RAWAT ASTHMA DENGAN SHAKLEE. Penyakit asthma atau biasa yang kita panggil lelah adalah merupakan penyakit neurologi. Hal ini adalah kerana apabila pesakit diserang asthma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan laluan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit.

Pesakit asthma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas dan sukar bersenam.Gejala utama (cardinan symptom) asthma adalah pernafasan bersiul atau berbunyi (wheeze), menunjukkan saluran udara tersekat. Batuk kadangkala dengan kehadiran lendir jernih (clear sputum).

Pada kebiasaannya, pelbaga tanda seringkali dengan permulaan pantas dan perubahan cuaca persekitaran. Gejala menjadi semakin teruk pada waktu malam atau ketika berjalan. Peningkatan saluran udara akan menyebabkan sesak nafas.

Penyebab Serangan Asthma

  • alahan dihidu seperti kutu habuk (house dust mite), debunga, spora kulapuk (mould spores), bintang peliharaan terutama yang berbulu seperti kucing
  • udara sejuk
  • senaman
  • jangkitan sistem pernafasan
  • tekanan emosi
  • aspirin atau ubat seumpamanya

Risiko Penghidap Asthma

Penyakit asma boleh berlaku pada semua peringkat umur. Tetapi seringkali asma ini berlaku ketika kecil lagi. Orang yang berisiko tinggi untuk mendapat asma ialah keluarga yang mempunyai sejarah penyakit asma mahupun alergi.

Sekiranya terdapat keluarga anda yang alergi kepada makanan laut misalnya, ahli keluarga anda juga turut berpotensi untuk menghidap asma. Sejarah ibu-bapa yang mempunyai asma meningkatkan kepada 3 hingga 6 kali ganda untuk anak menghidapi asma. Dari segi jantina, ia sering berlaku kepada lelaki ketika kanak-kanak. rawat asthma dengan shaklee.

Pendekatan Semulajadi Antioksidan

Data epidemiologi menyokong perkaitan antara pengambilan antioksidan dalam makanan dan fungsi pulmonari. Walaupun mekanisme tindakan masih belum dijelaskan, ia dianggap bahawa dengan mengurangkan penghinaan oksidatif pada paru-paru, antioksidan memodulasi perkembangan penyakit paru-paru kronik. Sesetengah penulis mencadangkan pengambilan antioksidan pada tahap yang lebih tinggi daripada RDA adalah satu keperluan bagi mereka yang terdedah kepada bahan pencemar udara kronik (penduduk bandar, perokok, mereka yang bersungguh-sungguh bersenam).

Di kalangan kanak-kanak, pengambilan buah-buahan (terutama buah-buahan yang mengandungi vitamin C) berkait songsang dengan prevalens asma dan secara langsung berkaitan dengan fungsi paru-paru. Simptomologi asma berkurangan walaupun pada tahap penggunaan buah yang rendah (1-2 hidangan seminggu). Dalam kajian terhadap 18,162 peserta, paras antioksidan (vitamin C, E, beta-karoten, dan selenium serum) secara signifikan dikaitkan dengan FEV1 (isipadu ekspirasi paksa dalam 1 saat). Kajian lain menggunakan 2526 peserta dan data NHANES I juga mengaitkan FEV1 dengan pengambilan vitamin C diet. Telah menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan vitamin C sebanyak 40 mg/hari, membawa kepada peningkatan 20-ml dalam FEV1.

Kajian tambahan mempunyai hasil yang bercanggah. Dalam kajian kecil lapan subjek asma, ditambah dengan 1500 mg/hari asid askorbik, dalam reka bentuk silang terkawal plasebo, menghasilkan FEV1 yang lebih baik selepas senaman. Kajian Cochrane terhadap vitamin C dan athsma menyatakan beberapa kajian menunjukkan peningkatan (terutamanya dalam pengurangan FEV1 akibat senaman), manakala kebanyakannya tidak.

Beta-karotena dalam kajian kecil asma yang disebabkan oleh senaman dalam double-blind sebanyak 64 mg/hari, meningkatkan fungsi paru-paru dalam lebih separuh (53 peratus) peserta.

Minyak ikan

Minyak ikan (EPA/DHA) dikaji dengan baik untuk kesannya terhadap keradangan. Dalam percubaan buta berganda sebanyak 3.2g EPA, 2.2 g DHA/hari ditambah kepada 17 subjek asma atopik, tindak balas terhadap cabaran alahan telah dilemahkan dalam kumpulan tambahan, walaupun tiada perubahan dalam simptomologi.

Keputusan jejak 10 bulan dalam 29 kanak-kanak dengan asma bronkial, menunjukkan penurunan responsif terhadap cabaran asetilkolin dalam kumpulan tambahan minyak ikan. Dalam asma yang disebabkan oleh senaman, 15 pesakit asma telah ditambah dengan 3.2g EPA dan 2.0g DHA atau plasebo. Terdapat peningkatan fungsi pulmonari bersama-sama dengan penurunan penggunaan bronkodilator dalam kumpulan tambahan.

Kumpulan Cochrane menyemak bukti pada tahun 2002 dan memetik kajian epidemiologi yang kukuh mencadangkan korelasi yang kuat antara asid lemak marin dan keadaan keradangan (asma/rheumatoid arthritis). Dalam sembilan laluan yang disertakan dalam semakan, mereka mencadangkan bahawa maklumat tidak cukup konsisten untuk mengesyorkan minyak ikan untuk digunakan.

Ekstrak Biji Anggur

Ekstrak biji anggur diketahui mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang yang kuat. Dalam kajian haiwan, ia telah ditunjukkan untuk memperbaiki perubahan patologi, mengurangkan keradangan, mengurangkan IL-4, IL-5, IL-13, dan hiperresponsif saluran pernafasan dalam model asma alahan.

Soya

Walaupun protein soya, terutamanya genistein, telah diketahui mempunyai beberapa kesan anti-radang, penggunaannya dalam asma tidak dipertimbangkan sehingga baru-baru ini. Sub-kajian peserta dalam percubaan yang menyiasat vaksin influenza dengan selamat dalam pesakit asma (n = 1033) dinilai untuk pengambilan nutrien mereka (vitamin antioksidan, isoflavon soya, jumlah buah-buahan dan sayur-sayuran, lemak dan serat) dan keterukan keadaan.

Satu-satunya nutrien yang menunjukkan sebarang hubungan dengan FEV1 ialah genistein. Satu lagi kajian melihat pengambilan nutrien dan keterukan asma termasuk 300 peserta yang ditinjau untuk pengambilan makanan. Peserta dengan pengambilan genistein terendah mempunyai FEV(1) garis dasar yang lebih rendah daripada mereka yang mempunyai pengambilan sederhana atau tinggi. Episod kawalan asma yang lemah juga lebih kerap berlaku di kalangan mereka yang tidak mengambil genistein berbanding mereka yang mempunyai pengambilan sederhana atau tinggi.

Rawat Asthma Dengan Shaklee

Omega Guard

Omega guard membantu meningkatkan sistem imun, menyihatkan dan menguatkan paru-paru. Membaiki alahan kulit, dan penyakit lelah.- Omega Guard (Asid lemak Omega-3) Kajian klinikal Universiti of Maryland Medical Center . Kajian menunjukkan 29 kanak-kanak asthma yang diberi makan minyak ikan yang kaya EPA dan DHA selama 10 bulan. Keputusan mendapati mampu mengurangkan simptom asthma berbanding kanak-kanak yang mengambil placebo.

Kajian penyelidik Jepun keatas 32 pesakit COPD (chronic obstructive pulmonary disease) yang diberi supplemen omega-3 mendapati. Selepas setiap 3 bulan tahap kesihatan mereka semakin baik berbanding mereka yang tidak diberi omega-3. Penyelidik mencadangkan sokongan nutrisi yang mengandungi asid lemak omega-3 adalah selamat dan praktikal untuk merawat masalah berkaitan peparu dan pernafasan.

VITAMIN C

Peningkatan Sistem Imun – Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik. Ia juga membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit , asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan symptom flu dan selesema.

NUTRIFERON

Seperti yang kita tahu, asthma dicetuskan oleh serangan alergen, manakala sistem imun pesakit tidak dapat bertahan terhadap serangan tersebut. Asthma pada kanak-kanak menunjukkan ada keradangan melampau di laluan udara.

Bagaimana NUTRIFERON membantu? Penyelidik menemui keupayaan nutriferon menghalang populasi sel imun yang mencetuskan asthma. Secara semulajadi 1 kelas sel limfosit T yang dikenali sebagai T helper 2 cells (Th2 cell) membantu melindungi menentang jangkitan. Dengan merembeskan bahan kimia untuk meransang pembengkakan; tetapi dalam sesetengah individu. Sel Th2 boleh menyebabkan tindak balas alergik kepada sel normal yang tidak berbahaya seperti pencemar dan debunga.

Apabila sel Th2 menjadi reaktif kepada tersebut. Ia mencetuskan semua proses pembengkakan yang biasa terhadap penyakit alergi seperti asthma dan ekzema. rawat asthma dengan shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *