Macam Mana Nak Dapat Body Shape Lawa ? Berat badan kita bergantung kepada 4 komposisi utama:
-Tulang
-Lemak
-Otot
-Air

Bila berat badan berubah, salah satu atau mana² daripada komposisi tu dah berubah. Persoalannya, yang mana satu dah berubah? – ini bergantung kepada lifestyle yang kita dah buat. Contoh terbaik ialah dari wanita sendiri. Bila fokus kepada fat loss, badan wanita lebih cantik, walaupun badan lebih berat dari yang asal. body shape lawa.

body makin lawa
body composition
screw the scale
body shape lawa

Dulu fenomena ini dipanggil #screwthescale . Penimbang berat hanya menunjukkan berat. Tapi gagal menilai komposisi sebenar badan kita. body shape lawa.

Cara Kurangkan Body Fat Percentage

nak tnya, klo tuk kurangkan percentage lemak dlm bdan, apa yg perlu buat ialah:-

-senaman — lebihkan strengh training
-makan bnyak sayur
-cut sugar n carbo ringkas
-calorie deficit
-portion control
-HIIT
-increase protein intake
-stay hydrated
-get enough sleep
-reduce stress
-monitor progress
-mula dengan detox

KOMEN saya

  1. Strengh training senang masuk gym, tapi buat body workout pun boleh. Orang dulu lebih buat kerja guna kudrat.cuba tengok orang angkat sawit yang saya share harituh
  2. Protein biasa dikaitkan dengan binatang. Tapi sebenarnya protein tumbuhan pun boleh hasilkan result yang mantop. boleh search vegan body builder.
  3. carb ringkas memang betul. tapi bagi kita rakyat malaysia , biasakan makan nasi putih. Sebab nanti senang nak pergi mana mana kenduri, balik rumah. Nasi putih senang nak beli berbanding whole grain.
  4. kalori deficit kena tengok. Kalau nak burn fat, yes kena betul betul kira. Kalau nak muscle up, kena naikkan extra calori.
body shape lawa

Diet Ultra Rendah Kalori Body Shape Lawa ?

Mungkin anda memilih diet ultra-rendah kalori, meletakkan badan anda dalam mod kelaparan. Anda telah kehilangan banyak berat badan dan bersedia untuk kembali kepada pemakanan “biasa”. Setakat ini, badan anda juga telah bertindak balas dengan kehilangan otot dan penurunan BMR. Tetapi sesuatu yang menarik berlaku kepada badan selepas tempoh kelaparan.

Sistem badan tidak “set semula” selepas kelaparan. Apakah maksudnya? Badan menyesuaikan diri untuk memberi tumpuan kepada penurunan berat badan yang ketara dengan mengorbankan jisim lemak badan, otot tanpa lemak dan jisim tanpa lemak yang lain. Ia mengurangkan kadar metabolisme basalnya. Namun, apabila seseorang kembali ke tahap kalori normal, badan tidak dapat menyesuaikan diri.

  • Badan tidak boleh menyesuaikan diri daripada menurun kepada pengambilan kalori ultra-rendah
  • untuk menurunkan berat badan dan kembali kepada pengambilan kalori yang lebih tinggi untuk mengekalkan penurunan berat badan.
  • Badan akan menyimpan kalori tambahan sebagai lemak.

Badan Akan Simpan Lemak ?

Ini kerana badan kini bersedia untuk menambah simpanan lemak yang hilang, bukan otot tanpa lemak, yang hilang semasa kelaparan. Kelaparan untuk menurunkan berat badan menjadikan badan anda lebih berkemungkinan, dalam jangka masa panjang, untuk menambah lemak. Ia menggunakan kadar metabolisme basal baharu daripada mod kelaparan.

Individu yang kurus lebih berkemungkinan mendapat lebih banyak lemak selepas kelaparan. Untuk itu, sistem badan tidak “menetapkan semula” sendiri sehingga semua lemak badan yang hilang semasa tempoh kebuluran diperoleh semula. Ini menafikan sebarang kemajuan yang dibuat dalam tempoh ini.

Salah satu sebab ini mungkin berlaku adalah kerana tahap leptin darah berkurangan pada individu yang kehilangan banyak berat badan melalui kelaparan. Leptin adalah hormon yang memberi isyarat kenyang. Ia dihasilkan oleh sel-sel lemak dan membantu mengawal keseimbangan tenaga dan menghalang rasa lapar. Pendek kata, ia memberi isyarat kepada otak bahawa anda tidak lapar.

Sukar Turun Berat Badan

Namun, mereka yang kebuluran untuk penurunan berat badan yang lebih besar menurunkan tahap leptin mereka, meletakkan mereka berisiko untuk mendapatkan semula berat badan kerana badan tidak memberi isyarat kepada otak dengan betul. Leptin darah rendah memberi isyarat kepada otak bahawa badan tidak kenyang atau puas selepas makan, menyebabkan mereka makan lebih banyak.

Penyelidikan menunjukkan penurunan berat badan yang melampau dengan kelaparan diri anda selalunya tidak mampan. Ambil kira contoh Pecundang Terbesar itu sekali lagi. Apa yang berlaku sebaik sahaja persembahan tamat? Kebanyakan peraduan mendapat sejumlah besar berat kembali.

Antara kajian terhadap 14 peserta Biggest Loser, 13 daripada 14 peserta memperoleh semula sejumlah besar berat yang hilang dalam tempoh 6 tahun selepas bertanding. Tambahan pula, kadar metabolisme basal mereka menurun dengan penurunan berat badan, seperti yang dijangkakan. Namun, apabila peserta meletakkan semula berat badan, BMR mereka tidak meningkat dengan berat.

Ingat kembali korelasi antara jisim dan BMR. Seseorang yang mempunyai berat badan yang lebih tinggi mempunyai BMR yang lebih besar. Namun, peserta Biggest Loser yang menurunkan berat badan dan mendapatkannya semula mempunyai BMR yang lebih rendah. BMR mereka adalah rendah, walaupun sekali lagi mencapai berat yang lebih tinggi. Ringkasnya, peserta kini membakar lebih sedikit kalori semasa rehat walaupun mereka mempunyai lebih banyak jisim.

Bagaimana Fiber Buat Rasa Kenyang ?

Rasa kenyang adalah rasa kenyang yang berterusan selepas makan. Ia mempengaruhi tempoh masa antara acara makan dan mungkin jumlah tenaga yang digunakan pada seterusnya. Kenyang ialah kepuasan selera yang berlaku semasa majlis makan dan menyebabkan seseorang itu berhenti makan.6 Kenyang adalah penting dalam mengawal jumlah pengambilan tenaga pada setiap hidangan dan snek. Kedua-dua rasa kenyang dan kenyang mempengaruhi jumlah pengambilan tenaga, dan kedua-duanya mungkin dipengaruhi oleh pengambilan serat.

Makanan kaya serat cenderung memerlukan lebih banyak kunyah daripada makanan rendah serat; ini boleh mengurangkan kadar pengambilan dan meningkatkan rasa kenyang, sekali gus mengurangkan jumlah makanan yang diambil. Lebih banyak mengunyah juga boleh mengehadkan pengambilan makanan dengan meningkatkan air liur dan jus gastrik, mengakibatkan pembesaran perut.

Kawal Berat Badan

Selain itu, makanan yang kaya dengan serat boleh menggantikan makanan yang mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih besar, membantu dalam kawalan berat badan. “Jika kita menurunkan ketumpatan kalori makanan, kita mendapat lebih banyak berat dan jumlah makanan untuk bilangan kalori tertentu, ” jelas Barbara Rolls, PhD, seorang profesor dan Pengerusi Guthrie Sains Pemakanan di Pennsylvania State University, dan pengarang The Ultimate Volumetrics Diet. “Serat melepak dalam makanan yang meningkatkan rasa kenyang,” kata Rolls, sambil menambah bahawa banyak makanan serat tinggi mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih rendah daripada makanan tinggi lemak atau rendah serat.

“Ini bukan semua tentang satu perkara,” Rolls menyambung. Hanya dengan melihat jumlah makanan yang lebih besar di atas pinggan boleh membantu sesetengah orang berasa kenyang. Sesetengah gentian memperlahankan pengosongan gastrik. Hormon kenyang terjejas, begitu juga dengan tindak balas glukosa-insulin, katanya.

Di samping itu, penapaian beberapa gentian dan asid lemak rantai pendek yang terhasil juga boleh memudahkan rasa kenyang. Akhir sekali, Slavin menyatakan bahawa penurunan penghadaman dan penyerapan makronutrien adalah satu lagi cara yang mungkin untuk diet serat tinggi boleh menyebabkan BMI yang lebih rendah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *