awet muda langsing

Bila cerita pasal petua awet muda langsing ni, banyak sebenarnya tips dalam blog ni, korang kena korek sikit cerita-cerita lama, semestinya memang hangat lagi menghangatkan. Kalau korang baca, tentu boleh gelak pun ada, hahhaa. Oklah, nak selongkat sikit rahsia dalam blog nih, apa bendalah yang aku tulis sebelum ni, dah boleh jadi tips kepada generasi baru, yehaaa.

Makan Sikit

Tips diet ini memang berkesan, kalau nak sihat dan rasa awet muda. Bak kata kevin zahri dulu, kena jaga sikit makan nasi. Bukan tak boleh makan, tapi kena kawal. Ini semua banyak dilakukan oleh geng geng berjaya. Memang tak dapat dinafikan atok Ainul dulu pun jaga makan, memang ada adab bila nak makan, insyaallah awet muda, tapi kalau dah ajal, memang tak boleh buat apa.

Jangan Tidur Waktu Siang

Ini semua tips dari arwah Aziz Satar, dia yang kongsikan tips ni, tapi kalau dah sakit, dah malas, memang rajin kita tidur, lagi hari minggu, kekadang tidur, bangun lambat. Seeloknya, kalau mengantuk sangat, jangan baring, duduklah tidur, malam karang nanti baru baring sepuas-puasnya.

Ikut Rozita Che Wan Diet

Hahaha, rozita che wan lagi jaga diet, hahah, kalau rajinlah, nak body macam dia tuh, kena usaha sekuat yang mungkin. Tapi dulu dia suka sangat pakai ketat-ketat menunjuk-nunjuk, sekarang dah ok sikit. Jadi boleh baca tips Che Ta yang aku simpulkan sebelum ini.

Ambil Resveratrol

Ini memang terbaik, selepas dah jaga makan, diet, senaman, main bola sepak dan sebagainya, apa kata korang boleh ambil supplement awet muda resveratrol nih, bagus untuk DNA korang, memulihkan dan memberi tenaga hingga ke peringkat sel, baca lagi entry pasal resveratrol nih dalam blog aku.

Follow Blog Kurus Vitamin.my

Hhahaha, ini bukan tips, ini promotion nama nya, dalam blog nih, banyak tips ada, tips nak buat business, tips nak beli produk, dan macam-macam lagi. Banyak cerita buah-buahan tempatan pun ada, ok, follow jangan tak follow, tips awek cun cantik gebu pun ada.

kawal berat badan

SET KURUS SHAKLEE 3B

Siapa sini cuba nak KURUS tapi asyik faill je?

Ok tau tak kenapa Set Kurus Shaklee nie ramai orang repeat?

1. sebab berkesan menurunkan berat badan,

2. Set Kurus Shaklee nie mengamalkan Konsep 3B iaitu BAKAR , BUANG & BINA

3. set kurus Shaklee nie bukan sekadar untuk menguruskan badan, tapi setiap produk yang ditawarkan dalam set ini mengandungi kelebihan tersendiri dan merupakan vitamin yang diperlukan oleh badan bagi menjaga kesihatan harian.

#BAKAR ? (#Omega Guard / Lecithin)
berfungsi memecahkan lemak dalam badan dengan lebih cepat.

#BUANG ?(#Herblax /Alfafa)
berfungsi membuang lemak yang telah dipecahkan tadi oleh omega guard, disamping membantu mengurangkan sembelit dan membuang toksin dalam badan dengan lebih cepat.

#BINA ? (#ESP /CHINCH)
berfungsi reshape semula badan, membuang inci yang tidak diperlukan dan membantu rasa kenyang yang berpanjangan.

JOM KURUS SECARA SIHAT DGN SHAKLEE.

SET CANTIK BASIC

  • Paling jimat
  • Paling murah
  • Paling tahan lama
  • Paling best
  • Paling disukai ramai

Vitamin C
??sebotol 180 tablets
??tahan 6 bulan
??harga tak sampai rm100
??masker (jerawat + berminyak)

ESP
??850g
??tahan 2-3 bulan
??harga berbaloi
??masker (parut + kulit kering)

SET JERAWAT

Ada lagi tak yg masih memgalami masalah JERAWAT?? Boleh cuba SET JERAWAT ni.

Dah guna pelbagai skincare tapj makin teruk pulak kan.. Apa kata cuba kaedah rawatan dari dalam dgn amalkan supplement shaklee. Set jerawat ni ada:

  • ESP
  • VITAMIN C
  • ALFAFA COMPLEX
  • GARLIC COMPLEX

Yang ni full set tau. Mostly yg jenis jerawat teruk sis akn suggest ambik full set ni. Tapi kalau awak jenis jerawat manja2 boleh cuba GARLIC&VITAMIN C saja.

ESP bertindak:
⛄️mencerahkan kulit
⛄️membina sel2 kulit baru
⛄️memudarkan parut jerawat
⛄️menghalang clog pore
⛄️melembabkan kulit

Vitamin c bertindak:
⛄️mengecutkan jerawat dgn cepat
⛄️menghalang pembentukan jerawat baru
⛄️mencerahkan kulit
⛄️mwmudarkan kulit
⛄️mengawal pengeluaran minyak

ALFAFA COMPLEX bertindak:
⛄️menDETOX badan
⛄️singkirkan sisa2 toksin dalam badan
⛄️membantu penyerapan maksimun nutrisi
⛄️mencuci usus

GARLIC COMPLEX bertindak:
⛄️sebagai ANTIBAKTERIA
⛄️menghalang pembentukan jerawat baru
⛄️merawat masalah allergic
⛄️mengecutkan JERAWAT
⛄️kulit lebih GLOWING

KOLAGEN : BUKAN SEKADAR CANTIK

Kalau nak cerita pasal kolagen ni, macam biasa semua wanita sukakan kecantikan, kulit cantik moist toing toing idaman perempuan, termasuk jugaklah lelaki. Tapi kalau nak dikaitkan dengan abang joe, abg joe suka nak diskas pasal satu kecederaan yang memang menghantui ramai orang, terutama atlet, iaitu ACL.

ACL

Kalau nak diceritakan pasal ACL nih, memang teruk, lagi lagi yang boleh kena ni tentunya atlet, kalau baca cerita pasal bola sepak, siapa yang cedera ACL, jawabnya tahun depanlah dia boleh main bola balik. Hooo, memang parah, kesian pun ada.

LUTUT

Kalau kita tengok balik dengan kolagen, sebenarnya ligamen lutut kita ni ada kolagen yang dari sambungan tisu tisu . Biasanya diet untuk ligamen dan lutut yang sihat ialah dengan mengambil vitamin C, komponen utama untuk sintesis kolagen. Selain, pengambila protein sangat perlu. Kalau yang sakit sangat tuh, digalakkan lagi mengambil glucosamin, omega guard, zinc dan vitamin A.

SUMBER IKAN

Nak lebih advanced, boleh cuba kolagen dari sumber ikan yang terbaik. Kolagen ni bukan sekadar cantik. Sebelum muka kita nampak cantik, kolagen banyak digunakan dalam struktur badan kita. Kalau ambil secara oral, jawabnya tubuh yang mengalami kekurangan kolagen akan menggunakan sumber kolagen dulu, sebab itu kadang-kadang, sukar nak nampak kesan pada muka. Tapi memang terbaik ambil kolagen, untuk metabolisme badan. petua awet muda langsing

petua awet muda langsing

Kolagen ialah sejenis protein yang terbina daripada rantaian asid amino.

Antara asid amino utama yang membina kolagen ialah glisina, prolina, hidroksiprolina, dan arginina. Fungsi utama kolagen ialah :

1. Sebagai struktur protein utama bagi pembentukan tisu penghubung

2. Banyak ditemui dalam bentuk fibrous fibrils yang membentuk tisu serabut seperti tendon, ligamen dan kulit.

Hmmm… maknanya kalo terjadi ACL (tendon koyak, ligamen putus) boleh amalkan makan kolagen lah ye?

3. Kolagen Paling banyak ditemui dalam kornea mata, tulang rawan, tulang, salur darah, saluran pencernaan dan cakera intervertebrata.

(So kalo orang yang ada slip disc, sakit lutut, sakit sendi tu kena amalkan kolagen lah eh untuk cepat sembuh atau kurangkan kesakitan?)

4. Kolagen mewakili matrik organik tulang dan dentin gigi bagi memberi kerentanan daripada retak dan rapuh.

(Wowwww! Nak gigi dan tulang kekal kuat dan sihat, wajiblah amik suplemen kolagen!)

5. Merupakan komponen utama endomysium bagi pembentukan tisu otot (kolagen 1%~2% dalam tisu otot)

6. Kolagen mewakili 6% daripads berat keseluruhan otot yang kuat dan berotot.

hmmmm… ahli sukan kena amik nih terutama yang nak bina otot cantik. petua awet muda langsing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *