SHAKLEE

Membina Organisasi Umpama Buluh

Membina Organisasi Umpama Buluh ? Pembangunan Rakyat: Perumpamaan Buluh. (Nota: Saya menggunakan cerita yang terkenal dalam kalangan motivasi untuk membawa pulang titik dalam kepimpinan dan pembangunan insan, dengan pendekatan berprinsip. Jika anda rasa anda pernah mendengar cerita itu, sila baca ini dengan pandangan yang segar… )

Dalam hampir setiap organisasi terdapat orang yang nampaknya tidak pernah belajar atau berkembang. Selalunya kami mengklasifikasikan mereka sebagai tidak terlibat, subversif atau pengacau, dan cuba mengetepikan mereka.

Saya telah menyedari sepanjang kerjaya saya terdapat sebilangan besar orang yang mempunyai keluk pembelajaran yang perlahan yang mengambil sedikit masa untuk mempelajari asas pekerjaan mereka. Namun saya kagum dengan berapa ramai yang telah berkembang dari masa ke masa menjadi ahli pasukan yang mantap dan malah menjadi pemimpin yang kuat dengan hak mereka sendiri.

Apakah punca transformasi itu? Mereka mempunyai lengkung pertumbuhan yang serupa dengan pokok buluh

Apabila pokok buluh ditanam dan disiram ia tidak bertunas untuk tahun pertama, atau kedua. Atau yang ketiga. Atau yang keempat. Ia mengambil masa lima tahun penuh untuk pokok buluh biasa akhirnya pecah tanah.

Sebaik sahaja ia berlaku, ia sebenarnya adalah salah satu tumbuhan yang paling pesat berkembang di dunia, kadangkala tumbuh pada kadar 35 inci dalam sehari.

Apakah punca pertumbuhan yang luar biasa ini?

Dalam tempoh empat tahun yang kelihatan seperti tiada, pokok itu mengembangkan rangkaian akar bawah tanah yang kompleks. Akar-akar ini sangat luas dan meluas, sehinggakan jika anda mencabut pokok yang telah tumbuh, anda akan mendapati sukar untuk melakukannya kerana sistem akarnya.

Akarnya menyimpan semua air dan nutrien itu, dan mencipta pelbagai saluran untuk menyokong pertumbuhan pesat pokok apabila tiba masanya.

Dan apabila pokok itu telah mencapai kematangan penuh, ia mempunyai kekuatan yang lebih padat daripada bata atau konkrit dan kekuatan tegangan yang lebih tinggi daripada keluli.

Duduk dan fikirkan orang dalam organisasi anda yang nampaknya tidak berkembang. Adakah mereka bekerja keras? Mendengar? Adakah mereka kekal setia, kekal bersama syarikat anda?

Orang-orang ini sebenarnya mungkin berkembang di bawah permukaan dengan cara yang mungkin anda tidak perasan. Ini mungkin pemain impak masa depan yang, dengan gabungan air dan nutrien yang betul – latihan, galakan dan tanggungjawab yang diamanahkan – boleh melepaskan diri dari tempat mereka dan membuat kehadiran mereka diketahui.

Hanya kerana kami tidak melihat apa-apa berlaku di luar – prestasi cemerlang, kepala mengangguk setuju, kemahiran dikuasai dalam jangka masa kami – tidak bermakna orang anda tidak belajar dan berkembang. Mereka mungkin mengembangkan beberapa akar yang kuat di bawahnya.

Laburkan masa anda kepada semua orang. Jangan prejudis dengan paparan luaran pertumbuhan dan prestasi. Anda mungkin mendapati sesetengah orang sudah matang untuk pertumbuhan pesat.

Orang yang akan kuat seperti keluli – atau pokok buluh – dalam nilai dan kesetiaan mereka kepada organisasi anda.

Kisah Master Kelly Law

Beliau ni adik kepada mendiang Master Law. Sebagai adik, beliau antara saksi utama, bagaimana bisnes Shaklee yg mendiang abang beliau penat2 bina boleh diwarisi bila dia sudah meninggal 2 tahun lepas.
Berkat usaha gigih abangnya membina organisasi Shaklee yg hebat
, bila ditakdirkan meninggal lebih dulu berbanding ibunya, semua income Shaklee selepas beliau dah takde di wariskan kepada ibunya (sbb Master Law tidak berkahwin, maka mendian tiada anak. Jadi, diwarisi pada ibunya yg masih hidup).
Bayangkan, ibunya yg sudah berumur, boleh hidup lebih selesa hasil peninggalan bisnes yg anaknya bina sewaktu masih hidup.
Sepuluh tahun membina bisnes Shaklee, ini beza paling ketara yg kami perasan. SID yg pilih membina bisnes Shaklee berbanding pilihan bisnes lain. Kebanyakan SID memilih bisnes Shaklee sbb mereka tahun yg mereka in this bisnes for long term; bukan semasa viral, bukan semasa hot tgh in trend, dsb.
Sebab, asas bisnes kita adalah sesuatu yg prospek kita sangat2 perlukan; ingin lebih sihat & ingin lebih bebas kewangan. Oleh itu, apa yg kita bina hari ini, selagi konsisten membina, insyaAllah bisnes Shaklee u’olls juga akan jadi sehebat mendian Master Law, boleh diwarisi. Malah, mungkin lebih hebat
lagi sebab u’olls membina bisnes ini bersistem.
Yg bawah tu, kita dah kenal kan? Master popular tu, 2x featured dalam e starter kit shaklee.
Cuma nak tekankan, betul kata2 mentor Master Fahmy & Master Adilah tu. Bisnes ini umpama marathon, long term. Selagi konsisten, insyaAllah, hasilnya lumayan juga suatu hari nanti.

Amanah Raya Shaklee

Malam ni datang taklimat penting dari Shaklee oleh pihak Amanah Raya. Shaklee adalah satu bisnes seumur hidup yang betul2 serius dan titik beratkan kelangsungan bisnes ahlinya. Income Shaklee berpuluh atau beratus ribu perlu diuruskan dengan baik supaya orang yg berhak akan dapat haknya..

Amanah Raya ni buat apa? Mereka akan bantu uruskan segala bonus2 Shaklee yang masuk jika apa2 berlaku kepada kita nanti. Walaupun kita dah tak ada, organisasi Shaklee tetap akan berjalan dan mungkin diwarisi oleh anak2 kita. Tapi untuk anak2 cukup umur dan layak dapat apa yg kita wariskan, Amanah Raya akan pegang dan uruskan. Aku pun baru nak jinak2 dalam hal ni dan rasa memang sangat penting..

Thanks Shaklee sbb anjurkan info hal2 penting mcm ni untuk ahli2 uruskan company dan kewangan. Kalau bonus dah beratus ribu, perlulah mula fikir untuk uruskan dengan baik walaupun kita dah tiada nanti..

Siapa kata kalau buat Shaklee, kau hanya akan jadi seller biasa yang duk jual vitamin, packing vitamin, cod vitamin hari hari?
Dia tak tahu ke buat Shaklee boleh bina organisasi sampai boleh jadi CEO organisasi sendiri?
Boleh travel merata
Boleh pakai cantik cantik
Boleh jumpa ramai protege
Silap besar…. Jangan pandang enteng biz ni.
Pilih circle yang proven result dan boleh bantu anda capai impian anda. Daftar di sini

FOLLOW THE LAWS OF NATURE, & YOU’LL NEVER GO WRONG

Pesanan founder Dr Forrest C Shaklee ni amat bermakna dan masih releven hingga kini. Ia meliputi semua aspek kehidupan.. jika nk sejahtera kita wajib ikut “nature” atau dlm istilah lain ikut sunnah alam atau sunnatullah.
Cuba berhenti dan berfikir sejenak…
Dlm hal nk jaga kesihatan badan, kita wajib follow nature klu tak sel2 dan organ2 kita mungkin akan rosak..
bila kita beri sel2 kita zat2 yg tidak asli dan semulajadi, ia akn beri kesan mudarat 5 hingga 10 thn akn dtg..
Pastikn makanan harian, minuman kegemaran, sabun basuh baju dan pinggan serta bahan pencuci kita bebas dari racun.
Pastikn juga kita amalkan supplement yg benar2 selamat dan di uji secara klinikal.. dah berada dlm pasaran lebih 20 thn.
Begitu juga jika kita amalkan skin care.. pastikn yg selamat.
Falsafah follow nature bkn sekadar jaga pemakanan harian tp jaga tutur kata dan cara kita berinteraksi dgn rakan biz.. samada biz partners atau biz mentors.
Pengalaman sya selama 30 thn dlm biz melihat bgaimana nasib mereka yg langgar rule of nature ni akhirnye gagal dan kecundang wpun pernah success hebat
satu ketika dulu.
Manusia cpt berubah bila bjaya..perasaan bangga dan besar diri menguasai fikiran dan nafsu hingga sanggup lakukn perkara yg melanggar etika biz.
Oleh kerana biz ni jenis “In harmony with Nature” ia akan mengeluarkan secara tabie mereka yg tak harmony dlm tindakan.
Bagaimana nk kekal bjaya?
Follow the rule of nature you will never go wrong.
Ikut sunnah alam anda akn temui kejayaan dan kedamaian hakiki yg berkekalan.
Jika kita buat baik maka kebaikan kembali kpd kita.. jika kita nk anak buah syg dan hormati kita..kita wajib syg dan hormati mentor kita.
Sebaliknya jika kita bina biz dgn cara tak etika spt mengambil hak org lain atau down line org lain.. biz kita juga tak dpt keberkatan dan organisasi kita juga akn alami kecacatan di masa akn dtg.
Rumusan..
Dr Shaklee anjurkan harmony with nature dlm semua aspect kehidupan.
Berbahgialah mereka yg memahami lantas mengamalkn falsafah ni dlm kehidupan mereka.
AllahummaYassir.
Credit to: Master Haji Roslan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *