yang menyelaraskan tindak balas keradangan. 

Keradangan dan tekanan oksidatif, yang merupakan ciri yang biasa pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD). Ini adalah saling berkaitan dan dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular dan perkembangan CKD sendiri.

Kerana modulasi mekanisme yang terlibat dalam kitaran tekanan radang-oksidatif. Resveratrol boleh memainkan peranan penting dalam mengawal gangguan metabolik yang berkaitan CKD (chronic kidney disease). Walaupun suplemen resveratrol dalam teori adalah terapi yang memberi harapan yang cerah kepada kumpulan pesakit ini. Tidak ada kajian menilai kesannya. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menerangkan peranan resveratrol dalam keradangan. Tekanan oksidatif modulasi dan faedah mungkin untuk pesakit dengan CKD.

sumber: ohcantik.com

testimoni vivix buah pinggang rosak

Dapatkan Resveratrol Sihatkan Buah Pinggang

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda. Dapatkan tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. COD sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar . Saya merupakan pengedar Vivix Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar. Resveratrol Sihatkan Buah Pinggang

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *