Macam mana nak kuruskan badan ? Jawapan dia mudah. Makan shaklee. Ok itu betul. Tapi ada banyak pantang larang. Apapun, jom baca lagi tips di bawah. Jom kita tengok lagi mana tips yang terbaik untuk anda.

Kunci Untuk Menguruskan Badan

Sekiranya anda pernah bertanya-tanya apakah kunci penurunan berat badan yang berjaya, anda tidak bersendirian. Banyak orang telah mencuba banyak pendekatan yang boleh menyebabkan penurunan berat badan tetapi bagi kebanyakan orang, itu tidak dapat ditahan. Penurunan berat badan adalah teka-teki yang sukar untuk dihancurkan. Dan mengekalkan penurunan berat badan adalah lebih mencabar. Tetapi kajian saintifik memberikan pengesahan untuk strategi yang berkesan untuk menurunkan berat badan dan memberi kita bantuan dalam memahami bagaimana berjaya dalam menjauhkannya dari masa ke masa.

Kuncinya adalah berkomitmen pada pendekatan holistik yang merangkumi diet, senaman, dan gaya hidup anda. Bolehkah anda berjaya menurunkan berat badan dengan hanya mengubah (contohnya) diet anda? Ya, tetapi apabila anda menambahkan aktiviti fizikal dan modifikasi tingkah laku secara tetap, anda akan meningkatkan peluang untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang lebih sihat. Mari kita lihat setiap bahagian dan lihat bagaimana ia sesuai dengan teka-teki:

1. Diet

Menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, untuk menurunkan sekitar 1 hingga 2 paun seminggu, anda perlu mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 500-1000 kalori sehari. Masalah terbesar pengurangan kalori ialah anda merasa kehilangan sesuatu. Cara terbaik untuk mencapai pengurangan ini dan tidak merasa lapar adalah dengan makan makanan yang membantu anda merasa kenyang. Makanan indeks glisemik rendah biasanya adalah makanan rendah gula / protein tinggi / tinggi serat.

Makanan ini perlahan-lahan dicerna dan diserap, yang membantu menguruskan rasa lapar dan tahap tenaga. Isi pinggan makan anda dengan pelbagai sayur-sayuran berwarna-warni – mereka sangat berkhasiat tetapi rendah kalori. Pastikan semasa anda mengurangkan kalori bahawa anda masih memberi nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda; multivitamin yang baik adalah cara lain untuk memastikan anda tidak kehilangan nutrien penting.

2. Penggantian Makanan

Cari goncang protein yang kaya dengan protein dan bar makan yang direka untuk membantu anda mengurangkan kalori namun tidak lapar. Aktiviti fizikal: Klinik Mayo menunjukkan bahawa aktif adalah bahagian penting dalam program penurunan berat badan atau pemeliharaan berat badan. Bersenam semestinya menjadi kebiasaan sepanjang hayat. Mengekalkan berat badan anda mungkin tidak mungkin dilakukan tanpa melakukan senaman.

Kegiatan kehidupan seharian, seperti berjalan anjing, mengira. Latihan ketahanan juga penting; ia membantu mengekalkan jisim otot semasa penurunan berat badan, dan itu menjaga metabolisme anda. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa betapa sukarnya anda bersenam, jadi angkatlah intensiti semasa anda menyesuaikan diri dengan rutin senaman. Tanyakan kepada doktor anda jika anda baru memulakan program senaman atau mempunyai batasan fizikal.

3. Pengubahsuaian tingkah laku

Apabila anda memikirkannya, kita semua adalah kumpulan tabiat dan tabiat kita mempengaruhi bagaimana kita makan, mengapa kita makan (tekanan), keterlibatan kita dengan aktiviti fizikal, bagaimana kita tidur, dan banyak lagi. Sebilangan besar tabiat ini mungkin menghalangi kejayaan anda. Pengubahsuaian tingkah laku bermaksud mengubah apa yang anda lakukan dan bergerak ke arah pilihan yang lebih sihat — seperti belajar menavigasi kedai runcit untuk mengelakkan makanan yang tidak sihat. Cari program penurunan berat badan yang merangkumi banyak pendidikan dan membantu menerapkan tabiat sihat.

Saya akan memberitahu anda yang terbesar dari semua rahsia diet! Tetapi sebelum saya melakukannya, sila luangkan sedikit latihan ingatan mental. Pertama, dapatkan pen dan kertas dan kemudian tetapkan pemasa selama 30 saat. Setelah saya menghitung hingga 3 dan mengatakan pergi, saya mahu anda menuliskan semua diet yang anda tahu atau dengar. Sedia? 1, 2, 3, PERGI!

Mitos Penurunan Berat Badan

Tetapi saya betul-betul faham mengapa kita masih membeli diet. Terlalu baik untuk menjadi janji “janji” yang disertakan dengan diet ketat ini memikat. “Kehilangan inci dengan cepat,” “ubah kesihatan anda dalam 3 hari,” atau “jangan makan setelah jam 8 malam dan anda akan kehilangan lemak perut” —Saya tahu anda pernah mendengarnya. Untuk membantu kami mencari pilihan yang lebih baik, izinkan saya membuang 3 mitos diet yang paling biasa dan “janji” yang saya dengar.

1. Jangan makan selepas jam 8 malam.

Tidak kira waktu siang, nutrien adalah nutrien yang sama dan kalori adalah kalori. Makan makanan yang sama pada jam 6 petang berbanding 9 malam akan memberi kesan yang sama pada badan anda. Mitos ini bermula sebagai cara untuk menyekat kebiasaan snek larut malam yang sering kita miliki. Ketika kita makan malam, ini bukan waktunya tetapi sebenarnya pilihan yang menarik oleh otak kita terhadapnya cenderung kurang sihat.

Ini kerana kita 1) letih atau 2) bosan, dan dalam keadaan seperti ini, kita memilih sesuatu yang cepat dan biasanya manis atau masin. Pilihan ini biasanya tinggi gula atau lemak yang diproses. Untuk mengelakkan pilihan ini, cubalah 3 perkara ini: 1) tidur, 2) minum lebih banyak air selepas makan malam, dan 3) ganti makan malam anda sedikit kemudian pada waktu petang.

2. Karbohidrat menjadikan anda bertambah gemuk.

Karbohidrat sangat penting bagi tubuh anda untuk melakukan kerja hebat yang dilakukannya setiap hari. Karbohidrat sebenarnya satu-satunya nutrien yang dapat digunakan otak anda sebagai bahan bakar ketika mengikuti diet biasa. Jadi mengapa karbohidrat mendapat rap buruk? Itu kerana karbohidrat tidak sihat – karbohidrat yang diproses menyebabkan masalah kesihatan seperti kenaikan berat badan.

Apabila kita makan karbohidrat gandum, serat dan struktur kompleks karbohidrat menyokong gula darah yang sama ketika kita menyerap karbohidrat tersebut, memberi kita bahan bakar penting yang kita perlukan. Tetapi ketika kita makan karbohidrat yang diproses, gula darah kita meningkat (ini negatif untuk sel kita dan boleh menyebabkan kenaikan berat badan) dan kemudian badan kita terlalu tinggi dan kita mendapat gula darah rendah (yang boleh menyebabkan tenaga rendah, keinginan makanan, dan makan berlebihan) . Untuk mengelakkan ini, saya mengesyorkan agar sekurang-kurangnya 75% karbohidrat anda berasal dari makanan utuh dan tidak diproses seperti sayur-sayuran, buah-buahan, tenusu, dan biji-bijian.

3. Makanan yang dilabel sebagai makanan “rendah karbohidrat” atau “rendah lemak” selalu lebih sihat.

Makanan rendah karbohidrat atau rendah lemak sering mempunyai banyak bahan tersembunyi untuk menjadikannya lebih sedap. Oleh itu, sebelum membuat pilihan rendah karbohidrat atau rendah lemak, pastikan anda menyemak senarai label dan ramuan pemakanan. Lewati jika anda melihat ada gula sederhana, lemak tidak sihat, atau bahan tiruan.

macam mana nak kuruskan badan

Set Kurus Shaklee

Set Kurus Shaklee terdiri daripada beberapa Supplemen iaitu :-

Yang sebenarnya untuk mennurunkan berat badan kita perlu mengikuti 3 peringkat untuk memudahkan penurunan berat badan secara semulajadi tanpa meninggalkan kesan sampingan dan tidak akan menyebabkan terjadinya diet YO-YO..apa itu Diet Yo-Yo.. untuk ketahui lebih lanjut sila klik SINI

1) Membakar – Lechitin dan Omega Guard adalah supplemen yang membantu proses pembakaran,Namun untuk membakar lemak dan membuang kolestrol jahat yang telah lama bertapak di dalam tubuh memerlukan aktiviti pembakaran,dan biasanya ia berlaku sewaktu kita melakukan senaman.

2) Detok – Anda telah makan bermacam-macam produk pelangsingan namun tidak satupun yang berhasil?? tahukah anda TOKSIN adalah salah satu punca kenapa proses penurunan berat badan anda menjadi sia-sia, Lambakkan toksin menghalang proses pemecahan lemak dan kolestrol jahat dalam badan anda,jadi sebelum mengikuti sebarang program pelangsingan silalah detok dulu ya…hehehe.

3) Membina Otot – Supplemen bersumberkan protein amat di syorkan untuk pembinaan otot dan bentuk badan yang menarik, Proses menurunkan berat badan dan pembuangan lemak tanpa mengambil supplemen berasaskan protein membuatkan otot menjadi mengeleber dan sangat hodoh, sebab itu di Shaklee menitikberatkan pengambilan protein dalam Set Kurus Shaklee supaya membuatkan otot dan badan anda semakin cantik setelah mengikuti program pelangsingan Shaklee ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *