kanser otak

Kanser otak di bahagian tertentu otak yang memberi implikasi yang teruk pada pesakitnya

Jenis-jenis penyakit

-Supra tentoria (bahagian atas otak)
-Astrocytoma (ketumbuhan otak yang bukan berasal daripada sel-sel saraf)
-Craniopharngioma (berasal daripada saki baki Rathker)
-Kanser kelenjar pinea
-Infra tentoria (bahagian bawah otak)
-Medulloblastoma (belakang otak)
-Cerebellar asrocytoma (ketumbuhan pada serebrum)
-Brain stem glioma (pangkal otak)
-Ependymoma (ketumbuhan serebral yang berasal daripada sel-sel ependimal slia. Ia menyekat cecair serebrospina dan menyebabkan hidrosefulus) jenis yang paling kerap berlaku.

Punca penyakit

-Genetik atau keturunan
-Radiasi pada otak
-Pesakit AIDS, leukimia dan kegagalan buah pinggang kuman/virus ‘papova’ semasa hamil. Ia memberi risiko kepada anak yang bakal dilahirkan

Simptom

-Pada peringkat bayi mereka akan mengalami:
Proses pertumbuhan yang tidak normal – tidak boleh merangkak walaupan berusia enam bulan
-Hydrocephalus (kepala besar) kerana meningkatnya tekanan pada kepala – Ubun-ubun membengkak, bayi akan gelisah, tidak bermaya dan kurang menyusu.
-Pada peringkat awal kanak-kanak:
-Mengadu sakit kepala berulang-ulang
-Kelihatan letih dan tidak bertenaga
-Prestasi pembelajaran menurun
-Lebih menderita kerana tekanan dalam otak semakin tinggi

Simptom yang lebih ketara

-Sakit kepala yang lebih teruk pada bahagian depan dan tepi kepala
-Muntah yang memancut dan sakit kepala pada awal pagi
-Sawan boleh berlaku, contohnya kejang pada tangan
-Kabur penglihatan
-Kanak-kanak yang menderita pada bahagian infratentoria tidak dapat berdiri atau berjalan dengan stabil
-Sekiranya kanser merebak pada brain stem (pangkal otak) kanak-kanak akan mengalami:
Gangguan pada pertuturan
Sistem pernafasan terganggu
Lemah anggota badan
Gangguan pada fungsi-fungsi saraf otak

Peringkat lewat

Koma
Boleh pengsan

7 LANGKAH PENCEGAHAN KANSER OTAK

1. Tidur

Menerima jumlah mata yang ditutup setiap hari adalah penting untuk kelangsungan hidup dan kesihatan otak anda. Laluan detoksifikasi yang dikenali sebagai sistem glymatic menghilangkan sisa toksik yang secara semula jadi berkumpul pada siang hari. Sistem ini sangat aktif pada waktu malam dan menyediakan mitokondria di otak peluang untuk membuang toksin menggunakan cecair cerebrospinal.

Kekurangan tidur menghalang proses semula jadi sistem glymatic yang mempengaruhi fungsi kognitif. Terutamanya kritikal kepada pesakit yang telah menjalani kemoterapi, tidur membolehkan sel-sel membaiki kerosakan dan memulihkan tisu. Kekurangan tidur dapat meningkatkan gejala yang dikaitkan dengan fenomena yang dikenali sebagai kemoterapi. Dadah dari radiasi dan kemoterapi telah ditunjukkan untuk mengubah fungsi kognitif pesakit yang membawakan gejala umum yang dikenali sebagai kabus otak.

Kesan otak kohmos berbeza di setiap pesakit dan berbeza-beza dalam tempoh dan keparahan. Kejadian ini mungkin akibat daripada sebatian toksik yang merosakkan laluan saraf dan sel-sel otak yang sihat.

2. Bernafas dalam minyak essential

Mempraktikkan teknik pengurangan tekanan seperti yoga, meditasi, dan senaman pernafasan dapat mengurangkan tekananSemasa mengamalkan teknik ini, menghirup minyak kemenyan dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam otak. Salah satu sebab utama kematian yang berkaitan dengan tumor otak adalah keradangan dari bengkak di otak. Apabila ekstrak kemenyan diberikan kepada pesakit sebelum pembedahan, mereka mengalami pengurangan bengkak dan pengumpulan cecair semasa dan selepas rawatan.

Pesakit juga menunjukkan sedikit gejala kerosakan otak. Asid Boswellic adalah komponen aktif utama yang terdapat dalam kemenyan yang secara tradisinya digunakan untuk merawat arthritis, asma, dan masalah keradangan yang lain. Frankensens melegakan kesakitan dan keradangan dengan meningkatkan peredaran darah dan menghalang kerosakan pada hippocampus yang berkaitan dengan pembelajaran dan ingatan.

3. Terapi Oksigen Hyperbaric

Menerima rawatan terapi oksigen hiperbarik (HBOT) bermula pada usia muda boleh mengurangkan risiko kanser otak anda. HBOT juga dapat meningkatkan fungsi kognitif dalam survivors tumor otak. Kajian yang mengkaji kesan HBOT mendapati bahawa peredaran oksigen yang lebih baik merangsang keupayaan untuk penyembuhan jaringan saraf. Kejayaan dengan HBOT secara langsung berkaitan dengan usia otak.

HBOT boleh menyebabkan sel progenitor membezakan sel-sel baru. Sel progenitor sama dengan sel stem dan boleh meningkatkan kemahiran kognitif dan motor pesakit.  Bilik oksigen hiperbarik boleh membantu mengembalikan kerosakan yang dilakukan oleh rawatan ubat kanser dengan membentuk saluran darah baru, membina semula kerosakan saraf, dan menstabilkan glukosa darah.

4. Mengambil Phytonutrisi Melawan Kanser

Memakan diet yang kaya dengan khasiat pemakanan kanser adalah penting untuk mencegah dan merawat tumor otak. Oleh kerana rawatan kanser yang diluluskan tetap kontroversial akibat kesan buruk dan toksik mereka pada sel-sel yang sihat di dalam badan, mencari remedi semula jadi untuk memerangi kanser menjadi semakin popular.

Herba dan sayur-sayuran melengkapkan otak dengan antioksidan untuk membatasi kerosakan selular dengan menghindarkan radikal bebas, mengurangkan keradangan otak, dan mematikan isyarat komunikasi tumor otak. Khususnya, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kunyit, halia, oregano, basil, thyme, dan teh hijau semuanya mempunyai ciri-ciri pertempuran kanser yang kuat.

5. Diet Ketogenik

Dr Otto Warburg pertama kali berteori pada awal abad ke-20 bahawa sel-sel kanser berkembang dari tenaga dari keadaan pernafasan yang diubah. Glukosa adalah sumber tenaga untuk sel-sel otak yang sihat tetapi sel-sel kanser hanya bergantung pada metabolisme glukosa untuk bertahan (glikolisis). Tumor otak, bagaimanapun, tidak dapat memetabolisme keton yang dihasilkan oleh badan semasa ketosis metabolik seperti sel-sel yang sihat.

Keton adalah sumber tenaga yang sangat baik untuk neuron dan dihasilkan dalam tubuh semasa keadaan glukosa rendah. Mengambil makanan yang mengandungi jumlah protein yang mencukupi, lemak yang sihat, dan karbohidrat yang rendah mencetuskan pengeluaran keton dan boleh menghilangkan pertumbuhan sel malignan. Diet ketogenik mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan di otak dan menutup bekalan nutrien kepada tumor.

6. Sekatan Kalori

Sekatan pemakanan, termasuk puasa, adalah pendekatan terapeutik dengan sifat anti-karsinogen yang serupa sebagai diet ketogenik. Pembatasan kalori mengurangkan keradangan, menghalang metastasis kanser, menghalang sel-sel kanser dari membiak, dan juga menghasilkan keton pada bahan bakar neuron.

7. Berhati-hati Dengan Peranti Mudah Alih

Bidang elektromagnetik yang dipancarkan oleh telefon bimbit dikategorikan sebagai karsinogen manusia yang mungkin oleh Badan Penyelidikan Kanser (IARC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Radiofrekuensi berasal dari kedua-dua peranti dan bateri yang telah dijumpai dalam satu kajian untuk memberi kesan kepada kadar survival pesakit tumor otak.

“Kajian Interphone” berkolaborasi di kalangan para penyelidik di peringkat antarabangsa mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit meningkatkan risiko tumor otak dan secara langsung dikaitkan dengan umur dan tempoh penggunaan.

Remaja paling berisiko menghadapi pendedahan berbahaya kerana otak sedang berkembang menyebabkan kemungkinan lebih besar untuk pertumbuhan sel yang tidak normal. Penggunaan telefon bimbit sebelum usia 20 tahun dan penggunaan berterusan untuk tempoh lebih lama daripada 10 tahun secara langsung dikaitkan dengan diagnosis kanser otak yang teruk.

Muscadine Grape Resveratrol ?

Raja anggur Muscadine Grapes yang mengandungi kandungan Resveratrol yang terbaik, antara yang terbaik vitamin membantu merawat kanser. Allah s.w.t telah menyebutkan buah anggur di dalam Al-Quran sebanyak 11 kali. Anggur merupakan salah satu daripada buah-buahan istimewa dan paling banyak manfaatnya.

Ia boleh dimakan dalam keadaan segar mahupun kering. Ia berfungsi sebagai lauk-pauk serta dapat dijadikan sebagai ubat-ubatan bahkan dapat juga dijadikan sebagai minuman. Dalam surah al-Baqarah: 266, surah al-An’am: 99, surah al-Ra’d: 4, surah al-Isra’: 91, surah Yaasin: 34, surah al-Naba’: 32, surah Abasa: 28, surah al-Mu’minun: 19, surah al-Nahl: 11 & 67, surah al-Kahfi: 32.

Kajian Resveratrol Melawan Kanser ?

  1. Kajian telah menunjukkan bahawa Resveratrol mempunyai kandungan antioxidant yang paling tinggi. Daripada kajian juga mendapati bahawa kandungan Resveratrol diadapati daripada kulit dan biji Anggur Muscadine .
  2. Antioxidant diperlukan pada kadar yang tinggi untuk mendapat kesihatan yang optima dan dapat membantu mencegah penyakit. Antioxidant dapat membantu dan membaik pulih sel rosak yang berpunca dari radikal bebas.
  3. Resveratrol dapat mencegah dari sel merebak kerana resveratrol dapat menghalang dari pembentukkan sel yang tidak normal dalam tubuh manusia merebak.
  4. Menurut Eleanor G. Rogan seorang Profesor dari Uni. Of Nebraska Medical Center. Resveratrol ada keupayaan untuk mencegah peringkat permulaan kanser semasa estrogen baru hendak memulakan proses pengembangan kanser dengan menghalang pembentukkan estrogen DNA adducts ( sebatian kimia yang menyebabkan kanser yang melekat pada DNA).Dengan ini kami percaya seluruh sel kanser akan berhenti merebak sepenuhnya.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *