Hati Berlemak
SHAKLEE

Masalah Hati Berlemak

Masalah hati berlemak . Gangguan hati yang paling biasa , penyakit hati berlemak bukan alkohol ialah pengumpulan lemak berlebihan dalam sel hati, mengambil 5-10 peratus daripada keseluruhan organ.

Biasanya, mengambil terlalu banyak alkohol adalah punca utama pengumpulan lemak di hati, tetapi mereka yang mempunyainya mungkin tidak minum banyak alkohol sama sekali.

Kira-kira 30 peratus daripada keseluruhan penduduk A.S. mempunyai penyakit ini, dan Dr Harmeet Malhi, ahli gastroenterologi di Mayo Clinic, mengatakan ia adalah punca utama penyakit hati kronik di seluruh dunia.

Walaupun ia tidak menyebabkan kerosakan kekal, NAFLD boleh berkembang menjadi steatohepatitis bukan alkohol (NASH), yang boleh mengakibatkan sirosis (parut hati yang tidak dapat dipulihkan) atau kanser hati.

1. Anda cenderung menjadi kuat makan

Tanda awal penyakit hati ialah makan berlebihan, sama ada berasa lapar sepanjang masa atau mempunyai keinginan yang kuat untuk gula. Tabiat pemakanan ini hanya menambah lemak yang sudah terkumpul di dalam hati anda. Kita perlu sedar tentang apa yang kita makan kerana kita adalah apa yang kita makan. Dan jika kita mengambil lebihan kalori, terutamanya kalori yang kaya dengan gula atau kaya karbohidrat, dalam jangka masa yang panjang, ia akan membawa kesan negatif.

Doktor mengesyorkan menyimpan log makanan tentang apa yang anda makan setiap hari untuk mengesan pengambilan gula dan lemak anda. Ini akan membantu anda melihat sama ada tabiat pemakanan anda adalah sesuatu yang perlu anda perhatikan. Ini adalah tanda-tanda bahawa hati anda berada dalam masalah besar.

2. Anda menyimpan berat dalam perut anda

Orang yang berlebihan berat badan berada pada peningkatan risiko NAFLD. Memandangkan kadar obesiti di kalangan rakyat Amerika semakin meningkat—lebih daripada satu pertiga daripada populasi adalah obes—ancaman ini lebih berleluasa berbanding sebelum ini.

Doktor memberi amaran bahawa lemak visceral (jenis yang disimpan dalam perut anda yang memberi anda usus besar) adalah kebimbangan besar. Apabila indeks jisim badan meningkat dan orang ramai pergi dari BMI 30 hingga 35 hingga 40, kelaziman penyakit hati berlemak bukan alkohol mula meningkat.

Kami mendapati bahawa lemak visceral berkorelasi baik dengan lemak hati terutamanya pada orang dewasa pertengahan umur dan lebih muda.” Berikut adalah 23 petua untuk mengurangkan lemak perut (tanpa bersenam).

keradangan hati

3. Anda mempunyai kolesterol tinggi

Tahap lemak darah tinggi, sama ada trigliserida atau kolesterol LDL (“buruk”), boleh memberi isyarat bahawa terdapat terlalu banyak lemak dalam hati anda. “Kolesterol yang kita ukur dalam darah kebanyakannya adalah hasil daripada apa yang keluar dari hati,” jelas Dr. Loomba.

Hati menghasilkan kolesterol dengan sendirinya dan mengedarkannya ke dalam aliran darah anda, tetapi apabila kita makan makanan tinggi lemak tepu dan trans, ia mengeluarkan lebih banyak lemak dan meningkatkan tahap kolesterol.

Minta doktor anda memeriksa paras kolesterol anda dengan kerap untuk memastikan ia bukan simptom hati berlemak yang perlu anda perhatikan. Ini adalah tabiat pemakanan yang paling teruk untuk kolesterol tinggi.

4. Anda telah disahkan menghidap diabetes

Jika anda menghidap diabetes, Dr. Loomba berkata mendapatkan ujian untuk NAFLD harus menjadi keutamaan perubatan utama. Dalam kajian yang diterbitkan tahun ini, dia dan penyelidik UC-San Diego yang lain menguji 100 pesakit diabetes jenis 2 yang tidak mempunyai gejala hati berlemak lain.

Kesemua mereka menerima MRI hati mereka. Keputusan menunjukkan bahawa 65 peratus daripada peserta mempunyai NAFLD dan tidak mengetahuinya. Inilah cara untuk mengelakkan 12 komplikasi diabetes utama yang lain.

5. Tekanan darah anda melalui bumbung

Apabila penyelidik Jerman menganalisis data daripada lebih 3,000 individu, mereka mendapati mereka yang mempunyai NAFLD adalah tiga kali lebih berkemungkinan menghidap hipertensi berbanding mereka yang tidak mempunyai penyakit itu.

Memantau tekanan darah dan mengekalkan kesihatan jantung, secara amnya, adalah penting terutamanya jika anda mempunyai atau berpendapat anda mungkin menghidap penyakit hati. Masalah kardiovaskular adalah punca utama kematian pada orang yang mempunyai NAFLD, kata Dr Malhi. Makanan ini boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi secara semulajadi.

6. Seorang lagi ahli keluarga menghidap penyakit hati berlemak

Dr. Loomba dan rakan-rakannya baru-baru ini menjalankan kajian terhadap 25 keluarga yang mempunyai sejarah sirosis NASH. Mereka mendapati bahawa risiko peringkat lanjut NAFLD ini adalah 13 kali lebih tinggi jika ahli keluarga mempunyai penyakit itu juga. Ini adalah kajian yang berterusan, tetapi penyelidikan keluarga lain mempunyai bukti bahawa sesetengah orang mungkin terdedah kepada penyakit ini secara genetik juga. Anda mungkin mempunyai penyakit hati “senyap” ini dan tidak mengetahuinya.

7. Anda sentiasa letih

NAFLD tidak mempunyai sebarang gejala fizikal, yang menjadikannya hampir mustahil untuk dikenal pasti tanpa ujian darah atau biopsi hati. Walau bagaimanapun, apabila ia berkembang menjadi sirosis, anda mungkin mula mengalami gejala biasa seperti keletihan dankelemahan.

Memandangkan kesan sirosis adalah kekal dan boleh menyebabkan kanser, adalah penting untuk melawat doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala hati berlemak ini dan mempunyai mana-mana faktor risiko sebelumnya. Ini adalah sebab perubatan lain yang anda boleh letih sepanjang masa.

8. Anda mengalami sakit di bahagian atas perut kanan

Ini juga merupakan gejala yang tidak akan muncul sehingga sirosis muncul. Cecair mungkin mula berkumpul di dalam perut; jika air dijangkiti, anda mengalami sakit perut. Satu lagi masalah perut yang disebabkan oleh sirosis ialah kehilangan selera makan. (Begini cara untuk memberitahu bahawa itu mungkin tanda kanser hati sebaliknya.)

9. Anda mengalami kekeliruan

Kekeliruan juga boleh menjadi tanda masalah hati yang lebih serius. Oleh kerana hati tidak dapat memetabolismekan dengan betul, toksin yang biasanya dikeluarkannya masuk ke dalam aliran darah dan boleh bergerak ke otak. Jika kekeliruan anda bertambah buruk atau anda menjadi keliru, hubungi doktor anda dengan segera.

Suplemen Untuk Masalah Hati Berlemak

1. DTX Complex

DTX Complex membekalkan nutrisi sokongan dengan kombinasi pelbagai herba berkhasiat bagi melindungi dan merangsang keupayaan semula jadi tubuh untuk menjaga kesihatan hati.

Ia berfungsi menghasilkan protein yang membantu dalam regenerasi sel hati dan mengekalkan pengaliran hempedu yang normal. Selain itu, ia bertindak mengeluarkan kompaun yang dinyahtoksin oleh hati dan menggalakkan fungsi hati yang sihat.

DTX Complex ini diformulasikan dengan 6 bahan utama yang dipaten iaitu:

  • Ekstrak biji benih Milk Thistle
  • Ekstrak Cendawan Reishi
  • Biji Schizandra Chinensis
  • Dandelion
  • Kunyit
  • Ekstrak artichoke

Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam DTX Complex Shaklee ; ekstrak biji benih Milk Thistle menyokong keupayaan badan menghasilkan protin bagi membantu menjana semula sel-sel hati. Bahan ekstrak biji benih Milk Thistle ini sangat penting kerana ia menghasilkan 80% silymarin.

Selain itu, ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik; ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit, dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)

2. Vivix

Vivix mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol dan resveratrol.

Vivix Shaklee merupakan rumusan khas yang berfungsi melindungi dan memulihkan sehingga ke peringkat sel. Masalah fatty liver ini menyebabkan sel-sel hati rosak dan tidak mampu memulihkan kesihatan hati kembali. Oleh itu, pengambilan minuman botani secara berterusan membantu memperbaiki semula sel-sel hati yang rosak seterusnya menghasilkan sel-sel hati yang baru dan sihat.

3. Nutriferon

Nutriferon berfungsi di dalam peringkat selular sel dalam dua cara iaitu: pertama – mengaktifkan sistem pertahanan imun dengan aktif atau cepat dan kedua – menggerakkan “pasukan cari dan musnah” dalam sistem imuniti badan.

Ramuan Nutriferon terdiri daripada 4 ekstrak tumbuhan:

Biji labu – Merangsang pengeluaran interferon semulajadi didalam tubuh dan menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser.
Biji Plantago asiatica – Mengandungi polisakarida yang mengaktifkan sel-sel imun.
Honeysuckle Jepun – Menentang pencerobohan virus dan kuman
Bunga Safflower – Menghasil dan memperkuatkan keupayaan makrofaj, memusnahkan virus dan kuman.
ubat-rawat-penyakit-hati-bengkak-hati-berlemak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *