french paradox

French Paradox ? Cerita hari adalah satu cerita merepek yang berlaku dia perancis sana,bila ramai saintis mendapati, kenapa orang perancis nih badan cantik sihat, walaupun diet diorang ni tak betul, makan gula tinggi karbo, tapi menten je. Benda ni dipanggil french paradox, memang gile.

Bila dok kaji, oh rupanya orang perancis nih depa minum wine. Hoo patutlah diorang steady je kurus walaupun dah ok. Tapi ada satu masalah, lagi, kalau minum wine je, mahal kot, bukan semua orang boleh minum wine. Jadi kaji punya kaji lagi, mereka mendapati, dalam wine nih ada satu bahan yang hebat, dan bahan itu dipanggil RESVERATROL.

Jadi setiap masa, banyak paper dan journal yang kaji dan keluarkan result pasal resveratrol nih, dari masa ke semasa, sampai lah satu masa satu team dari prof havard, Dr Sinclair mencari solusi untuk awet muda. Akhirnya keluar satu paper diterbitkan di nature, dan macam biasa, bila paper pasal awet muda tuh keluar jurnal Nature, memang popular terus Dr Sinclair, tuh, hahaha. Masa dr sinclair buat kajian tuh, dia pun bekerjasama dengan satu company nutrisi masa tuh.

Akhirnya, tahun 2008, satu company nutrisi dah keluarkan satu produk yang 10 kali lebih power dari resveratrol biasa. #resveratrolterbaik yang pernah ada dalam dunia. memang power, rakyat malaysia pun dah minum banyak benda nih. Kesan dia, lain macam, dari yang sakit, jadi sihat, yang sihat, lebih sihat dan bertenaga. Inilah powernya RESVERATROL !!! Saya cadangkan rakyat malaysia ambil benda nih dalam diet korang hari hari !!!

ubat lawan sakit kronik

TAKKAN NAK MINUM WINE HARI HARI ?

Bertuah kau nak minum red wine hari hari, adui kenapa ye ? Sebab adanya RESVERATROL. Apa kebenda tuh resveratrol ? Hooo, ni semua hasil penemuan saintis zaman sekarang, sebab nak anti aging. TApi bila dikaji nih bukan sekadar anti aging. Tapi lebih dari itu. Sejarah dulu dulu ada ke resveratrol nih ? Ye memang ada.

FRENCH PARADOX ANGGUR DALAM QURAN ?

Nak cerita zaman pra sejarah, sebenarnya resveratrol nih banyaknya pun dari sumber Anggur. Haah. REd wine yang banyak resveratrol, wine pun buat dari anggur jugak. So bab anggur ni dah lama dah. Nak diceritakan dalam kitab pun ada.

“Apakah ada salah seorang di antaramu yang ingin mempunyai kebun kurma dan anggur yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dia mempunyai dalam kebun itu segala macam buah-buahan, kemudian datanglah masa tua pada orang itu sedang dia mempunyai keturunan yang masih kecil-kecil. Maka kebun itu ditiup angin keras yang mengandung api, lalu terbakarlah. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepada kamu supaya kamu memikirkannya.” (QS Al Baqarah: 266)

”Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (QS: An Nahl: 11)

“Dari buah kurma dan anggur, kamu membuat minuman yang memabukkan dan rezeki yang baik. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang mengerti,” (QS Al-Nahl (16) ayat 67).

ANGGUR MENGIKUT ULAMAK

Ibnul Qayyim menjelaskan, “Anggur termasuk buah-buahan yang terbaik dan paling banyak kegunaannya, boleh dimakan dalam keadaan basah maupun kering, yang hijau dan masak maupun yang masih mengkal. Anggur menjadi buah sesungguhnya bila dikombinasikan dengan buah-buahan, menjadi makanan pokok bila digabungkan dengan makanan lain, menjadi lauk bila dikombinasikan dengan lauk lain, menjadi ubat bila dicampur dengan ubat lain dan menjadi minuman bila dicampur dengan minuman lain.”

Abu Muhammad Abdallah Ibn Ahmad Ibn al-Baitar Dhiya al-Din al-Malaqi atau akrab disapa Ibnu al-Baitar (1197 M – 1248 M) menuturkan bahwa anggur yang baik adalah anggur yang berukuran besar, berkulit tipis, berbiji jarang, dan berwarna agak kemerah-merahan. Menurutnya anggur adalah buah yang paling diminati.

KAJIAN RESVERATROL

Nak diceritakan lagi pulak, kajian resveratrol ni telah menyelongkar secara saintifik kebaikan resveratrol nih. Apa yang menarik, banyak masalah sakit kritikal, boleh diatasi dengan diet resveratrol. Antaranya

1. KANSER – Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.

Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%.

2. DIABETES – Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes.

3. ANTI PENUAAN – Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan. Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit.

4. JANTUNG – Resevratrol juga berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.

SUMBER RESVERATROL TERBAIK FRENCH PARADOX ?

Kalau fikir balik ada tak sumber resveratrol terbaik selain dari red wine yang memang dah haram diminum oleh orang islam . Kalau nak minum redwine je cukup ke ? Dah lah mahal. hahaha. Ye, kalau nak sumber resveratrol terbaik, boleh hubungi kami. Kami ada yang terbaik untuk anda.

Memang terbukti, diet resveratrol nih, boleh menambah tahap kesihatan yang lebih baik. Lagi itu belum tambah lagi cerita pasal hypercholesterol, diabetes, kanser, semuanya sebab ambil resveratrol dalam diet harian. Memang best !!! french paradox.

awet muda french paradox

4 Kebaikan Resveratrol Untuk Kesihatan

Resveratrol adalah ahli kumpulan sebatian tumbuhan yang dikenali sebagai polifenol. Sebatian-sebatian ini dianggap mempunyai ciri-ciri antioksidan, melindungi tubuh daripada jenis kerosakan dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk keadaan seperti kanser dan penyakit jantung. Resveratrol yang terdapat dalam kulit anggur merah, tetapi sumber-sumber lain termasuk kacang dan beri. french paradox

Penyelidikan awal, menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu melindungi tubuh daripada beberapa penyakit, termasuk:

1. Penyakit jantung. 

Resveratrol membantu mengurangkan keradangan, menghalang pengoksidaan LDL kolesterol “JAHAT”, dan membuat ia lebih sukar untuk platelet melekat bersama-sama dan membentuk darah beku yang boleh membawa kepada serangan jantung.

2. Kanser. 

Resveratrol adalah  untuk menghadkan penyebaran sel-sel kanser dan mencetuskan proses kematian sel kanser (apoptosis).

3. Penyakit Alzheimer. 

Resveratrol dapat melindungi sel-sel saraf daripada kerosakan dan pembentukan plak yang boleh menyebabkan Alzheimer.

4. Kencing manis. 

Resveratrol membantu mengelakkan rintangan insulin, satu keadaan di mana badan menjadi kurang sensitif kepada kesan penurunan gula hormon, darah insulin. Rintangan insulin adalah pelopor kepada diabetes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *