Resveratrol Meringankan Penyakit Paru-paru. Kompaun Wain Merah Berpotensi Meringankan Penyakit Paru-paru, Kajian Dapatan Resveratrol menghalang keradangan sel paru-paru, tetapi jangan tahan nafas anda untuk penyedut wain merah.

Resveratrol kompaun wain merah

Resveratrol mungkin suatu hari nanti akan diberikan kepada orang yang mempunyai penyakit paru-paru degil yang menentang rawatan tradisional, menurut penyelidik di Imperial College London di England.

Resveratrol berkesan untuk menghentikan keradangan dalam sel paru-paru manusia, pasukan penyelidik melaporkan dalam edisi Oktober American Journal of Physiology–Lung Cellular and Molecular Physiology. Penulis utama Louise Donnelly berkata hasil kajian menunjukkan potensi kompaun untuk membantu pesakit asma dan orang yang mempunyai penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), walaupun dalam kes di mana rawatan biasa, seperti hormon atau steroid, tidak berkesan.

Penemuan baru-baru ini dibina berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan oleh Donnelly dan pasukannya tahun lepas; mereka mendapati bahawa resveratrol mengurangkan keradangan paru-paru pada perokok dan penghidap COPD. COPD adalah istilah yang digunakan untuk pelbagai penyakit seperti bronkitis dan emfisema, tetapi bukan asma.

Dalam kajian semasa mereka, pasukan Donnelly melihat bagaimana resveratrol membantu mengurangkan masalah paru-paru dan mendapati bahawa ia berfungsi ajaib pada tahap molekul. “Apa yang dilakukan resveratrol ialah mematikan gen radang,” kata Donnelly. Gen radang ini terdapat pada pesakit COPD dan asma. Donnelly menambah bahawa ini berbeza dengan cara terapi hormon atau steroid berfungsi.

Resveratrol–yang terdapat dalam anggur (terutamanya dalam kulit, menjadikannya lebih banyak dalam wain merah daripada putih), kacang dan beri tertentu–dipercayai mempunyai banyak kemungkinan manfaat kesihatan. Dalam kajian lepas, resveratrol telah menunjukkan potensi dalam mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular, membantu mencegah beberapa jenis kanser, termasuk kanser paru-paru, dan mengurangkan pertumbuhan melanoma kulit. Kajian terdahulu mendapati bahawa peminum wain mungkin mempunyai paru-paru yang lebih sihat daripada peminum dan bukan peminum lain, walaupun menurut penyelidikan itu, orang yang terutamanya minum wain putih bernasib lebih baik daripada mereka yang minum terutamanya wain merah.

Untuk menguji sifat anti-radang resveratrol, para penyelidik meletakkan sampel sel paru-paru manusia dalam piring petri. Para penyelidik berkata sel-sel paru-paru akan menjadi radang dari masa ke masa jika mereka dibiarkan bersendirian dan terdedah kepada oksigen; ini disebabkan oleh faktor seperti pecahan RNA selular atau pembebasan bahan kimia yang diketahui menyebabkan keradangan.

Donnelly dan pasukannya menambah resveratrol dalam kuantiti 0.1, 1, 10 dan 100 mikromolar (ukuran kepekatan bahan) ke dalam pinggan petri yang berbeza dan menggunakan sampel sel paru-paru yang tidak dirawat sebagai kawalan. Mereka juga mengulangi eksperimen dengan dua sebatian lain yang terdapat dalam wain: quercetin, yang didapati mempunyai sifat anti-kanser yang lemah dalam penyelidikan terdahulu, dan deoxyrhapontin, satu lagi sebatian wain merah yang tidak jelas. Para saintis memantau aktiviti molekul dalam hidangan, menggunakan lebih daripada 10 kaedah berbeza untuk mengukur penanda keradangan.

Ringkasnya, mereka mendapati bahawa resveratrol mengurangkan keradangan sekitar 75 peratus pada 100 mikromolar. Pada kuantiti yang lebih sedikit, kompaun itu tidak berkesan, kajian itu mendapati. Quercetin mengurangkan keradangan sekitar 50 peratus pada 100 mikromolar dan juga tidak berkesan pada dos yang lebih rendah. Deoxyrhapontin menunjukkan sedikit kesan pada keradangan di mana-mana peringkat.

“Kajian ini menunjukkan bahawa sebatian polifenol yang berasal dari tumbuhan boleh bertindak sebagai agen anti-radang novel, ” tulis penulis.

Sifat anti-radang Resveratrol menjadikannya calon yang baik untuk penyelidikan masa depan tentang kemungkinan remedi paru-paru, kata Donnelly. Tetapi pesakit asma dan pesakit COPD tidak mungkin mendapat banyak manfaat daripada suplemen resveratrol yang dijual bebas atau daripada meminum minuman yang mengandungi resveratrol.

“Anda tidak akan dapat minum wain merah yang mencukupi untuk mempunyai kesan ini dalam badan, ” kata Donnelly. “Masalahnya ialah resveratrol hilang dengan cepat dari aliran darah.” Bagaimanapun, membangunkan kabus aerosol yang disedut melalui hidung atau mulut adalah satu kemungkinan, kata Donnelly.

Kekuatan sebatian adalah isu lain; Donnelly berkata pasukannya perlu mengecas resveratrol untuk menjadikannya lebih berkesan. “Kami berpendapat bahawa kami memerlukan sesuatu yang serupa dengan resveratrol dalam struktur molekul yang telah meningkatkan potensi,” katanya. “Kami sedang melihat satu siri molekul sedemikian.”

Kerana asthma wanita ini nekad jual shaklee sehingga menjadi penerima bonus 6 angka sebulan

“Saya nak berikan vivix kepada ibu bapa saya.”
“Saya nak belikan vivix untuk ibu bapa mertua saya.”
“Tapi saya tiada wang!”
“No money? Go and find lorr!!”

-Master Ng Siew Fang-

Ini adalah kisah seorang Master Coordinator Shaklee @ penerima bonus shaklee atleast 5 angka sebulan.

Master Ng adalah penghidap asma sejak kecil hingga terpaksa bergantung dengan steroid.
Mungkin kesan penyakitnya sendiri atau kesan ubat tangannya jadi kering dan selalu berdarah.
Jadi beliau terpaksa pula habiskan kurang lebih RM2000 sebulan untuk masalah tangannya.

(Sebotol vivix baru RM503 untuk penggunaan 2 bulan. Lebih kurang 15% je kot daripada RM2000 tu)

Suatu hari kawannya suggest Vivix, tapi beliau menolak dengan alasan harga vivix yang agak mahal.

“Tak munasabah.
Suplemen je pun.”

Pada masa yang sama beliau buat study & sehingga la terbaca Vivix sangat bagus untuk paru-paru.
Beliau nekad untuk mencuba.
Selepas minum Vivix, dalam masa 9 bulan tangan keringnya makin ok & kesihatannya bertambah baik.

Padahal selama ni dah pun menanggung derita sakit asthma selama lebih 20 tahun.

Master Ng yakin dengan vivix dan ingin berkongsi kebaikan vivix dengan ibu bapa & mentua beliau.
Beliau nak mereka juga lebih sihat.
Tapi beliau mengalami masalah kewangan pulak.

Tapi beliau tak stop di situ.

“Eh..no money?go and find lorrr”

Dalam tangisan sempat lagi Master Ng bergurau dalam ucapan beliau semasa Shaklee Conference baru-baru ni.

Jadi beliau mula berkongsi tentang shaklee pada keluarga terdekat dan kawan-kawan yang dikenali..
Paling mencabar bila keluarga sendiri yang menjadi ‘musuh bisnes’..
Beliau direject..

Bermulalah dengan pencarian ‘strangers’ yg lebih open dan memahami..
Akhirnya kehidupan beliau bertambah baik serta mendapat income yang lebih baik daripada bisnes shaklee ni….

Health is first then money come along.

So beliau dapat sponsor vivix kepada kedua-dua orang tua nya vivix.
Sehingga la tahun lepas beliau berjaya capai ranking master coordinator (ranking tertinggi) dengan sekurang-kurang bonus bulanan RM20,000.

Resveratrol Meringankan Penyakit Paru-paru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *